
Πυρκαγιά ρεκόρ στη Θράκη: Παπίκιο Όρος Ροδόπης-Καίγονταν για 23 μέρες!!
Πυροσβεστική και εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη της πυρόσβεσης για εβδομάδες
Από το ξεκίνημα της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος της οροσειράς της Ροδόπης, στον ομώνυμο νομό, στις 22 Οκτωβρίου 2022, όλοι οι ειδικοί μίλησαν για μια “έρπουσα” φωτιά, η οποία έχει το χαρακτηριστικό λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και της χλωρίδας να καίει πρώτα τη χαμηλή βλάστηση του βουνού και στη συνέχεια να μεγαλώνει και να θεριεύει. Γι αυτό και η πυρόσβεση από αέρος θεωρήθηκε ως ένα σημείο αναποτελεσματική, αλλά να θυμίσουμε πως αυτό ακούστηκε και ως δικαιολογία, αφού πέσαμε και πάνω στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και των συμβάσεων των πυροσβεστικών αεροπλάνων…!!!
Σ’ αυτή την περίπτωση όλο το βάρος έπεσε στις πεζοπόρες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες στην πορεία της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν και από υπηρεσίες γειτονικών νομών και περιφερειών (Αλεξ/πολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, ακόμη και Αθήνας κ.α.). Όλοι αυτοί οι άνδρες ρίχτηκαν στη μάχη της πυρόσβεσης με ό,τι μέσω διέθεταν (αξίνες, αλυσοπρίονα κ.π.λ), στα πιο απρόσιτα σημεία, μαζί με πολλούς εθελοντές, με μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, αλλά και κατοίκους των οικισμών των “γιακάδων” του βουνού. Οι τελευταίοι επιδόθηκαν σε παράλληλη προσπάθεια καθαρισμού του δάσους από σκουπίδια -εύλεκτα αντικείμενα που πιθανόν βρέθηκαν εκεί από παράνομους μετανάστες, αφού το βουνό αποτελεί γι αυτούς πέρασμα σε άλλη χώρα (Βουλγαρία).
Σ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο βουνό παρέμεναν και συντόνιζαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών οι Αρχιπύραρχοι, Νικόλαος Αθάνατος και Κωνσταντίνος Κούκκουρας, και τελικά μετά από βδομάδες, φτάσαμε στα πολυπόθητα σημεία: πρώτα της οριοθέτησης και μετά της κατάσβεσης της φωτιάς.
Να θυμίσουμε επίσης πως την περασμένη Τετάρτη 9/11, είχαμε και νέο μέτωπο- και όχι αναζωπύρωση- φωτιάς στο ορεινό χωριό Μελίταινα του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης από άγνωστη προς το παρόν αιτία, το οποίο ευτυχώς σβήστηκε κι αυτό…
Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που επιχείρησαν στο βουνό που φλέγονταν περίπου 23 μέρες, θεωρούν πως οι αναζωπυρώσεις που παρατηρούνται συχνά, οφείλονται όχι μόνο στην ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και σε υπολείμματα πρόχειρων καταυλισμών λαθρομεταναστών και προσφύγων που ακολουθούν τα ορεινά και δύσβατα μονοπάτια της Θράκης για να περάσουν Βουλγαρία, κι από κει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σ’ όλο αυτό το διάστημα προσπαθειών κατάσβεσης της φωτιάς, είχαμε και δύο -ευτυχώς ελαφρούς- τραυματισμούς, του πυροσβέστη Σ. Αϊβαλιώτη και του εθελοντή πυροσβέστη Γ.Φουκάν.
Η δύναμη των πυροσβεστών ήταν: 320 άνδρες με 31 υδροφόρα οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με τη συνδρομή και του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το “Έθνος”: “με βάση τα διανυσματικά δεδομένα που εκδόθηκαν από το Copernicus Emergency Mapping Service (EMS), η συνολική καμένη έκταση μέχρι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 08:43 ήταν 20.162 στρέμματα. Τα 16.960 στρέμματα αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα και τα 3.202 στρέμματα στη Βουλγαρία. Την τελευταία εβδομάδα που υπήρξε και η μεγάλη αναζωπύρωση εκτιμάται πως η συνολική ζημιά στο παρθένο δάσος σε Ελλάδα και Βουλγαρία θα αγγίξει τα 25.000 στρέμματα.
Η δε ολοκληρωμένη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2) χωρίς σύννεφα και ενεργά μέτωπα.
Πηγή:Ethnos.gr