Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκληρώθηκε στο Ιράκ το  μεγαλύτερο ενεργειακό έργο ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό-Διέπρεψαν οι Έλληνες μηχανικοί

Όμιλος ΑΒΑΞ: Ολοκληρώθηκε στο Ιράκ το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό-Διέπρεψαν οι Έλληνες μηχανικοί

Το έργο, που χρειάστηκε να ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας και ειδικά του πρώτου, «σκληρού» locκdown, αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, έχει συνολική ισχύ 4.650 MW.

Το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει κατασκευάσει και παραδώσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε εντός του 2022 από τον Όμιλο ΑΒΑΞ στην πόλη Bismayah του Ιράκ.

Το έργο, που χρειάστηκε να ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας και ειδικά του πρώτου, «σκληρού» locκdown, αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, έχει συνολική ισχύ 4.650 MW, από τα οποία τα 3.150 MW (Φάση 2: 1.500 MW και Φάση 3: 1.650 MW) εγκαταστάθηκαν από την ΑΒΑΞ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισχύς των 1.650MW της Φάσης 3 του έργου, ξεπερνάει κάθε σταθμό παραγωγής στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την δίδυμη μονάδα BISMAYAH PHASE 2 που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ στον ίδιο σταθμό λίγα χρόνια πριν, συμβάλει δυναμικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το 2022 ο Όμιλος ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding στην Bismayah στο Ιράκ, την 3η φάση (BISMAYAH PHASE 3) του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου. Κατά τη φάση αυτή ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός, η προμήθεια, η κατασκευή (EPC) και η παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey) του σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.650 MW, ο οποίος αξιοποιεί τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Για την ολοκλήρωσή του, χρειάστηκαν συνολικά 30 μήνες από την ανάληψή του – χρόνος ρεκόρ για ένα έργο τέτοιου μεγέθους.

Η τεχνογνωσία και η επάρκεια του Ομίλου ΑΒΑΞ οδήγησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου

Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο έργο εκτελέστηκε υπό την Διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Αναλυτικά, οι Έλληνες μηχανικοί της εταιρείας διεκπεραίωσαν in house:

Τον λεπτομερή σχεδιασμό (process & control)
• Την πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου

Ακολούθως, απαιτήθηκε η προμήθεια και η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά στην Βαγδάτη όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που επίσης οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την ΑΒΑΞ, όπως και οι εργασίες ανέγερσης/κατασκευής, καθώς κι οι απαραίτητες δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του Σταθμού.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, στα σημεία αιχμής του, αριθμούσε περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες που συνεργάστηκαν αρμονικά σε ένα πολυεθνικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, ενώ ανταπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις του. Μάλιστα όλοι οι εργαζόμενοι διέμεναν σε camp εντός του εργοταξίου που είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν η ΑΒΑΞ.

Οι προκλήσεις του μεγέθους του έργου και της πανδημίας COVID-19

Ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς όπως η κατασκευή ενεργειακού σταθμού αυτού του μεγέθους, εξ΄ ορισμού πρόκειται να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόσο το συγκεκριμένο περιβάλλον αστάθειας που επικρατεί στο Ιράκ, οι ανατιμήσεις υλικών που προέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και η πανδημία του COVID-19, «απείλησαν» την ολοκλήρωση του έργου βάσει των προϋποθέσεών του. Αντίθετα, όμως, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης υλοποίησης από την ΑΒΑΞ, καθώς αυτό το τεχνολογικά εξελιγμένο έργο εκτελέστηκε με επιτυχία, λόγω και της δημιουργίας και διατήρησης ενός παγκοσμιοποιημένου κλίματος εργασίας.

Πιο αναλυτικά, ο Όμιλος ΑΒΑΞ δημιούργησε μία ειδικά διαμορφωμένη έκταση, εντός των ορίων του έργου, με τα κατάλληλα μέτρα φύλαξης, σε συνεργασία με διεθνείς καταρτισμένες και έμπειρες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Εκεί, με τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, χώρους υγειονομικής πρόληψης, άθλησης και αναψυχής και με σεβασμό στην διαφορετικότητα κάθε μορφής, οι εγκαταστάσεις διαμονής των στελεχών και του εργατικού προσωπικού αποτέλεσαν ένα ιδανικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας στο Ιράκ.

Όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο, η εταιρεία ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων προστασίας, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες . Έτσι, με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε στην εγκατάσταση στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού ειδικών μονάδων απολύμανσης, υγειονομικού ελέγχου COVID-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης, διασφάλισε τη δυνατότητα εκτέλεσης εμβολιασμών εντός του εργοταξίου, προσέλαβε επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου, εφάρμοσε νέα πρωτοκόλλα υγιεινής, διαμονής και σίτισης και παρείχε συνεχή επικοινωνία και υποστήριξη στο ανθρώπινο προσωπικό.

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ πρωταγωνιστής στους τομείς δραστηριοποίησής του

Η ολοκλήρωση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στη Bismayah του Ιράκ εντός του 2022 αποτέλεσε κομβικό σημείο για τον Όμιλο ΑΒΑΞ, που βεβαίως, συνεχίζει να αναλαμβάνει σπουδαίας σημασίας ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αναπτύσσει τις γνώσεις και εμπειρίες των εργαζομένων του στους σχετικούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε έναν κλάδο που ταλανίζεται και βάζοντας την δική του σφραγίδα στην παγκόσμια προσπάθεια της ενεργειακής ανάκαμψης.

Παράλληλα, συνεχίζει να ακολουθεί τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες και να πρωτοπορεί με την ανάληψη σύνθετων έργων που καταδεικνύουν το βαθμό τεχνογνωσίας και άρτιας κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων, επιβεβαιώνοντας με σαφήνεια πως δικαίως διεκδικεί σταθερά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό