Ο χυμός που «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα και μειώνει την ανάπτυξη του όγκου

Ο χυμός που «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα και μειώνει την ανάπτυξη του όγκου

Ο καρκίνος έχει αυξητική τάση και αν και τα αντίμετρα κατά της νόσου βελτιώνονται, η απουσία θεραπείας σημαίνει ότι η πρόληψη εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας. Ένας χυμός φρούτων μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου, σκοτώνοντας κακοήθη κύτταρα και μειώνοντας την ανάπτυξη του όγκου.

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κατεστραμμένα κύτταρα με ταχύς ρυθμούς εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Ευτυχώς, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά ωστόσο οι διατροφικές επιλογές συμβάλουν στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ένα φρούτο, το οποίο περιέχει μια σειρά από ευεργετικές ενώσεις με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου.

 

Τα οφέλη του ροδιού

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ροδιού έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των ιατρικών κύκλων τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το ενδιαφέρον αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες που δείχνουν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα του χυμού ροδιού είναι μεγαλύτερα από αυτά του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Η έρευνα σχετικά με την αντικαρκινική δράση του καρπού έχει αποκαλύψει μια σειρά μηχανισμών που έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Η ιστοσελίδα Healthline αναφέρει: «Τα ρόδια είναι ζουμερά, γλυκά φρούτα που είναι ιδιαίτερα υψηλά σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης και νιτρικά άλατα, τα οποία είναι ισχυρά αγγειοδιασταλτικά».

Η κατανάλωση ροδιού – ως χυμός, ωμά φρούτα ή συμπληρώματα – μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση των μυϊκών ιστών.

Αυτή η αντιφλεγμονώδης δράση έχει καταστήσει το ρόδι σημαντικό υποψήφιο για την πρόληψη του καρκίνου και μιας σειράς άλλων ασθενειών.

Σύμφωνα με το health body Urology of Virginia, μερικές από τις ενώσεις που υπάρχουν στο ρόδι είναι σε θέση να προκαλέσουν θάνατο καρκινικών κυττάρων.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης των υφιστάμενων καρκινικών κυττάρων και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωσή τους.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να διακόψει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να διαιρούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας.

Ένα δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer συνοψίζει τις προστατευτικές επιδράσεις του χυμού ροδιού που παρατηρήθηκαν σε μια σειρά μελετών.

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, το ρόδι αποδείχθηκε ότι μειώνει την υπάρχουσα ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και αποτρέπει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που σχετίζεται με όγκους.

Οι συγγραφείς ανέφεραν έρευνα που δείχνει ότι οι πολυφαινόλες ζυμωμένων χυμών από το ρόδι αναστέλλουν τον σχηματισμό καρκινικών βλαβών σε θηλαστικά με καρκίνο του μαστού κατά 47%.

 

Η αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη

Παρόμοια ευρήματα έδειξαν ότι ο χυμός μπορεί να αποδώσει «σημαντική αντι-πολλαπλασιαστική και αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα ροδιού είδαν μείωση όγκου 61% σε 140 ημέρες, σε σύγκριση με εκείνα που δεν το κατανάλωναν.

Αυτά τα πορίσματα έδειξαν ότι το ρόδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χημειο-προληπτικός / χημειοθεραπευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Η ίδια δράση παρατηρήθηκε και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν: «Η φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και πολλοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες φέρεται να δρουν θετικά ως προς την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα συστατικά που εμπεριέχονται στο ρόδι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φλεγμονώδους σηματοδότησης στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου».

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας, δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό