«Όχι στην απαξίωση του πτυχίου τους» με συνθήματα κατά Μητσοτάκη και Αυγενάκη είπαν οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

«Όχι στην απαξίωση του πτυχίου τους» με συνθήματα κατά Μητσοτάκη και Αυγενάκη είπαν οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Τη φωνή τους με τους συμφοιτητές τους από όλη τη χώρα σε Σχολές και Τμήματα Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο Αυγενάκη που θεωρούν πως απαξιώνει και υποβαθμίζει το πτυχίο τους, ένωσαν οι φοιτητές της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου.

 

Να σημειωθεί πως για τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έχουν ήδη αντιδράσει οι διοικήσεις των Σχολών και Τμημάτων που θίγονται, ενώ και η φοιτητική κοινότητα έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, με τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων να πραγματοποιούν παρόμοια διαμαρτυρία μόλις μια μέρα πριν.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, θεωρώντας πως οι διατάξεις είναι αντιεπιστημονικές αλλά και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, και ειδικότερα για τους αθλούμενους, επισημαίνει η εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης”.

Τα πυρά τους συγκεντρώνει ο θεσμός του «Εκπαιδευτή» ο οποίος, όπως αναφέρουν, θα μπορεί με ένα σεμινάριο και μια πιστοποίηση, να γυμνάσει άτομα κάθε ηλικίας, με διαφορετικό αθλητικό και ιατρικό ιστορικό και διαφορετικά ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, σχεδόν παντού, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τους αποφοίτους των ΣΕΦΑΑ και τα τέσσερα χρόνια ακαδημαϊκής εκπαίδευσής τους.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε όλη την Κομοτηνή, με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και του Λ. Αυγενάκη, αλλά και στην αύξηση της αξίας των ιδιωτικών πτυχίων, αντί να ενισχύουν την δωρεάν παιδεία, και έφτασαν μέχρι την Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμά τους. Παράλληλα δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι αλλά και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το Ψήφισμα του ΦΣ ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής έχει ως εξής:

Το νέο νομοσχέδιο Αυγενάκη:
• Υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή του «Εκπαιδευτή» που θα εκπονεί και θα αξιολογεί προγράμματα άσκησης, μεταξύ άλλων, για παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα χωρίς εμπειρίες άθλησης, άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ομάδες ατόμων με διαφορετικά σωματικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δήθεν πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα.
• Παραγνωρίζει ότι, για την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων άσκησης αναψυχής και άθλησης για όλους, απαιτούνται εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις για να μπορεί ένας επαγγελματίας άσκησης, να αναλάβει να γυμνάσει άτομα κάθε ηλικίας, με διαφορετικό αθλητικό και ιατρικό ιστορικό και διαφορετικά ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, σε ατομικά ή ομαδικά προγράμματα σε γυμναστήρια, σε αίθουσες ή στην ύπαιθρο, σε δρομικές δραστηριότητες κτλ.
• Παραβλέπει ότι η άσκηση διαταράσσει έντονα τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, και αν δεν γίνει στοχευμένα και με βάση τις καθιερωμένες επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ασκούμενων. · Παραβλέπει ότι η άθληση και η άσκηση διεξάγονται σε κοινωνικά πλαίσια, όπου υπάρχει συνεχής κοινωνική αξιολόγηση, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και μεταβαλλόμενες κοινωνικές δυναμικές, οι οποίες μπορεί να έχουν θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοκοινωνική υγεία των ασκούμενων ανάλογα με το ψυχοκοινωνικά κλίμα που επικρατεί, στη διαμόρφωση του οποίου συμβάλλει καθοριστικά ο επαγγελματίας που σχεδιάζει, καθοδηγεί και αξιολογεί τα προγράμματα άσκησης με μεθοδικό τρόπο.
• Παραβλέπει ότι οι επαγγελματίες των προγραμμάτων άσκησης και αναψυχής για όλους χρειάζεται να είναι εφοδιασμένοι με επιστημονικές γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας για το πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, να διαθέτουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για να καθοδηγήσουν παιδιά και εφήβους με μεθοδικό τρόπο, να έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων στην ψυχολογία και στην κινητική συμπεριφορά για να κινητοποιήσουν τους ασκούμενους κάθε ηλικίας, με ή χωρίς προβλήματα υγείας, να γυμνάζονται δια βίου με υγιεινό και ασφαλή τρόπο. Γνώσεις που παρέχει μόνο ένα πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
• Δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την κατάργηση των προγραμμάτων άσκησης για όλους, τα οποία εδώ και τέσσερις δεκαετίες υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρωτίστως απευθύνονται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ Τον υφυπουργό αθλητισμού να αποσύρει τις προτεινόμενες αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διατάξεις του νομοσχεδίου και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις των άρθρων του νομοσχεδίου σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις επιστημονικές ενώσεις, που είναι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς αθλητισμού και άσκησης και, εκ της αποστολής τους (ειδικά τα Α.Ε.Ι.), έχουν ιδρυθεί για να υπηρετούν τον αθλητισμό τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σε επίπεδο αναψυχής και άθλησης για όλους, προάγοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών κάθε ηλικίας. Καλούμε να συνεργαστεί επίσης, και με την ΚΕΔΕ για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου πλαισίου εφαρμογής προγραμμάτων Άθλησης για Όλους και Αθλητισμού Αναψυχής με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και υποστήριξη από τη Γ.Γ.Α.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό