
Πληροφορίες για προσπάθειες εξαπάτησης ευρωπαϊκών εταιρειών σε Καζακστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αστάνα (Καζακστάν), οποίες μας περιήλθαν μέσω της εκεί Πρεσβεία μας, έχουν αναφερθεί διάφορες προσπάθειες εξαπάτησης ευρωπαϊκών εταιρειών.
Πιο αναλυτικά:
> εταιρεία με την επωνυμία “National Public Procurement Authority” (NPPA),προσπαθεί να εξαπατήσει ευρωπαϊκές εταιρείες δηλώνοντας ότι είναι αρμόδιος φορέας για διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς. Η εταιρεία, προσεγγίζει ενδιαφερόμενες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ευρωπαϊκές εταιρείες, προσπαθώντας να τους αποσπάσει προσφορές για συνεργασία και πιέζοντας για άμεσες ενέργειες προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να «γίνουν όλα σωστά» (“normal and correct’)
> εταιρεία με την επωνυμία “Kazakhstan UAE E-Procurement Authority” (KUEEPA), προσεγγίζει, συνήθως, μικρομεσαίες εταιρείες της ΕΕ προσπαθώντας να τις πείσει να συμμετάσχουν σε ανύπαρκτους κρατικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, με στόχο να τους αποσπάσει ποσά ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα τους εξασφαλίσουν, όπως ισχυρίζεται, την επιτυχή συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία και την υπέρ τους κατακύρωση του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, η αυτοαποκαλούμενη «Αρχή Συμβάσεων» (Procurement Authority), ενημερώνει τις εταιρείες-θύματα ότι κέρδισαν το διαγωνισμό, και συνεχίζει τις προσπάθειες να αποσπάσει επιπλέον χρήματα, «προκειμένου να εγκριθούν τα υποβληθέντα έγγραφα» (“approval of the submitted documents”)
> εταιρεία με την επωνυμία “Kazakhstan Economy Development Authority” (KEDA). Στην ουσία πρόκειται για πανομοιότυπη με την KUEEPA εταιρεία, όμως ο εξυπηρετητής διαδικτύου της KEDA, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο (https://www.keda-qov.com/)
> εταιρεία με την επωνυμία “Element Eurasia LLP” (EE LLP) με αριθμό επιχειρηματικού μητρώου (BIN -230440007682) και έδρα το Καζακστάν. Η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί τον ίδιο ιστότοπο με την “Ecoline LLP” (BIN 210840015555), οποία πλέον εμφανίζεται ως «μη ενεργή» (“inactive”), ενώ και οι δύο εταιρείες έχουν κοινό ιδρυτή (Schtykow Alexej Anatoljewitsch). Οι εταιρείες προσεγγίζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με μικρή ή καθόλου εμπειρία στις αγορές της κεντρικής Ασίας, και τους προσφέρουν επικερδές συμβόλαιο αγοράς προϊόντων (συνήθως ύψους 50.000-250.000 ευρώ). Μετά την υπογραφή του συμβολαίου, αλλά πριν καταβληθεί η προκαταβολή, τίθεται από την εταιρεία-απατεώνα το ζήτημα της έκδοσης της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης Ποιότητας (EAC declaration) των προϊόντων. Η εταιρεία- απατεώνας προσφέρεται να χειριστεί η ίδια την όλη διαδικασία για την έκδοση του πιστοποιητικού, όμως ζητάει τον επιμερισμό του κόστους (το οποίο συνήθως ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ). Επικαλούμενη τραπεζικές διαδικασίες και περιορισμούς, δεν δέχεται το κόστος του πιστοποιητικού να συμψηφιστεί με το κόστος για την εξόφληση της παραγγελίας και ζητά από την εταιρεία-θύμα να της το προκαταβάλει.
Για τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί από την εκεί Αντιπροσωπεία της ΕΕ, οι αρμόδιες αρχές καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν.
Παρόμοιες όμως προσπάθειες εξαπάτησης έχουν εντοπισθεί και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας:
> η εταιρεία με την επωνυμία “Tajikistan Arabian British Diaspora Authority” (TABDA), έχει αντιγράψει την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών του Τατζικιστάν και χρησιμοποιεί τον ίδιο εξυπηρετητή με την KEDA (βλ. ανωτέρω), στο Ηνωμένο Βασίλειο (Https://tabda-int.orq/en/index.html)
> η εταιρεία με την επωνυμία “Uzbekistan British Tenders Authority”(UBTA), με εξυπηρετητή διαδικτύου να έχει έδρα στο Άμστερνταμ.