
Πρώτη αποζημίωση για AstraZeneca !
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε υπεύθυνο το Δημόσιο για θρόμβωση που προκλήθηκε μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Νομικό προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις
Σε μία ιστορική απόφαση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση σε 40χρονο πολίτη, ο οποίος υπέστη σοβαρή παρενέργεια μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 17 Απριλίου 2025, και θεωρείται η πρώτη δικαστική νίκη πολίτη στην Ελλάδα με αντικείμενο εμβολιασμό για τον κορονοϊό.
Ο πολίτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη στις 22 Ιουλίου 2022, καταγγέλλοντας ότι εμφάνισε σοβαρή θρόμβωση μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca. Το δικαστήριο έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διασφάλισε επαρκώς την ασφάλεια των πολιτών, ούτε πρόβλεψε επαρκή μέτρα προστασίας από τις παρενέργειες.
Η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος, περί κοινωνικής αλληλεγγύης, και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η πρόκληση σοβαρών παρενεργειών από εμβόλιο, συγκεκριμένα έναντι του Covid-19, συνιστά βλάβη ιδιαίτερη και σπουδαία που υπερβαίνει για τον παθόντα το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης που δικαιούται να αξιώνει το κράτος από τους πολίτες χάριν του γενικού συμφέροντος.»
Το δικαστήριο θεώρησε πως, σε περιπτώσεις υποχρεωτικών ιατρικών πράξεων, το κράτος φέρει ευθύνη αποζημίωσης για σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό νομικό προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις και πιθανόν να οδηγήσει και σε νέο κύμα αγωγών, καθώς αντίστοιχες διεκδικήσεις αποζημιώσεων εξετάζονται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σε διεθνές επίπεδο, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ειδικά κρατικά προγράμματα αποζημιώσεων για παρενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του Covid-19.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και οι παρενέργειες
Το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέθηκε κατά την πανδημία με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, κυρίως σε νεότερες ηλικίες, γεγονός που οδήγησε αρκετές χώρες να περιορίσουν ή να διακόψουν τη χορήγησή του. Στην Ελλάδα, παρότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, αργότερα αποσύρθηκε από τη σύσταση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Η εξέλιξη αυτή δεν αμφισβητεί τη συνολική χρησιμότητα των εμβολίων κατά της πανδημίας, αλλά θέτει το ζήτημα της κρατικής ευθύνης και της ανάγκης για θεσμοθετημένα πλαίσια αποζημίωσης σε περιπτώσεις ιατρικών πράξεων που εφαρμόζονται υποχρεωτικά για λόγους δημόσιας υγείας.