Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του τρίτου πανελληνίου συνεδρίου Βάμβακος – Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του τρίτου πανελληνίου συνεδρίου Βάμβακος – Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκαν στην Κομοτηνή οι εργασίες του τρίτου Πανελληνίου Συνεδρίου Βάμβακος, που διοργάνωσαν τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το παρών του έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς,  ο οποίος  δήλωσε πως το πιστοποιημένο Ελληνικό βαμβάκι, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε. και κατέχει εμβληματική θέση στο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Στα 184 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια βάμβακος όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στην Κομοτηνή.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς αποτελεί η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.

Παράλληλα δήλωσε  πως θα στηρίξει τις ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας του βαμβακιού, αλλά και τις πολιτικές για αναζήτηση νέων αγορών κυρίως στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανέφερε μάλιστα πως η πλαστική ίνα αναμένεται να αντικατασταθεί από την ίνα βαμβακιού και πρέπει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτό, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το βαμβάκι. Μάλιστα εξήρε την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τόνισε πως τέτοιες οργανώσεις θα πρέπει να αυξηθούν στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες διευκολύνουν και το υπουργείο στην άσκηση της πολιτικής  του.

Την αισιοδοξία του ότι το 2023 θα είναι μια «πετυχημένη» χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε στο προϊόν και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο». Αναφερόμενος στο «εργαλείο» των προπωλήσεων που η ΔΟΒ πέτυχε μετά από «μεγάλο αγώνα», ο κ. Φωτεινός σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξέρουν σε τι τιμή θα πουλήσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Από την πλευρά του ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, αναφέρθηκε στα τρία έργα για την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος που πραγματοποιούνται και είναι:1) Πρόγραμμα ταξινόμησης 1% των παραγόμενων δεμάτων σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας

2) Πρόγραμμα μελέτης ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποικιλιών3) Πρόγραμμα ανάλυσης ξένων υλών

Σκοπός τους είναι η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος (Εθνικό Φάκελο Ποιότητας) ποιότητας και καλλιεργούμενων ποικιλιών. Η ΔΟΒ χρηματοδοτεί τα έργα και υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την Ένωση Εκκοκιστών που βοηθά στην δειγματοληψία.

Όπως τόνισε όμως ο κ. Νταράουσε, «για να αξιοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα ποιότητας απαιτούνται και άλλες ενέργειες όπως:

  • Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της αλυσίδας
  • Η εκπαίδευση – ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα ποιότητας
  • Δημιουργία σχήματος συνεργασιών μεταξύ φορέων και μελών της αλυσίδας που θα καταλήξει σε μια στρατηγική για την ποιότητα, τι παράγουμε και για ποια αγορά.

Έχουμε μικρό κλήρο και πολυτεμαχισμό στην χώρα μας. Τα 300 στρέμματα θεωρώ ότι δεν είναι βιώσιμα για την καλλιέργεια βαμβακιού. Συνεπώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε συλλογικά σχήματα, κάτι που λέω από το 2007.

Όμως δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για ποιότητα αλλά θα πρέπει να την πληρώνουμε. Η δημιουργία συστήματος αντιστοιχίας τιμής ποιότητας θα δώσει ένα κίνητρο στον επιμελή παραγωγό να παράγει ποιοτικό βαμβάκι. Κανείς δεν πρόκειται να παράγει ποιότητα αν δεν πληρώνεται για αυτήν. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν καταλαβαίνουν ότι ποιότητα δεν είναι μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά αυτό που θέλει η αγορά».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην χώρα μας από το 2016 έως το 2022. Όπως επισήμανε «οι καλές επιδόσεις στο χρώμα που είχαμε το 2022 οφείλονται στις καιρικές συνθήκες (ο Θεός μας βοήθησε ανέφερε χαρακτηριστικά). Έχουμε πολύ καλό βαμβάκι αλλά δεν είναι το καλύτερο στον κόσμο. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι:Μήκος και αντοχή: Το 60% του ελληνικού βαμβακιού έχει μήκος έως 29 mm και το 76% έχει αντοχή έως 30 g./tex που θεωρείται άριστο για βαμβάκι.

Ο μέσος όρος του micronaire των 7 ετών είναι 4,6 που θεωρείται αποδεκτό όμως από έτος σε έτος αυξάνει σε τιμές πάνω από 4,8 που είναι χοντρή ίνα και δεν είναι αποδεκτό στην αγορά.

Όμως εκεί που χάνουμε σαν χώρα είναι στο κυτίο του χρώματος και στις ξένες ύλες.Το συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό βαμβάκι έχει καλή θέση θέση στην αγορά αλλά μπορεί να αποκτήσει ακόμη καλύτερη θέση αν βελτιωθούν οι τρεις αδυναμίες που είναι: το κυτίο χρώματος, οι ξένες ύλες και η τυποποίηση».

ERT Komotinis/Agro24

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό