Παρουσία της ΟΝΝΕΔ στην έκθεση «She’sgone» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Παρουσία της ΟΝΝΕΔ στην έκθεση «She’sgone» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μετά την εκδήλωση «Σπάμε τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών» με αφορμή την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης μαζί με στελέχη της Οργάνωσης επισκέφθηκαν τηδιεθνή έκθεση «She’sGone (Για ένα αδειανό πουκάμισο)», που συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με στόχο την ευαισθητοποίηση, αλλά και τη διαμαρτυρία απέναντιστην έμφυλη βία.

Η έκθεση φιλοξενεί ρούχα δολοφονημένων γυναικών, οι οποίες υπήρξαν θύματα συζύγων, συντρόφων και άλλων μελών της οικογένειάς τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και της διάπραξης δολοφονιών με βάση το φύλο.Τα ρούχα φέρουν πάνω τους ένα ταμπελάκι που αναγράφει το όνομα του θύματος, την ημερομηνία της δολοφονίας, το φονικό όπλο και την ποινή των δραστών, εφόσον έχουν καταδικαστεί.

Παράλληλα, εκτίθενται οι ιστορίες των γυναικών, όπου σε ένα ξεχωριστό κείμενο για την κάθε μια αναφέρεταιποιος ήταν ο άνθρωπος από το στενό τους περιβάλλον που  τους αφαίρεσε τη ζωή.

Ανάμεσα στα ρούχα των θυμάτων βρίσκονται ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε από δύο άνδρες το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Τα ρούχα αποτέλεσαν μια συμβολική δωρεά της οικογένειάς της για το σκοπό της έκθεσης.

Τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ στην έκθεση ξενάγησε η Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα και η Υπεύθυνη Προβολής και Επικοινωνίας-MarketingΜαίρη Καλδάρα, οι οποίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τόνισαν τη σημασία του μηνύματος της έκθεσης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε ρούχο είναι και μια σιωπηλή διαμαρτυρία για όλες τις αθώες γυναίκες που δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους.Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια να σπάσουμετα δεσμάτης έμφυλης βίας, ώστε κάθε γυναίκα να είναι και να νιώθει ασφαλής. Κάθε ταμπελάκι στα ρούχα που φιλοξενεί η έκθεση μάς θλίβει βαθιά.Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες είτε δεν βρέθηκαν, είτε τιμωρήθηκαν πολύ πιο ήπια σε σχέση με τη βαρύτητα της πράξης τους.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουν όσοι επισκεφτούν την έκθεση είναι ότι η κοινωνία μας πρέπει να επιλέξει το δρόμο της ασφάλειας και της ισότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μέσα από την ενίσχυση των δομών υποστήριξης και φιλοξενίας που θα συνδράμουν τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών των δραστών, προσπάθεια στην οποία έχει συμβάλλει και η ΟΝΝΕΔ μέσα από προτάσεις της για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν νόμοι του κράτους».

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γακόπουλος, ο Γραμματέας Οργανωτικού Ορφέας Γεωργίου, η Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης Κωνσταντίνα Κόλλια, και η αναπληρώτρια Διευθύντρια Γραφείου Τύπου & Ενημέρωσης Στεφανία Κάκαρη.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό