“ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ Απάντηση από την πλευρά των λαϊκών αναγκών στη στρατηγική του κεφαλαίου στην περιοχή”

“ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ Απάντηση από την πλευρά των λαϊκών αναγκών στη στρατηγική του κεφαλαίου στην περιοχή”

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Απάντηση από την πλευρά των λαϊκών αναγκών στη στρατηγική του κεφαλαίου στην περιοχή

Με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει στις 27 Μάρτη στην Κομοτηνή, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

του Διονύση ΚΛΑΔΗ*
*Ο Διονύσης Κλάδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των ημερών οι κομμουνιστές σηκώνουμε το βάρος που μας αναλογεί για να ενημερώσουμε τον λαό, να συμβάλουμε στη δημιουργία «αντισωμάτων» απέναντι στην άθλια ΝΑΤΟικής κοπής προπαγάνδα, να απαντήσουμε στον αντικομμουνισμό και στη διαστρέβλωση των κρυστάλλινων θέσεων του ΚΚΕ.

Μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού μας για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού, που χειμάζεται από την επέλαση της ακρίβειας σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Ενέργεια.

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αυτή η προσπάθεια μας βρίσκει μπροστά στην προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης της Επιτροπής Περιοχής στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, την Κυριακή 27 Μάρτη, με θέμα «Η ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπέρ του λαού» και ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Ανάγκη για μαζική και στοχευμένη δουλειά διαφώτισης

Το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποίησαν μια προσπάθεια να απευθυνθούν μαζικά σε χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές και μαθητές, με δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μικρομάγαζα, χωριά, σχολεία και πανεπιστήμια, με μικρές και μεγαλύτερες συσκέψεις.

Προχώρησαν σε παρεμβάσεις με την έναρξη του πολέμου, με πικετοφορίες των Κομματικών Οργανώσεων στις πόλεις, με έκτακτη κινητοποίηση στο Πετροχώρι της Ξάνθης, στο στρατόπεδο που «φιλοξενεί» τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες που ήρθαν στην περιοχή για κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, πριν αναχωρήσουν από την Αλεξανδρούπολη για την Ανατολική Ευρώπη.

Αυτό που επιβεβαιώνεται από όλη αυτήν τη δραστηριότητα είναι η ανάγκη για μαζική αλλά και στοχευμένη δουλειά διαφώτισης σε συνθήκες όπου αλληλεπιδρούν ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο, η καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού από την κυβέρνηση, η προσπάθεια να στοιχηθεί και ο λαός της περιοχής μας στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», δηλαδή να διαλέξει στρατόπεδο ληστών, παράλληλα με την αναζήτηση λύσης και διεξόδου.

Συζητάμε για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου, της ακρίβειας, των επιπτώσεων από τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση οδηγείται στην πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο υπέρ του λαού. Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, κατανοούμε τις επιφυλάξεις, τα ερωτήματα.

Εισπράττουμε την εκτίμηση για τον ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες, για την καθαρή και συνεπή του στάση στο πλευρό του λαού. Την εκτίμηση για την ορθότητα των θέσεών του, ταυτόχρονα με τους ενδοιασμούς για τη δυνατότητα υλοποίησής τους, κάτω από το βάρος του αρνητικού συσχετισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συναντήσεις με Διοικητικά Συμβούλια εργατικών σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εμπορικών συλλόγων, αγροτικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων του πολιτισμού, του αθλητισμού. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, πέρα από την ανταλλαγή απόψεων, δίνεται αυτές τις μέρες η δυνατότητα στις Κομματικές Οργανώσεις να καταγράψουμε πληρέστερα τα προβλήματα, να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για τη δύσκολη πραγματικότητα και το πώς αυτή αποτυπώνεται με «διαφορετικούς» όρους σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο, τομέα της κοινωνικής ζωής.

 

Η «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δοκιμάζεται το αφήγημα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, με απαραίτητο ντεκόρ:

  • Την αναβάθμιση της εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με την Αλεξανδρούπολη να διαδραματίζει ρόλο προγεφυρώματος στη στρατηγική επιδίωξη της περικύκλωσης της Ρωσίας. Από το λιμάνι της τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει χιλιάδες στρατιώτες, αξιωματικοί, οπλισμός, ελικόπτερα, άρματα μάχης κ.λπ. με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη. Στο ίδιο λιμάνι έχουν καταπλεύσει 9 φορές ΝΑΤΟικά πλοία κάθε λογής, αυτές τις μέρες ακόμα ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό, ενώ αναμένεται και τουλάχιστον ένα ακόμα. Οι διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν στρατόπεδα (όπως το «Γιαννούλη»), οδικούς άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο, κάθε είδους υποδομές. Από κοντά οι υποδομές όλης της περιοχής, από το Πετροχώρι της Ξάνθης (στρατόπεδο και πεδίο βολής) μέχρι και τα τουριστικά θέρετρα της Δράμας, για να περιηγηθούν οι «φονιάδες των λαών» πριν αναχωρήσουν για τις αποστολές τους, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των πολεμικών συγκρούσεων.
  • Την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής για την αύξηση της κερδοφορίας των ομίλων. Με το πετρέλαιο του Πρίνου να το εκμεταλλεύεται για χρόνια η «Ενεργειακή», που σήμερα – αφού πρώτα πήρε τα «θαλασσοδάνεια» με κρατικές εγγυήσεις ύψους 100 εκατ. – απολύει τους εργαζόμενους, που δεν αποδέχονται το σχέδιό της για εργολαβοποίηση και φτήνεμα της εργατικής τους δύναμης. Με τα μονοπώλια των ΑΠΕ να επελαύνουν στους ορεινούς όγκους από τον Εβρο έως τη Δράμα, ακόμα και με αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως στον Λιβαδείτη της Ξάνθης. Με τα φωτοβολταϊκά πάρκα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ακόμα και σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Με τα σχέδια για την εξόρυξη του χρυσού στις Σάπες να μην έχουν εγκαταλειφθεί.
  • Τον διακηρυγμένο στόχο της μετατροπής της περιοχής μας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας. Με τον TAP να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του επιβεβαιώνοντας όλα όσα το ΚΚΕ είχε πει: Οι μερικές χιλιάδες θέσεις εντατικοποιημένης εργασίας, για περίπου 3 χρόνια, έχουν πλέον μετατραπεί σε μερικές δεκάδες! Με τη διασύνδεση του αγωγού με τη Βουλγαρία (IGB) να βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, όπως και το έργο του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των νομών, χωρίς να μειώνεται η ενεργειακή φτώχεια, στην οποία η περιοχή μας είναι πρωταθλήτρια.
  • Το νέο αφήγημα της αστικής τάξης για μετατροπή της περιοχής σε «νέο ενεργειακό κέντρο», μετά την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία. Επιταχύνονται οι επενδύσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει πρόσφατα και δεύτερο σταθμό πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU). Η μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» στον Πρίνο σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου επανεντάχθηκε στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, από τις τσέπες των λαών της ΕΕ. Προχωρούν τα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (και πρόβλεψη για καθαρό υδρογόνο) σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Πατάει στο τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στις πλάτες ενός λαού που χτυπιέται από τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, σε μια περιοχή που παραμένει στις θλιβερές πρώτες θέσεις της ένδειας, της ενεργειακής φτώχειας, των κοινωνικών αποκλεισμών, της ανεργίας, της μαθητικής διαρροής.

Σε μια περιοχή για την οποία το αναβαθμισμένο «ενδιαφέρον» του αμερικανικού παράγοντα, άλλων κρίσιμων γεωπολιτικών παραγόντων, των αστικών κομμάτων, επιχειρηματικών ομίλων, μηχανισμών κάθε είδους, μεταφράζεται σε σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων και γεωστρατιωτικών σχεδιασμών, με θύμα τον λαό.

Η εργατική τάξη της περιοχής έρχεται αντιμέτωπη με την άγρια εκμετάλλευση, την εργοδοτική τρομοκρατία και το ρεκόρ στα εργατικά «ατυχήματα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μακρά μακάβρια λίστα των εργοδοτικών «ατυχημάτων» στα Μαρμαράδικα της Δράμας, την ώρα που πραγματοποιούνται «εμβληματικές» επενδύσεις σε κλάδους όπως το Φάρμακο, τα Τρόφιμα, η Χημική Βιομηχανία, οι τεχνολογίες αιχμής.

Η φτωχή αγροτιά ξεκληρίζεται ελέω ΚΑΠ της ΕΕ, την ώρα που οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής θα μπορούσαν ειδικά στη σημερινή συγκυρία να δώσουν λύσεις στο επισιτιστικό πρόβλημα (δημητριακά, ζάχαρη, κτηνοτροφία), χωρίς να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στις «διεθνείς αναταράξεις» λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις βλέπουν τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν, λόγω και της διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας από την κυβέρνηση, ακούγοντας τα παραμύθια της για τον «αναπτυξιακό» νόμο, του οποίου τα εκατομμύρια δεν προορίζονται για αυτούς.

Η μειονότητα γίνεται το πρώτο θύμα της μετανάστευσης εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με τη δράση επίσημων και ανεπίσημων δουλεμπορικών. Και παράλληλα δυναμώνει η προσπάθεια και στην πλειονότητα και στη μειονότητα να κυριαρχήσουν από τη μία το εθνικιστικό μίσος και από την άλλη ο αστικός κοσμοπολιτισμός.

 

Απάντηση στη συγκροτημένη στρατηγική της αστικής τάξης στην περιοχή

Η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης κατέληξε σε ξεχωριστά πορίσματα των αστικών κομμάτων, που δεν μπορούν όμως να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία στους στόχους του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό άλλωστε θα διαβάσει κανείς δεκάδες σελίδες των πορισμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι πραγματικά «αντιγραφή – επικόλληση». Σε αυτήν την Επιτροπή το ΚΚΕ κατέθεσε το δικό του πόρισμα, που κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, γιατί κριτήριό του είναι η λαϊκή ευημερία και προκοπή και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Η όλη προσπάθεια των αστικών κομμάτων με τη συγκεκριμένη διακομματική Επιτροπή αποτυπώνει αφενός το ψευδεπίγραφο και υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της περιοχής μας, και αφετέρου το πέρα για πέρα ειλικρινές τους ενδιαφέρον για τις προτεραιότητες της αστικής τάξης.

Επί της ουσίας μιλάμε για περαιτέρω εξειδίκευση των προτεραιοτήτων που τέθηκαν στο «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, μια προσπάθεια για διαμόρφωση ενός όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένου σχεδίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, που λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις, τους γενικούς προσανατολισμούς του αστικού σχεδιασμού, τις στρατηγικές στοχεύσεις για την «πράσινη μετάβαση», τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», τις γεωπολιτικές προτεραιότητες.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ήδη «αποδίδει καρπούς» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και δρομολογεί την παραπέρα επιδείνωση της θέσης του λαού. Με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης και τις κάθε είδους ενισχύσεις (άμεσες κρατικές επιδοτήσεις κεφαλαίου, κίνητρα, φοροαπαλλαγές κ.λπ.), την επιτάχυνση κρατικών παρεμβάσεων για έργα υποδομής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (σιδηροδρομική Εγνατία, ανατολική περιφερειακή οδός Αλεξανδρούπολης, ενεργειακά project), άλλες παρεμβάσεις, όπως το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒ και ΔΠΘ στην πορεία υλοποίησης της κατεύθυνσης που στοχοθετούν τα πορίσματα των αστικών κομμάτων για την «οικονομία της γνώσης», κ.λπ.

Απέναντι σε αυτήν τη συγκροτημένη παρέμβαση της αστικής τάξης, που γίνεται με οικονομικούς, πολιτικούς, αλλά και ιδεολογικούς όρους, απαντάμε με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με θέσεις και μέτρα ανακούφισης του λαού, με σχέδιο μαζικής πολιτικής διείσδυσης και συγκέντρωσης δυνάμεων για την αναμέτρηση με την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η επιτυχία της εκδήλωσης την Κυριακή 27 Μάρτη θα αποτελέσει σταθμό και εφαλτήριο για μια νέα, ακόμα πιο δυναμική πορεία συσπείρωσης δυνάμεων με το ΚΚΕ.

του Διονύση ΚΛΑΔΗ*
*Ο Διονύσης Κλάδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό