Πόσα λεφτά πεταμένα για τα σκυλιά, μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία ;

Πόσα λεφτά πεταμένα για τα σκυλιά, μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία ;

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πόσα λεφτά πεταμένα για τα σκυλιά, μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία ;

Εγείρεται το ερώτημα αν θα πρέπει ο Δήμος Κομοτηνής να επενδύσει στην εκπαίδευση των πολιτών του, αντί να σπαταλάει χρήματα για χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης για δεσποζόμενα ζώα που καταλήγουν σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή η πόλη είναι γεμάτη περιττώματα

Ανθρώπινο χέρι ή καιρικές συνθήκες; Όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, τα χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης που προορίζονται δωρεάν για τα κατοικίδια, καταλήγουν σκουπίδια. Ο φακός μας καταγράφει τις σχετικές εικόνες μπροστά στη Διεύθυνση Υγείας στην Κομοτηνή και καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, θέτουμε το εξής ερώτημα: Μήπως ο Δήμος Κομοτηνής να επενδύσει στην εκπαίδευση των πολιτών του σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, αντί να σπαταλάει χρήματα για χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης που καταλήγουν σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή η πόλη είναι γεμάτη περιττώματα από αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά;

Θυμίζουμε ότι προ τριετίας ο Δήμος Κομοτηνής είχε παραλάβει την οικολογική ελληνική πατέντα με χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης «ΝΟ ΚΑΚΑ». Πρόκειται για φαρασάκια από ανακυκλωμένο χαρτί που προορίζονται για την εύκολη κι ανέπαφη περισυλλογή ακαθαρσιών κατοικίδιων και διανέμονται δωρεάν στους πολίτες με στόχο να διατηρηθούν η φύση, οι δρόμοι και τα χέρια καθαρά. Κουτιά με φαρασάκια υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης μας, όμως ελάχιστα τα έχουμε δει να χρησιμοποιούνται από ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων.

Επισημαίνει ότι το πλαίσιο που διέπει την ευζωία των ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Νόμο 4830/21, ορίζει ρητά ότι στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη είναι να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, ενώ η παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου επισύρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Επίσης προβλέπει να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εντός 6 μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του 1 έτους. Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς και την εξασφάλιση ενός άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος. Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Να μερινά να γίνεται καθημερινά η βόλτα του σκύλου και πάντα με λουρί.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία ιδανική κατάσταση, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα στην Κομοτηνή, όπου ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων ελάχιστα έως καθόλου τηρούν τους παραπάνω κανόνες, λειτουργώντας εις βάρος του κοινόχρηστου περιβάλλοντος και των πολιτών. Ενώ απουσιάζουν πλήρως οι έλεγχοι εις βάρος των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποτρεπτικά στην καταπάτηση της νομοθεσίας που διέπει την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό