Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τρίτη δόση ή λήξη στο επτάμηνο για όλους

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τρίτη δόση ή λήξη στο επτάμηνο για όλους

Τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού  και των προνομίων που προσφέρει στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για όλους τους πολίτες από την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, με στόχο την ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε, «από την 1η.2.2022 όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

«Έχει ληφθεί μια απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το 7μηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. «Άρα, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.

 

Πόσους πολίτες αφορά το μέτρο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους επιβεβαίωσε πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, λέγοντας όμως πως αυτήν την στιγμή δεν εξετάζεται να ληφθεί άμεσα τέτοιο μέτρο.

 

«Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων»

Για τα φάρμακα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «δεν υπάρχουν ελλείψεις στην Ελλάδα, αλλά πιθανώς να υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και λόγω των γιορτών», που πάντως τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί.

 

Για τα self test στους μαθητές

Σε ό,τι αφορά τα δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο υπουργός Υγείας είπε πως «το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self test». Επεσήμανε πως ειδικά για αύριο, για όσους μαθητές δεν πήραν self test, θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος το πρωί της Δευτέρας στις σχολικές μονάδες, πριν από το άνοιγμα των σχολείων, από το απόθεμα self test που έχουν οι σχολικές μονάδες.

«Θεωρούμε ότι αν υπάρξουν δυσλειτουργίες αυτές θα είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που έχει προμηθευτεί τα self test, του γεγονότος γονείς να είχαν self test και να μην προμηθεύτηκαν αυτές τις ημέρες και των παιδιών που νοσούν και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν για αύριο self test», είπε προσθέτοντας πως «υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, μέσα σε 4 ημέρες δόθηκαν 7,5 εκατομμύρια self test».

 

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουμε δώσει διορία. Από τις 6.500 που ήταν ανεμβολίαστοι, έχουν μειωθεί κατά 1.500 άτομα, όμως όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί, αλλά διότι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους».

Ανέφερε τέλος πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό