Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το «Πέτρινο Χωριό» της Ελλάδας, ιδανικό για χειμερινές διακοπές

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το «Πέτρινο Χωριό» της Ελλάδας, ιδανικό για χειμερινές διακοπές

Υπάρχουν οικισμοί που περνάς όμορφο ένα Σαββατοκύριακο και υπάρχουν μέρη που σου κλέβουν την καρδιά. Κάτι τέτοιο ισχύει και με ένα χωριό της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αποκαλείται, όχι άδικα, «Πέτρινο Χωριό». Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό από πέτρα ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του όσο κανείς με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Ο λόγος για τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Έναν αγαπημένο χειμερινό προορισμό που επιλέγουν πολύ κάθε χρόνο όταν θέλουν να κάνουν μια χειμερινή απόδραση στα ορεινά. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι αυτό που λέμε το all time classic χωριό για μια χειμερινή απόδραση όπως ακριβώς την φαντάζεσαι και φυσικά με χιόνι.

 

Η απόκοσμη Μονή Ασκητή μέσα στη σπηλιά και η άγνωστη ιστορία με τον μοναχό

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας προορισμός που θα σε βγάλει σίγουρα ασπροπρόσωπο. Είναι ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1992 ο οποίος κατά την δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι μετακινήθηκαν Νέο Άγιο Αθανάσιο. Ο λόγος ήταν ότι χιόνι απέκλειε το χωριό από τις γύρω περιοχές. Κάποια στιγμή όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό επανήλθε στο προσκήνιο. Αφορμή ήταν η δημιουργία του χιονοδρομικού στις αρχές του ’90, ωστόσο αποτελώντας έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Μόλις φτάσεις εκεί θα δεις πέτρινα κτίσματα και παραδοσιακά σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές. Όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές, αυτές είναι πολύ οργανωμένες πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις ακριβώς το κατάλυμα που σου ταιριάζει στο βαλάντιο που θες. Το χωριό επίσης έχει ταβέρνες και γραφικά μαγαζάκια τα οποία θα δεις στην βόλτα σου. Μπορείς φυσικά να αγοράσεις και παραδοσιακά προϊόντα αν θες. Αν είσαι φυσιολάτρης ή αγαπάς την πεζοπορία, το χωριό θα αποκτήσει μια νέα θέση στην καρδιά σου.

 

Βεγορίτιδα: Μια λίμνη ξεχωριστή…

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος διαθέτει μοναδική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μπορείς εκτός από να την θαυμάσεις από μακριά, να την γνωρίσεις καλύτερα και από κοντά. Η Βεγορίτιδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Ελλάδας και δεν την αποκαλούν τυχαία και λίμνη με πολλά ονόματα. Κι αυτό γιατί θα την ακούσεις και ως λίμνη Οστρόβου, ενώ άλλες τρεις ονομασίες της είναι λίμνη Άρνισσας, λίμνη Κέλλη και λίμνη Αγίου Παντελεήμονα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το χωριό Παναγίτσα που είναι επίσης φημισμένο. Ο Άγιος Παντελεήμονας εκεί κοντά είναι επίσης ένα χωριό που μπορείς να έχεις ως ορμητήριο για να εξερευνήσεις την περιοχή. Ένας παραδοσιακός οικισμός – όνειρο στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ο χειμερινός προορισμός που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου και δε θα το μετανιώσεις…

exploringgreece.tv

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό