Ποια είναι τα  σημάδια της  ηπατικής νόσου που πρέπει όλοι να  γνωρίζουμε

Ποια είναι τα σημάδια της ηπατικής νόσου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές ασθένειες του ήπατος, οι οποίες έχουν διαφορετικές αιτίες, όπως μόλυνση, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, φάρμακα, ναρκωτικά ή τοξίνες, παχυσαρκία και καρκίνος. Τα σημάδια της ηπατικής νόσου όμως μπορεί να είναι παρόμοια.

Παρόλο που υπάρχουν οι διάφορες ασθένειες έχουν και διάφορες αιτίες, πολλές ηπατικές παθήσεις βλάπτουν το ήπαρ με παρόμοιους τρόπους. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μοιάζουν και να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Μερικές φορές η ηπατική βλάβη ή ακόμα και η ηπατική ανεπάρκεια και τα σχετικά συμπτώματα θα είναι οξεία ή θα εμφανιστούν γρήγορα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν παίρνετε πολύ ακεταμινοφαίνη ή άλλα φάρμακα. Τα φυτικά συμπληρώματα, οι ιοί και οι αυτοάνοσες παθήσεις μπορούν επίσης να το προκαλέσουν.

Αλλά τις περισσότερες φορές, οι ασθένειες του ήπατος και η ηπατική ανεπάρκεια είναι χρόνιες. Αυτό σημαίνει ότι συμβαίνουν σταδιακά καθώς το συκώτι καταστρέφεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο αργά.

Πρώιμα σημάδια ηπατικής νόσου

Σύμφωνα με το British Liver Trust, μπορεί να μην παρατηρήσετε πρώιμα συμπτώματα. Εάν το κάνετε, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι τις προκαλεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρώιμα σημάδια ηπατικής δυσλειτουργίας είναι ασαφή, όπως:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Απώλεια όρεξης
  • Κούραση ή έλλειψη ενέργειας
  • Διάρροια
  • Μπορεί απλώς να νιώθετε γενικά άρρωστοι ή αδιαθεσία και να μην ξέρετε γιατί.

Άλλα συμπτώματα της ηπατικής νόσου:

1. Κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος)

Καθώς το συκώτι καταστρέφεται ολοένα και περισσότερο, μπορεί να παρατηρήσετε σαφέστερα σημάδια του προβλήματος. Το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται κίτρινο, το ίδιο και το ασπράδι των ματιών σας. Η επιστημονική ονομασία για αυτή την κατάσταση είναι ίκτερος.

Αυτό συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα μιας κίτρινης ουσίας από τα ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζεται χολερυθρίνη. Κανονικά, το ήπαρ καθαρίζει τη χολερυθρίνη. Αλλά ένα κατεστραμμένο συκώτι δεν μπορεί να συμβαδίσει, έτσι τα επίπεδα αυξάνονται.

2. Φαγούρα στο δέρμα

Εάν έχετε διαρκή ηπατικά προβλήματα, μπορεί να αισθανθείτε φαγούρα. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν δεν έχετε εξάνθημα ή κάποιον άλλο ερεθιστικό στο δέρμα σας. Η φαγούρα μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και αν ξυστείτε. Εάν έχετε τέτοια συμπτώματα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να σας βοηθήσει.

3. Πρησμένη κοιλιά (ασκίτης)

Εάν το συκώτι έχει ουλές, αυτές μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στο συκώτι και να αυξήσουν την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία γύρω του. Αυτό κάνει το υγρό να διαρρέει και να μαζεύεται στην κοιλιά. Μπορεί να υπάρχει λίγο υγρό και πρήξιμο ή περισσότερο.

Η κοιλιά μπορεί να πρηστεί και ο αφαλός να πιεστεί προς τα έξω. Μερικές φορές ο ασκίτης μολύνεται και χρειάζεται αντιβιοτικά. Εάν υπάρχει πολύ επιπλέον υγρό χωρίς που δεν έχει πού να πάει, μπορεί να χρειαστεί να το αποστραγγίσετε με ένα σωλήνα.

4. Πρησμένα πόδια ή αστραγάλους

Σε ορισμένα άτομα με ασκίτη, τα πόδια και οι αστραγάλοι διογκώνονται επίσης καθώς συσσωρεύεται υγρό. Πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι να τρώτε λιγότερο αλάτι ή να παίρνετε φάρμακα που σας προκαλούν περισσότερη διούρηση.

5. Ανοιχτόχρωμα κόπρανα και σκουρόχρωμα ούρα

Το ήπαρ είναι ο λόγος που τα υγιή κόπρανα φαίνονται καφέ. Το καφέ χρώμα προέρχεται από τα χολικά άλατα που παράγονται από το συκώτι. Εάν το συκώτι σας δεν παράγει κανονικά τη χολή ή εάν η ροή από το συκώτι είναι μπλοκαρισμένη, τα κόπρανα θα φαίνονται ωχρά σαν το χρώμα του πηλού.

Τα ωχρά κόπρανα συμβαίνουν συχνά μαζί με τον ίκτερο. Η επιπλέον χολερυθρίνη που κάνει το δέρμα να φαίνεται κίτρινο μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα ασυνήθιστα σκούρα.

6. Κούραση και σύγχυση

Πολλοί άνθρωποι με ηπατική νόσο υποφέρουν από παρατεταμένη κόπωση. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της συσσώρευσης τοξινών, καθώς το ήπαρ δεν τις καθαρίζει όπως θα έπρεπε. Η συσσώρευση τοξινών στο σώμα και στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να μπερδεύεστε ή να δυσκολεύστε να συγκεντρωθείτε. Μπορεί να ξεχνάτε πράγματα ή να παρατηρήσετε άλλες αλλαγές καθώς η ηπατική νόσος επηρεάζει τον εγκέφαλό σας.

7. Ναυτία και έμετος

Ένα από τα πρώιμα συμπτώματα εάν έχετε ηπατική νόσο μπορεί να εκδηλωθεί στο στομάχι. Καθώς η ασθένεια και η βλάβη στο συκώτι  συνεχίζονται, τα αυξημένα επίπεδα τοξινών μπορεί να το επιδεινώσουν. Η παρατεταμένη ναυτία ή ο συχνός εμετός είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων. Εάν το συκώτι  παρουσιάζει ανεπάρκεια, μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα.

8. Μώλωπες ή αιμορραγία

Εάν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σώμα σας μελανιάζει πιο εύκολα. Εάν κοπείτε ή ανοίξει η μύτη σας, επίσης, η αιμορραγία μπορεί να μην σταματήσει όπως θα έπρεπε. Ενώ τα άτομα με προχωρημένη ηπατική νόσο είναι επιρρεπή σε αιμορραγία, είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν θρόμβους αίματος.

9. Κόκκινα σημάδια ή σημάδια που μοιάζουν με ιστό αράχνης

Μπορεί να έχετε κόκκινα σημάδια από τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας που μοιάζουν με ιστούς αράχνης. Συχνά συμβαίνουν στα μάγουλα, τη μύτη και το λαιμό. Μια μελέτη σε άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ σε επίπεδο αλκοολισμού διαπίστωσε ότι αυτά τα σημάδια αποτελούν έναν ισχυρό δείκτη ηπατικών προβλημάτων. Τα άτομα με αυτά τα σημάδια έχουν επίσης συχνά ερυθρές παλάμες (παλαμιαίο ερύθημα). Οι κηλιδώδεις κόκκινες παλάμες είναι ένα άλλο σύμπτωμα προχωρημένης ηπατικής νόσου.

Πώς να εντοπίσετε νωρίτερα την ηπατική νόσο

Είναι πιθανό να έχετε ηπατική νόσο χωρίς να το γνωρίζετε. Πολλοί άνθρωποι με ηπατικά προβλήματα δεν φαίνονται άρρωστοι. Καθώς η βλάβη στο ήπαρ επιδεινώνεται, αρχίζουν και τα συμπτώματα.

Εάν η ζημιά έχει επεκταθεί, μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να το διορθώσετε. Αλλά το να ξέρετε τα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ηπατικών προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε περισσότερες βλάβες και να αφήσετε το συκώτι σας να επουλωθεί πριν να είναι πολύ αργά.

Πηγή: oloygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό