
Ποια «ουράνια» φαινόμενα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι τέλος Απριλίου;
Οι παρατηρητές των άστρων μπορούν να ανυπομονούν για του λάχιστον 3 ενδιαφέροντα γεγονότα μέχρι τέλος Απριλίου: Το μεγαλύτερο φαινόμενο ωστόσο που οι παρατηρητές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θα είναι η βροχή μετεωριτών Λυρίδων, η οποία πρόκειται για μία από τις παλαιότερες γνωστές βροχές μετεωριτών. Η βροχή γίνεται ορατή στα μέσα Απριλίου και κορυφώνεται κοντά στο τέλος του μήνα.
Όλα τα γεγονότα θα είναι ορατά στον βραδινό ουρανό, αλλά το πού θα πρέπει να κοιτάξετε εξαρτάται από το πού βρίσκεστε και, φυσικά, από τις καιρικές συνθήκες.
Για ποια φαινόμενα μιλάμε;
Κορύφωση της βροχής μετεωριτών – 21-22 Απριλίου
Φέτος, η βροχή μετεωριτών Λυρίδων αναμένεται να κορυφωθεί στις 21-22 Απριλίου. Τις νύχτες αυτές, το φεγγάρι αναμένεται να έχει 40% φωτεινότητα, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την παρατήρηση, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεώρων. Ίσως είναι καλύτερο να παρακολουθήσετε τη βροχή μετεωριτών το βράδυ της 21ης Απριλίου, λίγο πριν ανατείλει η φθίνουσα ημισέληνος.
Στις καλύτερες συνθήκες, οι Λυρίδες εμφανίζουν κατά μέσο όρο περίπου 10 έως 15 μετεωρίτες ανά ώρα, αλλά μπορεί να «βομβαρδίσουν» τον ουρανό με έως και 100 μετεωρίτες, σύμφωνα με τη NASA.

Η Σελήνη ευθυγραμμίζεται με την Αφροδίτη και τον Κρόνο – 25 Απριλίου
Περίπου 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ήλιου στις 25 Απριλίου, ένα λεπτό φεγγάρι με φθίνουσα ημισέληνο θα δημιουργήσει ένα τρίγωνο με τον φωτεινό πλανήτη Αφροδίτη και τον πολύ πιο αμυδρό Κρόνο, σύμφωνα με τον EarthSky, έναν ιστότοπο αστρονομικών ειδήσεων. Καθώς το φεγγάρι πλησιάζει την Αφροδίτη και τον Κρόνο, ένα μονόπλευρο ουράνιο χαμόγελο θα αναδυθεί στον ανατολικό ουρανό.

Νέα υπερπανσέληνος – 27 Απριλίου
Η πλησιέστερη νέα υπερπανσέληνος του έτους έρχεται στις 27 Απριλίου. Το φεγγάρι θα απέχει 221.917 μίλια από τη Γη, σχεδόν 17.000 μίλια πιο κοντά από τη μέση απόσταση του φεγγαριού των 238.900 μιλίων, σύμφωνα με το EarthSky.
Η νέα υπερπανσέληνος δεν είναι τόσο αξιόλογη για την επικαιρότητα, επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, είναι ουσιαστικά αόρατη σε εμάς – κυρίως γι’ αυτό λαμβάνει πολύ λιγότερη προσοχή σε σύγκριση με την αντίστοιχη πλήρη υπερπανσέληνο.

Πηγή: Newsbomb.gr με πληροφορίες από USA Today