Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ελάχιστες αλλαγές στη νέα κάλπη-Οι μοιρασιές των εδρών σε κάθε νομό

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ελάχιστες αλλαγές στη νέα κάλπη-Οι μοιρασιές των εδρών σε κάθε νομό

Η σύγκριση των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματα στον μειονοτικό δήμο της Μύκης στην Ξάνθη με τον αμιγώς μειονοτικό δήμο Αρριανών στη Ροδόπη καταδεικνύει τη διαφορετική συμπεριφορά της μειονότητας στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες

Η ισχυρή παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η διαφορετική της εκλογική συμπεριφορά απεικονίστηκε και στα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου.

Χαρακτηριστικό αυτής της διαφορετικής εκλογικής συμπεριφοράς είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτου κόμματος στη Ροδόπη και η πρωτιά της ΝΔ στην Ξάνθη, παρόλο που το 2019, στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες η σειρά των δύο πρώτων κομμάτων ήταν αντίστροφη.

Η σύγκριση των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματα στον μειονοτικό δήμο της Μύκης στην Ξάνθη με τον αμιγώς μειονοτικό δήμο Αρριανών στη Ροδόπη καταδεικνύει τη διαφορετική συμπεριφορά της μειονότητας στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες. Στον μεν δήμο Μύκης, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 30,7% (σχεδόν αντίστοιχο του 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε σημαντικά από το 53,1% στο 35,7% (αν και διατήρησε την πρώτη θέση), ενώ το ΠΑΣΟΚ τριπλασίασε τις δυνάμεις του (28,7% από 9,4%).

Αντιθέτως, στον δήμο Αρριανών στη Ροδόπη, η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε από το 27,2% στο 8,9%(!), με τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία (47,9% από 18,8%)  και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις υπόλοιπες τρεις εκλογικές περιφέρειες, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άνοδος της ΝΔ στην Καβάλα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (μαζί με τα Γρεβενά, οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας όπου σημείωσε άνοδο) και η υποχώρηση κατά 4,5% στη Δράμα (μια περιοχή όπου είχε σημαντικά προβλήματα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας).

ΞΑΝΘΗ

Η ίδια τριάδα

Και στην Ξάνθη, η τριάδα των νυν βουλευτών θα είναι οι αντιπρόσωποι του νομού στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Μπουρχάν Μπαράν θα εκπροσωπήσουν μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα την Ξάνθη.

ΔΡΑΜΑ

Μοιρασιά εδρών

Ως τριεδρική περιφέρεια, οι έδρες της Δράμας θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, στο δεύτερο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ μικρές (έως σχεδόν μηδενικές) πιθανότητες να εκλέξει δεύτερη έδρα η ΝΔ εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανανεωμένη κατά τα δύο τρίτα θα είναι η εκπροσώπηση του νομού, καθώς ο Δημήτρης Κυριαζίδης αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς (έστω και οριακά) στη Νέα Δημοκρατία και ο Τάσος Νικολαΐδης ξεπέρασε τη Χαρά Κεφαλίδου. Σταθερός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

ΡΟΔΟΠΗ

Χωρίς αλλαγές

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα εκλεγούν οι ίδιοι βουλευτές και στις προσεχείς εκλογές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ (Οζγκιούρ Φερχάτ), Νέα Δημοκρατία (Ευριπίδης Στυλιανίδης) και ΠΑΣΟΚ (Ιλχάν Αχμέτ) θα μοιραστούν τις τρεις έδρες.

ΕΒΡΟΣ

Αναμονή για την 4η θέση

Στον Εβρο αναμένεται να υπάρξει ανακατανομή των εδρών στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία να φιλοδοξεί να κερδίσει και τις 4 έδρες του νομού – δηλαδή 1 παραπάνω από τις εκλογές του 2019 – και τον ΣΥΡΙΖΑ (ιδίως) και την Ελληνική Λύση να έχουν δύσκολο έργο για τη διατήρηση των κεκτημένων. Ως εκ τούτου, οι Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος και ο Σταύρος Κελέτσης θα βρίσκονται και στην επόμενη Βουλή, με τον Αναστάσιο Δημοσχάκη να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους συντροφεύει. Εκτός από τους προηγούμενους «παλιούς», στην αναμονή βρίσκεται η Ευαγγελία Κοσμίδου από τη Νέα Δημοκρατία, ο Μενέλαος Μαλτέζος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παράσχος Παπαδάκης της Ελληνικής Λύσης για την τέταρτη έδρα του νομού.

ΚΑΒΑΛΑ

Ο στόχος του τέταρτου βουλευτή

Οπως και στον Εβρο, έτσι και στην Καβάλα, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην ανάδειξη και των τεσσάρων βουλευτών του νομού, με την Τάνια Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ, που επανεκλέχθηκε, να παλεύει να διατηρήσει την έδρα της εις βάρος της τέταρτης της λίστας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελικής Δεληκάρη. Kατά τα λοιπά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης θα βρίσκονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην επόμενη Βουλή.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό