Πως να κρατήσουμε το συκώτι μας σε απόλυτη υγεία

Πως να κρατήσουμε το συκώτι μας σε απόλυτη υγεία

Ένα από τα σημαντικότερα ζωτικά μας όργανα θέλει φροντίδα…

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι κάτι το πολύπλοκο και δεν σηκώνει αστεία. Το σώμα μας συγχωρεί όταν είμαστε νέοι αλλά όταν μεγαλώνουμε θέλει περισσότερη φροντίδα.

Εκατομμύρια άντρες έχουν κάποιο πρόβλημα στο συκώτι χωρίς να το ξέρουν. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για να διατηρήσεις το δικό σου υγιές 365 μέρες τον χρόνο.

Δεν αποκλείεται να έχεις ξανακούσει κάπου τη φράση: «Το συκώτι αναγεννάται!» Σύμφωνοι, αλλά ας μην το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία μέχρι να βρεθούμε ένα βήμα πριν το νοσοκομείο.

Πρόκειται για ένα ζωτικό όργανο που μετατρέπει την τροφή σε θρεπτικά στοιχεία και φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα (και καταστρέφεται με το ποτό, υπόψη). Ένας άλλος εχθρός του συκωτιού είναι το λίπος: περίπου το 25-35% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει συσσώρευση λιποκυττάρων με το ενδιαφέρον όνομα «λιπώδης διήθηση».

Τι πρέπει όμως να κάνει κανείς για να έχει ένα υγιές συκώτι;

Επειδή οι παραπανίσιες θερμίδες και οι υδατάνθρακες ενισχύουν τον σχηματισμό εναποθέσεων λίπους στο συκώτι, μια έξυπνη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση νέων κυττάρων στο ήπαρ.

Φάε άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και περιόρισε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το λίπος στο συκώτι, ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους. Εννοούμε την αεροβική άσκηση (πχ. τρέξιμο ή κολύμπι) καθώς και την προπόνηση ενδυνάμωσης.

Runner athlete running on forest trail. woman fitness jogging workout wellness concept.

Σε βρετανική μελέτη, τα άτομα που έκαναν ποδηλασία και προπόνηση με αντιστάσεις τρεις μέρες την εβδομάδα για τρεις μήνες, μείωσαν την εναπόθεση λίπους στο συκώτι κατά 16% συγκριτικά με όσους δεν ασκούνταν.

Όποιο είδος άσκησης κι αν σου αρέσει, μην το αφήνεις. Έχει διαπιστωθεί ότι, σταματώντας τη γυμναστική, τα επίπεδα λίπους επανέρχονται σε διάστημα ενός έτους, όπως αναφέρει νέα μελέτη στο International Journal of Obesity.

Πηγή: newsbomb.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό