Εξειδικευμένο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ

Εξειδικευμένο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ

Εξειδικευμένο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ

90 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια ΑΜΘ για τη στήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού

Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ανακοίνωσε ο κ. Μέτιος (σ.σ. βγαίνοντας κάπως… αριστερά), για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ως  οικονομική ενίσχυση από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολιτικής συνοχής ΕΣΠΑ που σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε από τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων  της ΑΜ-Θ, το οποίο εγκρίθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και είναι έτοιμο για υλοποίηση.

Το πρόγραμμα αυτό είναι από πόρους του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 45 εκ ευρώ, που με την υπερδέσμευση όμως μπορεί να φτάσει τα 90 εκ ευρώ, τα οποία η περιφέρεια τα έχει εξασφαλίσει, για τις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ αλλά και να τα ξεπεράσει η περιφέρεια είναι σε θέση να βρει τους επιπλέον πόρους εάν χρειαστεί…..

 

Αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους έως 49 άτομα.

Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν και κράτησαν χωρίς να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

Ειδικότερα Επιχειρήσεις από

-0 -δηλαδή αυτοαπασχολούμενους- έως 1 άτομο εργαζόμενο, η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ.

-2 έως 5 άτομα εργαζόμενα, η επιδότηση φτάνει τα 3.500 ευρώ

Οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  της ΑΜΘ

-6 έως 15 άτομα εργαζόμενα, η επιδότηση φτάνει τα 6.500 ευρώ

-17 έως 20 άτομα εργαζόμενους η επιδότηση φτάνει τα 10.000 ευρώ

-21 έως 49 άτομα, η επιδότηση που θα δοθεί φτάνει στα 15.000 ευρώ.

 

Αριθμός εργαζομένων επιχείρησης στις 19-03-2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ Ύψος επιχορήγησης
1 Από μηδέν (0) έως και έναν (1) εργαζόμενο 2.000 €
2 Από δύο (2) έως και πέντε (5) εργαζόμενους 3.500 €
3 Από έξι (6) έως και δεκαπέντε (15) εργαζόμενους 6.500 €
4 Από δεκαέξι (16) έως και είκοσι (20) εργαζόμενους 10.000 €
5 Από είκοσι ένα (21) έως και σαράντα εννέα (49) εργαζόμενους 15.000 €

Οι επιχειρήσεις αυτές που θα επιδοτηθούν είναι σε ολόκληρη την ΑΜ-Θ,  25-30.000 και απασχολούν πάνω από 60.000 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών που φτάνει 3,9 δις ευρώ για το 2019.

Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως τόνισε ο κ. Μέτιος ΟΛΕΣ θα καλυφθούν, λόγου χάρη από λατομεία, ορυχεία, μεταποίηση, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή νερού, την  επεξεργασίας λυμάτων και διαχείριση αποβλήτων,οι κατασκευές, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, τα συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορές και αποθήκευση, τα ξενοδοχεία και η  εστίαση, η ενημέρωση και η επικοινωνία, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση,  η  Υγείας, η κοινωνική μέριμνα, οι τέχνες η  Ψυχαγωγίας και οι υπηρεσίες.

 

Προϋποθέσεις

ΣΕ ότι αφορά τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι να έχει διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων της, από την αρχή της πανδημίας και να καταθέσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

 

Στόχοι

Οι Στόχοι του προγράμματος είναι δύο.

Αφ’ενός βοήθεια και στήριξη στην επιχείρηση να καλύψει το μέρος της ζημιάς λόγω της πανδημίας.

Αφετέρου, να στηρίξει την απασχόληση, λόγου χάρη, να καλύψει μισθούς, ενοίκια, να προχωρήσει σε επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, ή ακόμα να προμηθευθεί μέσα προστασίας για το προσωπικό της.

 

Διαφορές

Ο κ. Μέτιος εστίασε ιδιαίτερα στις ΔΙΑΦΟΡΕΣ του εν λόγω προγράμματος με το υπόδειγμα και το μοντέλο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που υιοθέτησαν άλλες περιφέρειες, για το οποίο δέχθηκε σφοδρή κριτική γιατί δεν το ενεργοποίησε όπως άλλες περιφέρειες της χώρας. Το απέδωσε δε, όταν ρωτήθηκε, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και σε …παραπληφόρηση…

Α) Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους. Δεν αποκλείει επίσης και τις επιχειρήσεις που έχουν έξοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλες οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Β) Δεν υπάρχει ο όρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, ή του κέρδους σε κάποιο ποσοστό 90 % ή 60 ή 70% για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν όροι. Συμμετέχουν ΟΛΕΣ.

Γ) Δεν θα υπάρχει ο ασφυκτικός χρονικός περιορισμός των 20 ημερών για την κατάθεση των δικαιολογητικών. Θα υπάρχει άνεση χρόνου της τάξης των 4 μηνών, καθώς θα ξεκινήσει η υποβολή των δικαιολογητικών από τις 4 Νοέμβρη 2020 και θα λήξει στις 18 Μαρτίου 2021.

Δ)Η έγκριση θα δίνεται πολύ γρήγορα και αμέσως θα ξεκινά η διαδικασία της πληρωμής, ακόμα και μέσα στο μήνα που θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Ε) Ειδική μνεία για τις επιχειρήσεις της Ξάνθης, οι οποίες μετρούν πολλές περισσότερες πληγές από την πανδημία, θα έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί περισσότερο κατά 20%.

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει στην Εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ .

 

Ο κ. Μέτιος κάλεσε τους επιχειρηματίες να εξαντλήσουν το χρόνο που τους δίνεται και να μην πέσουν όλοι μαζί τις πρώτες 10 μέρες και …πέσει το σύστημα… Ωστόσο αν καταγραφεί κάποιο πρόβλημα με γραφειοκρατία ή οτιδήποτε άλλο, αμέσως θα ελέγχεται και θα διορθώνεται.

Μάλιστα ο κ. Μέτιος σημείωσε πως έχει ετοιμάσει και άλλες προσκλήσεις για ενισχύσεις και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, ο Κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στόχος της Διοίκησής του είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

«Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η Διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό