Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλες διατάξεις για την αγροτική ανάπτυξη, ανέφερε αρχικά:

«Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και οι τεράστιες ανάγκες παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

Αντί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με προσδιορισμένους στόχους ώστε ταχύτατα να αντιμετωπιστούν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, μεταξύ άλλων, της ηλικιακής σύνθεσης, της ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Εσείς κινείσθε χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις στο τι θέλουμε να πετύχουμε, ενώ οι πρωτοβουλίες σας έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αυτό επιβεβαιώνεται και με το σημερινό νομοσχέδιο.

Σε ποια από τα κομβικά ζητήματα ευθύνης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», όπως της έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της πιστοποίησης και των ελέγχων δίνεται απάντηση;

Το καίριο ζήτημα της έρευνας από το πολλαπλασιαστικό υλικό, το γενετικό υλικό τις φυλές ζώων της φυτοπροστασίας χωρίς την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής έχει αφεθεί αποκλειστικά ως πεδίο στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναγκαία σήμερα εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα των νεοεισερχόμενων αγροτών εξαντλείται σχεδόν αποκλειστικά από τον Οργανισμό στην υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης νέων γεωργών περιορισμένης και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Η διατήρηση σε ατροφία του Οργανισμού με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Η διατήρηση των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς ακυρώνουν τον ελεγκτικό ρόλο οργανισμών όπως του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, ενώ η εκχώρηση μέρους του έργου αυτού σε ιδιώτες όπως προβλέπει το άρθρο 18 δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα των ελέγχων, αλλά οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση του Οργανισμού.

Η έξαρση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ιδιαίτερα στο γάλα που πρωτοστατούν μεγάλα κυρίως συμφέροντα στον τομέα πλήττουν βίαια το εισόδημα των κτηνοτρόφων, αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Σας έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από εκπροσώπους των κτηνοτρόφων που δοκιμάστηκαν πιλοτικά. Δεν θέλετε να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα που κινούνται ολιγοπωλιακά.

Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι στην αρμοδιότητα του ΕΛΓΟ Δήμητρα βρίσκονται για χρόνια εγκαταλελειμμένες εκτάσεις στον πρώην κτηνοτροφικό σταθμό Κομοτηνής, μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση αυτές παραμένουν στα αζήτητα.

Σήμερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας κινούνται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Ιδιαίτερα αυτοί που παράγουν, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι.

Η τεράστια εκτίναξη του κόστους της παραγωγής, στο ρεύμα, στα καύσιμα, τα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές, δεν αντισταθμίζεται με τις ισχνές ενέσεις ενίσχυσης με πιο αδικημένους τους αιγοπροβατοτρόφους.

Κύριοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα καλλιεργητική χρονιά, με μια νέα ΚΑΠ για εφαρμογή με πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων, κυρίως όμως χωρίς ουσιαστική ρευστότητα του αγροτικού κόσμου, που να αναγκάζεται να καταφεύγει στους μεταποιητές αφού το τραπεζικό σύστημα μέσω της κάρτας Αγρότη αδυνατεί να στηρίξει το κόστος ενέργειας της παραγωγής.

Το κόστος της λίπανσης υπερδιπλασιάστηκε και εσείς για την περσινή χρονιά ούτε το 10% δεν καλύψατε. Για τη φετινή είναι άγνωστοι ακόμα οι τύποι των λιπασμάτων που θα επιδοτηθούν, ενώ οι αγρότες τα έχουν ρίξει ήδη στα χωράφια.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο. Υποσχεθήκατε 8 ευρώ ανά ζώο και πήραν μόνο 5,5 έως 6 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Αν παραμείνουν καθηλωμένες οι τιμές γάλακτος στον παραγωγό, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της ενίσχυσης του πρασινίσματος, αφού ούτε το 20% δεν θα εισπράξουν, είναι αμφίβολο από το φθινόπωρο πόσοι θα αντέξουν να κρατήσουν τα ζωντανά τους και βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους.

Σκεφτήκατε την αδικία που υφίστανται οι παράκτιοι αλιείς με την επιστροφή του πετρελαίου κίνησης; Όταν ορίσατε δύο μόνο κλίμακες για χορήγηση 1.300 ευρώ σε σκάφη έως 12 μέτρα και 11.500 ευρώ σε σκάφη άνω των 12 μέτρων. Είναι φανερό ποιους θέλετε να ενισχύσετε.

Σκεφθήκατε πώς θα ανταπεξέλθουν οι μελισσοκόμοι της ειδικής κατάστασης με 4 ευρώ ανά κυψέλη και με προϋπόθεση να έχουν πάνω από 110;»

Για τη νέα ΚΑΠ και ιδιαίτερα για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα στη Ροδόπη ο βουλευτής κος Χαρίτου ανέφερε στην ομιλία του:

«Η εφαρμογή από φέτος της νέας ΚΑΠ έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο και δικαιολογημένα, αφού έως και σήμερα παραμένουν αναπάντητα πληθώρα ερωτημάτων με ευθύνη σας λόγω της έλλειψης προετοιμασίας και των συνεχών αλλαγών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και των παλινωδιών σας.

Το ενδεχόμενο απώλειας ενισχύσεων από τους παραγωγούς ή και καταλογισμών σε βάρος της χώρας μας δεν αποτελεί κινδυνολογία αλλά δυστυχώς μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Πόσο ενημερωμένη φαντάζεστε ότι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών που θα κληθεί να επιλέξει τα οικοσχήματα που θα αντικαταστήσει εν μέρει την ενίσχυση του πρασινίσματος; Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην καταβολή αυτών των ενισχύσεων;

Λήγει την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης. Ενώ η Ροδόπη έχει αποκλειστεί από την συνδεδεμένη ενίσχυση του καλαμποκιού σε περιοχές που δεν συνδέονται με το πρόγραμμα. Ενώ η καπνοκαλλιέργεια χωρίς καμία απολύτως στήριξη οδηγείται όχι απλώς σε συρρίκνωση, αλλά σε εγκατάλειψη από τους παραγωγούς.

Ως γνωστό κύριε υπουργέ λόγω του πολυτεμαχισμού του κλήρου, της έλλειψης αναδασμών, οι αγρότες αναγκάζονται να ανταλλάσουν μεταξύ τους αγροτεμάχια για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής. Πώς θα γίνεται η ηλεκτρονική εγγραφή των μέχρι τώρα χειρόγραφων ενοικιαστηρίων στο σύστημα του ΟΣΔΕ διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μη ύπαρξη φοροαποφυγής;

Και το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πότε θα ανοίξει το σύστημα του ΟΣΔΕ. Είχατε ανακοινώσει από την 1η του περασμένου μήνα. Μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει τί πρόκειται να συμβεί με αυτήν την καθυστέρηση.

Τέλος για ποια στήριξη των νέων αγροτών γίνεται λόγος; Εντάσσονται στο πρόγραμμα και ενώ την πρώτη χρονιά λαμβάνουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα για όσα στρέμματα καλλιεργούν, τα επόμενα χρόνια που υποχρεώνονται σε 4πλάσιο ή 5πλάσιο αριθμό στρεμμάτων κρατούν τα ίδια αρχικά δικαιώματα. Πόσο βιώσιμες μπορούν να διατηρηθούν οι εκμεταλλεύσεις τους;

Και κάτι ακόμη. Από το τέλος του χρόνου αναμένουν να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι αγρότες μεγάλων επενδυτικών σχεδίων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δώστε επιτέλους μια υπεύθυνη απάντηση.

Μιλάτε διαρκώς για τα προβλήματα της άρδευσης και τα υλοποιούμενα αρδευτικά έργα. Ξεχνάτε όμως ότι εγκαταλείψατε ένα ζωτικής σημασίας έργο για τη Ροδόπη, το Φράγμα Κομψάτου, που μπορεί να ανακόψει την επαπειλούμενη ερημοποίηση του μεγαλύτερου θρακικού κάμπου. Θα άξιζε κύριε υπουργέ επειδή ακολουθείτε στο βήμα να δώσετε ορισμένες πειστικές απαντήσεις».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό