Ο Βασίλης Γαβριηλίδης για το Πανθρακικό Στάδιο, την φετινή πορεία και τις προοπτικές της θρακιώτικης διαιτησίας

Ο Βασίλης Γαβριηλίδης για το Πανθρακικό Στάδιο, την φετινή πορεία και τις προοπτικές της θρακιώτικης διαιτησίας

Ο Βασίλης Γαβριηλίδης για το Πανθρακικό Στάδιο, την φετινή πορεία και τις προοπτικές της θρακιώτικης διαιτησίας

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπακιρτζή

Ο Βασίλης Γαβριηλίδης, αδερφός του προέδρου της ΕΠΣ Θράκης Μάνου, είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Θράκης και υπεύθυνος εκπαίδευσης για τους (παλιούς και νέους) διαιτητές. Παράλληλα όμως την τελευταία διετία κατέχει και τον τίτλο του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανθρακικού Σταδίου.

Συνομιλήσαμε μαζί του σε… δύο δόσεις, αρχικά για τα έργα που γίνονται στο Πανθρακικό Στάδιο που αποτελεί πυλώνα (μαζικού) αθλητισμού για τους Κομοτηναίους. Ωστόσο η κουβέντα ολοκληρώθηκε στο ΔΑΚ Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου με μια ανασκόπηση της φετινής σεζόν για την θρακιώτικη διαιτησία.

Εν τέλει, αυτό το δεύτερο μέρος δημοσιεύεται κατά βάση, καθως στο θέμα του Πανθρακικού Σταδίου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις που θα ανακοινωθούν εντός του τρέχοντος μήνα, με την έλευση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Ωστόσο από εκεί ξεκίνησε και η τελευταία κουβέντα. (Η συνέντευξη δόθηκε πριν την ανακοίνωση για έλευση του Αυγενάκη αρχές Ιουνίου)

 

Ισχύει ότι αναμένετε μέσα στον μήνα τον κ. Αυγενάκη;

Ισχύει. Ο υφυπουργός Αθλητισμού θα είναι η δεύτερη φορά στην θητεία του που θα επισκεφθεί το Πανθρακικό Στάδιο. Είναι μια επίσκεψη που δρομολογείται εδώ και πολύ καιρό, αν και δεν θα αφορά μόνο το Πανθρακικό Στάδιο. Σχεδιάστηκε και προ μηνών να έρθει, αλλά για διάφορους λόγους όλο κάτι προέκυπτε και αναβαλλόταν η επίσκεψη. Πάντως τα βασικά έργα έχουν γίνει. Άλλωστε τα έργα που ο ίδιος ο υφυπουργός υποσχέθηκε, βλέπετε και μόνος σας ότι έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, ενώ θα εξαγγελθούν και άλλα.

Ποια; Το νέο ταρτάν μπήκε, το τένις ολοκληρώθηκε, η κερκίδα θα προχωρήσει… Θα έχουμε και άλλες εξαγγελίες; Άλλωστε υπάρχει και αυτή η υπόσχεση για φιλοξενία διοργανώσεων πλέον…

Επιτρέψτε να έχει το προνόμιο να κάνει τις τελικές ανακοινώσεις ο υπουργός. Σημασία έχει ότι σταδιακά το Πανθρακικό Στάδιο γίνεται ξανά ένας πυλώνας αθλητισμού για το σύνολο της κοινωνίας της Κομοτηνής. Καθημερινά έρχονται και προπονούνται εκατοντάδες άτομα και επανερχόμαστε στους προ Covid ρυθμούς – και ακόμα καλύτερα θα έλεγα, αφού είναι εμφανής η βελτίωση στις εγκαταστάσεις. Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των γηπέδων του τένις και ήδη έχουν παραδοθεί εδώ και μήνες στους συλλόγους, έγινε το έργο της πλήρους αλλαγής του ελαστικού τάπητα και γενικά όλου του στίβου ώστε να μπορούν πράγματι να διοργανωθούν και μεγάλοι αγώνες, πιο πριν αντικαταστάθηκε ο ελαστικός τάπητας στο μπάσκετ, εγκαταστήσαμε νέα υπαίθρια όργανα γυμναστικής, πέρυσι πραγματοποιήθηκε και η δενδροφύτευση έστω και χωρίς την παρουσία των μαθητών που θέλαμε. Πολλά μικρά ή μεγάλα πράγματα έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το υφυπουργείο και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όπου ανήκει το Εθνικό Πανθρακικό Στάδιο αλλά και τις τοπικές αρχές του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως έχω ξαναπεί, στόχος είναι το Πανθρακικό Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής να γίνει μια αθλητική όαση για την περιοχή και θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Η πανδημία σας έφερε πίσω;

Οπως όλον τον κόσμο. Είναι δυο και πλέον χρόνια που οι ζωές μας άλλαξαν, αλλά σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Αυτό είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα και στο ζήτημα της διαιτησίας, για να πάμε στην άλλη σας ιδιότητα;

Είναι ευρύτερο το ζήτημα που επιδεινώθηκε φυσικά με την πανδημία.

Πλέον είμαστε στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς, ποιες ήταν οι πιο σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως Επιτροπή Διαιτησίας;

Η χρονιά φέτος ήταν δύσκολη λόγω και της έλλειψης διαιτητών για διάφορους λόγους. Η Επιτροπή Διαιτησίας στηρίχθηκε στην… παλιά φρουρά, λόγω και των πολλών ορισμών των αξιολογημένων διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει όλα τα παιχνίδια κάθε εβδομάδα. Και είναι δεδομένο όπως αντιλαμβάνεστε, ότι σε κάθε συνεδρίαση τα μέλη «πονοκεφαλιάζαμε» προκειμένου να μπορέσουμε να επανδρώσουμε τους αγώνες έτσι όπως έπρεπε. Οφείλω να τονίσω ότι υπήρξε μια αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της επιτροπής διαιτησίας που απαρτίζεται από τον Νίκο Μανάκα, πρόεδρο και υπεύθυνο ορισμού διαιτητών Α’ και Β’ κατηγορίας, εμένα ως αντιπρόεδρο και υπεύθυνο εκπαίδευσης και τον Γιάννη Ρόϊδο που είναι μέλος της Επιτροπής και υπεύθυνος ορισμού διαιτητών των ακαδημιών.

Η συνεργασία με την ΕΠΣ Θράκης ποια ήτανε; Ο αδερφός σας είναι ο πρόεδρός της, οπότε θεωρητικά έχετε τα «μέσα»…

Η συνεργασία με την ΕΠΣ ήταν άψογη, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι οφείλεται στην συγγενική σχέση. Αφουγκράζονται όλοι τα προβλήματά μας και προσπαθούσε να βρίσκει λύσεις. Υπήρχε άμεση επαφή με το Δ.Σ της ΕΠΣ, με όλα του τα μέλη, γιατί πάντοτε ήμασταν προσκεκλημένοι στα διοικητικά συμβούλια. Αλλά δεν είναι μόνον η ΕΠΣ. Επίσης και με τα σωματεία η συνεργασία μας ήτανε άψογη. Όποτε υπήρχε αίτημα από τις ομάδες για οποιοδήποτε παράπονο είμασταν ανοιχτοί στον διάλογο και γινόταν εποικοδομητικές συζητήσεις. Για αυτό και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλα τα σωματεία για την συναίνεση που είχαμε σε δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κάποιες φορές στους ορισμούς ώστε να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα των αγώνων. Και το λέω αυτό, γιατί χωρίς την συγκατάθεσή τους δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

Πάντως παράπονα υπήρξαν… ανακοινώσεις, καταγγελίες, διαμαρτυρίες. Εσείς από το επίπεδο των διαιτητών μείνατε ικανοποιημένος;

Παράπονα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ, γιατί πάντα κάποιος θα αισθάνεται αδικημένος είτε έχει δίκαιο είτε όχι. Εγώ είμαι ικανοποιημένος μέχρι ενός σημείου, όμως επειδή τους γνωρίζω και ξέρω ότι είναι γνώστες του κανονισμού θα μπορούσαν και είχαν τις ικανότητες να είχαν πάει καλύτερα.

Η πανδημία Covid-19 αναφέραμε και πριν ότι ανέτρεψε τις ζωές μας. Πόσο επηρέασε την διαιτησία και γενικά το ποδόσφαιρο;

Το covid όπως επηρέασε όλη την κοινωνία έτσι επηρέασε και το ποδόσφαιρο αλλά και την διαιτησία και συσσωρευτήκαν πολλά προβλήματα, στα ήδη υπάρχοντα . Επειδή είμαι σε συνεχή επικοινωνία και με άλλες Επιτροπές Διαιτησίας, τα προβλήματα μας είναι κοινά και πανελλαδικά. Φέτος μειώθηκε ο αριθμός των διαιτητών, κάποιοι πήραν μεταγραφή γιατί τελειώσανε τις σπουδές τους, κάποιοι σταμάτησαν είτε γενικά για διάφορους λόγους είτε λόγω φόβου εξαιτίας της πανδημίας. Δεν λειτουργήσαμε εδώ και δυο χρόνια σχολές διαιτησίας, παρόλα αυτά, αυτό το διάστημα λειτουργεί σχολή διαιτησίας με 6 υποψήφιους διαιτητές, αριθμός όμως μη ικανοποιητικός.

Ναι, κι εμένα λίγοι μου φαίνονται. Γιατί αυτό;

Το πρόβλημα σχετίζεται και με τους ίδιους τους νέους διαιτητές οι οποίοι συνολικά δεν έχουν την ίδια φλόγα για να αγωνιστούν, όπως συνέβαινε στις παλιότερες γενιές. Όπως επίσης λείπει το κίνητρο στα νέα παιδιά που βλέπουν ότι δύσκολα θα πάρουν το χρίσμα για να παίξουν πιο πάνω. Όπως και να έχει όμως, το βασικό, πέρα από τις προοπτικές καριέρας, είναι ότι λείπει το μεράκι και η όρεξη από τα νέα παιδιά. Η διαιτησία πάνω απ’ όλα είναι ένα λειτούργημα που προϋποθέτει προπόνηση και πολύ καλή φυσική κατάσταση. Όποιος το βλέπει αποκλειστικά και μόνο ως μια πηγή εσόδου, για να πάρει χαρτζιλίκι δηλαδή, είναι καταδικασμένος να έχει ημερομηνία λήξης. Το οικονομικό είναι ένα καλό κίνητρο, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό για να μπορεί να διατηρηθεί κανείς πολύ καιρό στον συγκεκριμένο χώρο.

Και πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Πριν δυο χρόνια σε συνεργασία με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση επισκεφθήκαμε σαν Επιτροπή Διαιτησίας τα Λύκεια της Κομοτηνής προσπαθώντας να προσελκύσουμε παιδιά ηλικίας 16- 18 χρονών για να εγγραφούν στην σχολή διαιτησίας, δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση. Αυτό το διάστημα σαν Επιτροπή Διαιτησίας σε πρώτη φάση ήρθαμε σε επαφή με τους Δημάρχους Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου και ζητήσαμε να πραγματοποιήσουμε Σχολές Διαιτησίας στις έδρες των Δήμων. Πράγματι το σκεπτικό μας το αποδέχθηκαν άμεσα οι Δήμαρχοι και έτσι θα υπάρξουν ανακοινώσεις ώστε μέσα στον Μάϊο να λειτουργήσουν σχολές διαιτησίας στις Σάπες και στον Ίασμο προσπαθώντας έτσι να προσελκύσουμε παιδιά από αυτές τις περιοχές που πιθανόν να μην είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στην Κομοτηνή.

Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θράκης έχει αναδείξει την κορυφαία Ελληνίδα διαιτητή, την Χρύσα Κουρομπίλια που θα πάει σε ένα ακόμα Μουντιάλ Γυναικών, ωστόσο σήμερα έχει μόλις δυο κοπέλες. Υπάρχουν προοπτικές για να αυξηθούνε

Ήδη στη σχολή διαιτησίας που είναι σε εξέλιξη αποφοιτά ακόμη μια κοπέλα και πιστεύω στις σχολές που θα γίνουν τον Μάϊο να έχουμε και άλλες

Παλιά βγήκανε και άλλοι γνωστοί διαιτητές από τον σύνδεσμο που έπαιξαν εθνικές κατηγορίες όπως η Κουρομπίλια που ανέφερα, ο Στέφανος Κουμπαράκης που τώρα επέστρεψε στην Σύρο, ο Δημήτρης Στυλιαρας, ο Δρούζας και άλλοι με τις γνωστές διακρίσεις. Πλέον λείπει το μεγάλο όνομα. Τι συμβαίνει τώρα και δεν έχουμε;

Όλα αυτά τα ονόματα που ανέφερες ναι μεν είναι χαρά μας που προήλθαν από εμάς και βρίσκονται σε ανώτερες κατηγορίες, όμως ήταν εδώ φοιτητές. Ανδρώθηκαν διαιτητικά στα γήπεδά μας και χάρη στην ικανότητα που είχαν βρέθηκαν στις εθνικές κατηγορίες. Δυστυχώς δεν ήταν ντόπιοι διαιτητές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό.

Υπάρχυν ντόπιοι διαιτητές που μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό;

Βεβαίως, έχουμε αξιόλογους διαιτητές που έχουν την ικανότητα να ανεβούν κατηγορίες όπως είναι ο Χρήστος Κακουλίδης, ο Αθανάσιος Λάπατας, ο Γιάννης Τομαράς, ο Σάββας Παναγιωτίδης και βοηθούς διαιτητές όπως είναι ο Χρήστος Τζιώτζιος, ο Αθανάσιος Καραγιάννης, ο Μάριος Γκιόσης, ο Κώστας Καρακασίδης και ακολουθούν από πίσω και άλλα παιδιά που έχουν ζήλο.

Οι διαιτητές που αναφέρατε και οι υπόλοιποι παρακολουθούν τις Δευτεριάτικες συγκεντρώσεις που έχετε καθιερώσει;

Μαθήματα φέτος γίνονται ανελλιπώς με εκπαιδευτικό υλικό που στέλνεται από την ΚΕΔ και γίνονται μαθήματα συγχρόνως τα ίδια πανελλαδικά από όλες τις Επιτροπές διαιτησίας. Στην αρχή ξεκινήσαμε διαδικτυακά και αργότερα δια ζώσης και τα οποία παρακολουθεί ικανοποιητικός αριθμός διαιτητών. Επίσης τώρα τελευταία μετά από πρόσκλησή μας , επισκέφθηκε την πόλη μας ο πρόεδρος ορισμών της ΚΕΔ Σταύρος Μάνταλος ο οποίος πραγματοποίησε εκπαιδευτικό μάθημα στους διαιτητές μας. Πρόθεσή μας είναι στην αρχή της αθλητικής χρονιάς, το φθινόπωρο δηλαδή και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, στην Κομοτηνή να πραγματοποιήσουμε Πανθρακικό Σεμινάριο Διαιτησίας σε συνεργασία με τις Επιτροπές Διαιτησίας της Ξάνθης και του Έβρου και την παρουσία όλων των αξιολογημένων και μη διαιτητών της Θράκης.

Είδηση είναι αυτό που μόλις μας δώσατε και γενικά, καλό είναι να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες σε πανθρακικό επίπεδο. Αλήθεια, κλείνοντας, το ότι έχουν μείνει μόλις 20 σωματεία στην Ροδόπη σε δύο κατηγορίε πόσο ανησυχητικό είναι κατά την άποψή σας και πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την οικονομική κρίση, όσο συνεχίζεται τόσο και θα υπάρχει το πρόβλημα. Επειδή όμως είμαι άνθρωπος αισιόδοξος, πιστεύω και αντιλαμβάνομαι, όπως και ακούω, ότι του χρόνου θα δημιουργηθούν αρκετές ακαδημίες, άλλωστε έχει ήδη συσταθεί τέτοια επιτροπή στην ΕΠΣ, όπως επίσης όλα δείχνουν θα έχουμε και αύξηση ομάδων. Με την ευκαιρία πάντως που μου δίνετε και πριν κλείσουμε αυτήν την συνέντευξη, θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχηθώ στον Πανθρακικό, που ως πρωταθλητής θα εκπροσωπήσει την Ροδόπη στα μπαράζ ανόδου με το βαρύ όνομα που κουβαλάει στην πλάτη του, “Καλή Επιτυχία” και ευχή μας είναι η Γ’ Εθνική να είναι το ασανσέρ για να τον ξαναδούμε σε ακόμη ανώτερες κατηγορίες, εκεί που είναι η φυσική του θέση.

Kombak/ThrakiSports

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό