Ποια 5 σημάδια σου δείχνουν ότι πέρασες -χωρίς να το καταλάβεις-  ένα mini έμφραγμα!

Ποια 5 σημάδια σου δείχνουν ότι πέρασες -χωρίς να το καταλάβεις- ένα mini έμφραγμα!

Αν περιγράφαμε πώς καταλαβαίνει κάποιος πως παθαίνει έμφραγμα θα λέγαμε πως νιώθει έναν πόνο που του σφίγγει το στήθος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι περίπου 805.000 Αμερικανοί υποφέρουν από καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο, με περίπου 170.000 περιπτώσεις να εμφανίζονται ως «μίνι εμφράγματα» ή «σιωπηλά» καρδιακά επεισόδια. Τα συμπτώματα του μίνι καρδιακού επεισοδίου μπορεί να είναι πολύ πιο διακριτικά από τα εμφράγματα με κόκκινη σημαία που δημιουργούν άμεση κινητοποίηση. Τα μίνι καρδιακά επεισόδια αναφέρονται ως σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σιωπηλή ισχαιμία.

Ο Laxmi Mehta, MD, FACC, FAHA , καρδιολόγος και διευθυντής της Προληπτικής Καρδιολογίας και της Γυναικείας Καρδιαγγειακής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και εθελοντής Go Red for Women, λέει: «Μια μίνι ή σιωπηλή καρδιακή προσβολή μπορεί να εμφανιστεί με ελάχιστη, μη αναγνωρισμένη ή με καθόλου συμπτώματα». Παρά τη λιγότερο αισθητή φύση τους, αυτά τα σιωπηλά επεισόδια δεν είναι λιγότερο σοβαρά από τα πιο συμπτωματικά αντίστοιχα. Όταν εμφανιστούν, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται ευρέως και ακόμη και να περιλαμβάνουν πιο παραδοσιακά σημάδια καρδιακής δυσφορίας, όπως δυσφορία στο στήθος, δύσπνοια, ναυτία, ζαλάδα και πόνο στο σαγόνι. Η αναγνώριση ακόμη και των πιο λεπτών ενδείξεων ενός μίνι εμφράγματος είναι απαραίτητη, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία είναι το κλειδί για τον μετριασμό των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία που μπορεί να ακολουθήσουν ένα έμφραγμα.

5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

1. Δυσπεψία

Ο Dr. Mehta αναφέρει πως μπορεί να βιώνουμε κάτι που φαίνεται σαν μια συνηθισμένη περίοδος δυσπεψίας μπορεί να είναι παραπλανητικό και συχνά να απομακρύνεται. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το πρόβλημα μπορεί να μην βρίσκεται στο στομάχι, αλλά μπορεί πράγματι να είναι θέμα καρδιάς.

2. Νιώθεις σαν να τέντωσες έναν μυ

Ο πόνος στο λαιμό, το στήθος ή το πάνω μέρος της πλάτης σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν να έχεις «τραβήξει» έναν μυ, καθιστώντας εύκολο να παρερμηνευτεί ως κάτι μικρό. Ωστόσο, ο Dr. Mehta προειδοποιεί να μην απορρίπτουμε γρήγορα τέτοια δυσφορία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι υπαινιγμοί μιας μίνι καρδιακής προσβολής και όχι απλά σημάδια υπερέντασης.

3. Παρατεταμένη, υπερβολική κόπωση

«Το να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα σημάδι μιας πολυάσχολης εβδομάδας ή ενός κακού ύπνου» αναφέρει ο Dr. Mehta στο The Healthy κι επισημαίνει ότι αυτή η βαθιά, ακατάπαυστη κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που πολλοί μπορεί να μην συνδέουν αμέσως με την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, αυτός ο τύπος κόπωσης απαιτεί προσοχή πέρα ​​από τις συνήθεις θεραπείες ανάπαυσης ή καφεΐνης. Όταν η εξάντληση φαίνεται δυσανάλογη με τις καθημερινές σου δραστηριότητες, θα μπορούσε να είναι μια λεπτή υπόδειξη από το σώμα σου ότι κάτι πιο σοβαρό, όπως ένα μίνι έμφραγμα, μπορεί να συμβαίνει.

4. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι ένα μίνι σύμπτωμα καρδιακής προσβολής

Είναι σύνηθες να εμφανίζεις δύσπνοια μετά από σωματική άσκηση ή κατά τη διάρκεια στιγμών στρες. Εάν αυτή η δυσκολία στην αναπνοή δεν βελτιωθεί με μια στιγμή ανάπαυσης, δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η επίμονη δύσπνοια, ειδικά όταν είχες την ευκαιρία να χαλαρώσεις, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας μίνι καρδιακής προσβολής.

5. Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου, είναι σχεδόν αναμενόμενο να εμφανιστούν τα πολύ γνωστά σημάδια της γρίπης , συμπεριλαμβανομένου του βήχα, της συμφόρησης και της κόπωσης. Ο Dr. Mehta προειδοποιεί να μην λαμβάνεις αυτά τα συμπτώματα στην ονομαστική τους αξία, ειδικά για άτομα που διαπιστώνεται ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Συμβουλεύει ότι όταν αυτά τα συμπτώματα που μοιάζουν με τη γρίπη δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να δείχνουν κάτι πέρα ​​από έναν εποχιακό ιό.

Πηγή: theissue.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό