«Οι σκέψεις της Νεφέλης». Πρώτη προβολή της Ταινίας Μικρού Μήκους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Οι σκέψεις της Νεφέλης». Πρώτη προβολή της Ταινίας Μικρού Μήκους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 «Οι σκέψεις της Νεφέλης»

Πρώτη προβολή της Ταινίας Μικρού Μήκους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που δίνει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα ενός παιδιού που δέχεται Bullying

Η πρώτη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» που δημιούργησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο και σκοπό να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται Bullying, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην κατάμεστη αίθουσα του Κινηματογράφου «ΔΑΝΑΟΣ», παρουσία 500 μαθητών και μαθητριών, καθηγητών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων αγαπητών στα παιδιά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία ΕΔΩ:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κος. Κώστας Γιαννόπουλος καλωσόρισε όλα τα σχολεία που παρευρέθηκαν και ανέφερε,«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι εξειδικευμένοι άνθρωποί του, θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά μάχη για να προστατεύουμε τα παιδιά και να δίνουμε λύσεις σε όλα εκείνα που τα φοβίζουν και χρειάζονται βοήθεια να τα διαχειριστούν. Είμαστε δίπλα στα παιδιά, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να τους θωρακίσουμε με γνώσεις ώστε να ανταποκρίνονται. Πολλά παιδιά βιώνουν τη φρίκη της βίας στο σχολείο, στο σπίτι… ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλή και οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα τους».

Μετά το τέλος της προβολής, Ψυχολόγοι του Οργανισμού που καθημερινά πραγματοποιούν παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας σε όλη την Ελλάδα, συντόνισαν ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Όπως τόνισαν στα παιδιά«Όλοι έχουμε βρεθεί κοντά στο φαινόμενο του εκφοβισμού. Είναι σημαντικό επομένως, να μιλάμε! Εάν έχετε δεχτεί bullying ή είστε παρατηρητής του φαινομένου, μιλήστε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεστε, στην παρέα σας, στο παιδί που σας εκφοβίζει, στο παιδί που ενδεχομένως δέχεται bullying και φυσικά στη Γραμμή 1056, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε και μέσω της εφαρμογής CHAT1056 στέλνοντας μήνυμα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, μαθητές από τα παρευρισκόμενα σχολεία θέλησαν να καλέσουν στη Γραμμή SOS 1056, κάτι το οποίο πραγματοποίησαν, για να διαπιστώσουν μόνοι τους τον ελάχιστο χρόνο αναμονής της κλήσης, που δεν υπερβαίνει τα 12 δευτερόλεπτα. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της Γραμμής εκφράζοντας την απορία τους για το πώς απαντήθηκαν όλες οι ταυτόχρονες κλήσεις τους τόσο γρήγορα.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν Bullying και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι. Τι συνέβη στη Νεφέλη?

Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της… Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;

Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε σε αυτά τα Παιδιά. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε ημέρα διαχειριζόμαστε 2 περιπτώσεις, σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης… Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πρόσφατη Έρευνα του Οργανισμού:

  • 1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά και την έρευνα ΕΔΩ: https://www.hamogelo.gr/media/uploads_file/2023/04/05/p1gt89hc4u1jb21sedg24lqa14al4.pdf

Η ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε με εφαλτήριο την Πανελλαδική Μαθητική Εκστρατεία «Μίλα Τώρα», που πραγματοποιείται από το 2014 και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστιάζει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και τον Εκφοβισμό/Bullying. Η ταινία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens.

Ευχαριστούμε θερμά τους ProudAntiBullyingSupporters, που με τη στήριξη τους καταφέραμε να βρεθούμε, προληπτικά, δίπλα σε μαθητές σε όλη την Ελλάδα για τη φετινή σχολική χρονιά, για θέματα βίας.

  • Coffee island https://www.coffeeisland.gr/
  • Golden Rose by Londessa SA Cosmetics https://londessa.gr/
  • IST college https://ist.edu.gr/

Ευχαριστούμε θερμά και τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, που ευγενικά παραχώρησε αίθουσά του για την πρώτη προβολή της ταινίας, την Digiprint και τη Λυχνία Α.Ε. για την κάλυψη των αναγκών εκτύπωσης, το 5ο Γυμνάσιο Αλίμου για την παραχώρηση του σχολείου για τα γυρίσματα της ταινίας καθώς και τα σχολεία 3ο ΓΕΝ Κορωπίου, 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, Εκπαιδευτήρια Δούκα και Λεόντειος Σχολή Αθηνών για τη συμμετοχή τους.

Μίλα Τώρα, για αυτά που νιώθεις!

  • Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Γραμμή Συμβουλευτικής 116111
  • Chat 1056
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό