Προεκλογικός “παροξυσμός” και οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα λόγω της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων, την πρώτη μέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων

Προεκλογικός “παροξυσμός” και οργισμένες αντιδράσεις από τα κόμματα λόγω της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων, την πρώτη μέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων

Σε επίθεση χάκερ οφείλεται η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων το πρωί της Δευτέρας.

Στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης προχώρησαν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των λυκείων.

Όπως σημειώνουν τα υπουργεία, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

Πότε προέκυψε το πρόβλημα

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Όπως σημειώνουν από το υπουργείο, η πλατφόρμα δεχόταν μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο, με σκοπό να την καταστήσουν μη λειτουργική.

Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 09:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 09.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων, το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, με το δεύτερο να μην μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Οι αντιδράσεις

Η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση  των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΝΕ

«Στο μέλλον το παιδιά μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί» σημειώνει από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων.

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων.

Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα έχουμε και τότε;

Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί» αναφέρεται».

Για «νέο επιτελικό φιάσκο» έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την αδυναμία Διευθυντών και εκπαιδευτικών να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής αναστάτωση από τη μη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων

Ανακοίνωση στην οποία επικρίνει την πρώην υπουργό Παιδείας και τη διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

«Προφανώς δεν έχει καμία ευθύνη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για την καθυστέρηση των εξετάσεων σε όλα τα λύκεια της χώρας, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη δοκιμασία των μαθητών» τονίζει η ανακοίνωση.

ΚΝΕ: Οι μαθητές δεν χρειάζονται επιπλέον βαθμούς δυσκολίας

«Πάνω από όλα μετρά η επιμονή στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων» αναφέρει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για την κατάρρευση της πλατφόρμας και υπογραμμίζει ότι «οι μαθητές έχουν ήδη την αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα σε αυτόν τον ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, δε χρειάζονται και επιπλέον βαθμούς δυσκολίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για ώρες σήμερα το πρωί η πλατφόρμα της «Τράπεζας Θεμάτων» έπεσε και οι μαθητές και οι καθηγητές περίμεναν να λειτουργήσει για να έχουν …θέματα να εξεταστούν στις ενδοσχολικές εξετάσεις στο Λύκειο!

Φυσικά, θα μπορούσαν να “επιτρέψουν” στους καθηγητές να βάλουν οι ίδιοι θέματα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ’ Λυκείου, αλλά πάνω απ’ όλα μετρά η επιμονή στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων!

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το απλό αυτό ζήτημα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει σε κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.

Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα για την απρόσκοπτη διενέργεια των εξετάσεων, ενδοσχολικών και πανελλαδικών. Οι μαθητές έχουν ήδη την αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα σε αυτόν τον ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, δε χρειάζονται και επιπλέον βαθμούς δυσκολίας!».

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό