Ποια στιγμή της ημέρας είναι ιδανική για να καταναλώσουμε ξηρούς καρπούς;

Ποια στιγμή της ημέρας είναι ιδανική για να καταναλώσουμε ξηρούς καρπούς;

Ξηροί καρποί: Πότε είναι καλύτερο να τους καταναλώνετε – Τα οφέλη για τον οργανισμό ανάλογα με την ώρα

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται ένα από τα πιο έξυπνα και θρεπτικά σνακ για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλής ποιότητας λιπαρά και πρωτεΐνες, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, της εγκεφαλικής λειτουργίας, προσφέρουν ενέργεια και υποστηρίζουν τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Η χρονική στιγμή που τους καταναλώνουμε μπορεί να ενισχύσει διαφορετικά αυτά τα οφέλη.

Πριν από το μεσημεριανό: Υποστηρίζουν την απώλεια βάρους

Καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα (περίπου 30 γρ.) ξηρών καρπών μισή ώρα πριν από το γεύμα, μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα πληρότητας και να μειώσουμε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε στη συνέχεια. Παρά τις θερμίδες τους, οι ξηροί καρποί δεν συνδέονται με αύξηση βάρους, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Αντίθετα, η συστηματική τους κατανάλωση σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο βάρους σε βάθος χρόνου.

Πρωί ή απόγευμα: Ενέργεια με διάρκεια

Ως μέρος του πρωινού ή ως απογευματινό σνακ, οι ξηροί καρποί προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί. Τα καλά λιπαρά, οι πρωτεΐνες, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Β που περιέχουν, βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου και προλαμβάνουν το αίσθημα εξάντλησης που προκαλούν τα επεξεργασμένα σνακ. Έρευνες δείχνουν ότι όταν συνδυάζονται με τροφές όπως το γιαούρτι ή η βρόμη στο πρωινό, ενισχύουν τη συγκέντρωση και την απόδοση μέσα στην ημέρα.

Συχνή κατανάλωση: Οφέλη για την καρδιά

Για την υγεία της καρδιάς, αυτό που έχει σημασία είναι η συχνότητα κατανάλωσης. Η κατανάλωση περίπου 42 γραμμαρίων ξηρών καρπών ημερησίως έχει συνδεθεί με:

  • Μειωμένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων

  • Μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων

  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και της αναλογίας LDL/HDL

  • Μείωση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία

Τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχουν οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό στοιχείο μιας διατροφής που προστατεύει την καρδιά.

Με αναφορές απο:alfavita.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό