Ποια πολύτιμα βακτήρια  τονώνουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από τον καρκίνο

Ποια πολύτιμα βακτήρια τονώνουν το ανοσοποιητικό και μας προστατεύουν από τον καρκίνο

Τα προβιοτικά παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην υγεία μας, ιδίως στην υποστήριξη της πεπτικής λειτουργίας και της ανοσοποιητικής άμυνας.

Οταν ακούμε τη λέξη «προβιοτικά», στο μυαλό μας έρχεται πάντα η αντιβίωση κι αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουμε σε αυτά όταν τα συνταγογραφεί ο γιατρός μας για την προφύλαξη του εντέρου μας. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Συνήθως πρόκειται για βακτήρια, αλλά μπορεί να είναι και μύκητες. Τα προβιοτικά βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, και συχνά συνδέονται με την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οφέλη των Προβιοτικών

1.Υγεία του Πεπτικού Συστήματος:

-Εξισορρόπηση της Μικροχλωρίδας: Βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των “καλών” και “κακών” βακτηρίων στο έντερο.
-Πρόληψη και Θεραπεία Διάρροιας: Μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της διάρροιας, ιδιαίτερα αυτής που προκαλείται από αντιβιοτικά.
-Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS): Μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του IBS, όπως φούσκωμα, αέρια και πόνο.

2.Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος:

-Αύξηση της Αντίστασης σε Λοιμώξεις: Βοηθούν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και στην προστασία από λοιμώξεις.
-Μείωση της Φλεγμονής: Μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή στο σώμα.

3.Υγεία του Δέρματος:-Εκζέματα και Αλλεργίες: Μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος και άλλων αλλεργικών καταστάσεων.

4.Ψυχική Υγεία:

-Διασύνδεση Εντέρου-Εγκεφάλου: Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των προβιοτικών στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

«Συχνότερα στα προβιοτικά περιλαμβάνονται λακτοβάκιλλοι και μπιφιντοβακτήρια που απομονώνονται από παραδοσιακά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Το μητρικό γάλα αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή προβιοτικών! », λέει η Ειρήνη Μουράτη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος.

«Τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα διαρροιών,  να μειώσουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, να μειώσουν τη χοληστερόλη ορού, να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να ελέγξουν τις λοιμώξεις, να προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως, βελτιώνοντας την εντερική μικροχλωρίδα», συνεχίζει η διατροφολόγος.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές προβιοτικών

1.Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Γιαούρτι, κεφίρ,

2.Ζυμωμένα Τρόφιμα: Ξινολάχανο (Sauerkraut), κίμτσι (Kimchi), μίσο (Miso), κομπούχα (Kombucha)

3.Συμπληρώματα Διατροφής: Κάψουλες, σκόνες, υγρά

Είναι σημαντικό να επιλέγεις προϊόντα που περιέχουν επαρκή ποσότητα προβιοτικών και να δίνεις προσοχή στη διάρκεια ζωής τους. Η ανταπόκριση στα προβιοτικά μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, οπότε μπορεί να χρειαστεί πειραματισμός για να βρεις τα κατάλληλα για εσένα.  Πάντα συνίσταται να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου πριν την έναρξη οποιουδήποτε νέου συμπληρώματος διατροφής, ειδικά αν έχεις υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: theissue.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό