Οι ανακοινώσεις Πλεύρη για εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους

Οι ανακοινώσεις Πλεύρη για εμβολιασμένους – ανεμβολίαστους

Ο υπουργός Υγείας για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για εμβολιασμένους ανεμβολίαστους

Το νέο «χάρτη» των μέτρων κατά της πανδημίας παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στην εστίαση και διασκέδαση, όπου υπάρχει αμιγώς κλειστός χώρος για εμβολιασμένους, θα υπάρχει πλήρης ελευθερία. «Οι ελευθερίες είναι τέτοιες που θα φτάνουν στο όριο της κανονικότητας» επεσήμανε.

Οι περιρισμοί στους μικτούς χώρους ισχύουν ως έχουν.

«Ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο και με τα μέτρα προστασίας» είπε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν για δεκαπέντε μέρες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν.

Οι «κόκκινες» περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα. «Αν χρειάζεται θα ζητάμε εισήγηση από την επιτροπή» τόνισε. Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

«Οσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο θα προστατευόμαστε περισσότερο και ως άτομα και ως κοινωνία. Οπου παραμένουν περιορισμοί είναι για να προστατευθούμε όλοι. Εχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα υποστήριξε ότι όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ, μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα αυτά όση ώρα θέλουν και εφόσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός σε τετραγωνικά, αποστάσεις, χορό, κλπ.

Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα περιορίζονται σε κόκκινη περιοχή, αλλά θα μπορούν να κινούνται κανονικά και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας – από 01:00 έως 06: 00 – σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους.

Στους κινηματογράφους και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε αποκλειστικά εμβολιασμένους, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του 100% του χώρου της επιχείρησής τους.

Τα περιοριστικά μέτρα που καταργούνται είναι:

  • απαγόρευση στη μουσική,
  • απαγόρευση στον χορό,
  • περιορισμός στο ωράριο,
  • rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
  • οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο καθήμενους.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό