
Oι Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους για να παραμείνει η Κύπρος κοσμική
Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Λευκωσίας την Παρασκευή, 2 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για την αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος ΑΚΡ στη δημόσια ζωή και το εκπαιδευτικό σύστημα του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αποδόμηση του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινωνίας και την προώθηση της ισλαμικής ατζέντας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του ψευδοκράτους.
Με συνθήματα όπως «Η Κύπρος θα παραμείνει κοσμική» και «Δε θα περάσει», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στην καρδιά της τουρκοκυπριακής πρωτεύουσας και ακολούθησε συναυλία διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο, όπου εγκαινίασε κυβερνητικά κτίρια στο ψευδοκράτος, προκαλώντας περαιτέρω εντάσεις.
Η Μαντίλα ως Σύμβολο Πολιτιστικής Επιβολής
Η αφορμή για τη μαζική διαμαρτυρία ήταν η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την τουρκοκυπριακή εκπαιδευτική αρχή. Η απόφαση αυτή καταγγέλθηκε ως πολιτική απόπειρα ισλαμοποίησης και αλλαγής του χαρακτήρα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που παραδοσιακά στηρίζεται στον κοσμικό προσανατολισμό των Τουρκοκυπρίων.
Η Έλμα Εϊλέμ, πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEOS), τόνισε ότι πρόκειται για «σχέδιο κοινωνικής μηχανικής» με στόχο την υποδούλωση της τουρκοκυπριακής βούλησης στις εντολές της Άγκυρας. «Το διαιρεμένο τμήμα του νησιού έχει μετατραπεί σε υποδιοίκηση της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νομική Μάχη στα Δικαστήρια του Ψευδοκράτους
Τα συνδικάτα εκπαιδευτικών έχουν ήδη προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο του ψευδοκράτους, καταγγέλλοντας την αλλαγή του κανονισμού. Η Εϊλέμ υπογραμμίζει ότι η προσφυγή δεν αφορά τη μαντίλα αυτή καθαυτή, αλλά την επιβολή ενός πολιτικού και θρησκευτικού προτύπου ξένου προς τις αξίες της τουρκοκυπριακής κοινωνίας.
Μετά την αλλαγή του κανονισμού, καθηγητές σε λύκειο φέρεται να απέλασαν μαθήτρια που φορούσε μαντίλα, με την Ένωση να υπερασπίζεται τη στάση τους: «Δεν είναι θέμα ελευθερίας· είναι θέμα πολιτικής επιβολής στο σώμα των κοριτσιών», τόνισε η Εϊλέμ.
Πολιτικό και Γεωπολιτικό Υπόβαθρο
Οι διαμαρτυρίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κλίμα ανησυχίας για την τουρκική επιρροή στα κατεχόμενα, όπου η δημογραφική, πολιτιστική και πολιτική αλλοίωση αποτελεί βασικό φόβο των Τουρκοκυπρίων. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι προωθεί τη μεταφορά πληθυσμού από την Ανατολία, τη χρηματοδότηση σχολών θρησκευτικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της πολιτικής εξάρτησης του ψευδοκράτους.
Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο νησί μετά από πραξικόπημα υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Το ψευδοκράτος στο βόρειο τρίτο του νησιού αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, η οποία διατηρεί εκεί περισσότερους από 35.000 στρατιώτες. Παρά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, μόνο το νότιο τμήμα του νησιού, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, απολαμβάνει πλήρη ευρωπαϊκά δικαιώματα.
ΟΗΕ: Νέα Προσπάθεια Επανέναρξης Διαλόγου
Μέσα στο τεταμένο αυτό κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε τον διορισμό της Μαρίας Άντζελα Χολγκουίν Κουέλαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του για την Κύπρο, με αποστολή την διερεύνηση τρόπων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που έχουν παγώσει από το 2017.
Ένας Μακρύς Αγώνας για την Κοσμικότητα
Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Όπως τονίζει η Εϊλέμ:
«Θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί η ταυτότητά μας. Η Κύπρος θα παραμείνει κοσμική».
enanews.gr