
Προειδοποίηση από επιστήμονες: Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης ενδέχεται να είναι επιβλαβές για τον εγκέφαλο.
Ερυθριτόλη: Το δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να απειλεί την υγεία του εγκεφάλου
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την ερυθριτόλη, ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» και «χαμηλών θερμίδων». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology, έδειξε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες ερυθριτόλης –όπως αυτές που περιέχονται σε ένα απλό αναψυκτικό διαίτης– μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα που εκτέθηκαν στην ουσία παρουσίασαν μειωμένη ικανότητα διάλυσης θρόμβων στο αίμα και αύξησαν την παραγωγή βλαβερών μορίων, τα οποία συνδέονται με τη φλεγμονή και τη γήρανση του εγκεφάλου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αλλαγές εντοπίστηκαν λίγες μόνο ώρες μετά την έκθεση των κυττάρων στην ερυθριτόλη. Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, η μελέτη ενισχύει τους προβληματισμούς γύρω από την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.
Με αναφορές από:unboxholics.com/Επιμέλεια:ΜΚΜ