“Φωτιά” οι  τιμές  των καυσίμων κίνησης – Ακριβότερη η επιστροφή των εκδρομέων

“Φωτιά” οι τιμές των καυσίμων κίνησης – Ακριβότερη η επιστροφή των εκδρομέων

Οι τιμές διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 1,960 ευρώ το λίτρο, έχοντας κερδίσει σχεδόν 10 λεπτά από τις αρχές Ιουλίου. Στα νησιά, ως γνωστόν, οι τιμές έχουν ξεφύγει, με προεξάρχοντες τους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, όπου η μέση τιμή λιανικής βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ εδώ και εβδομάδες και σήμερα αγγίζει τα 2,209 και τα 2,115 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι ακραίες τιμές, όπως τα 2,450 ευρώ/λίτρο στη Μήλο ή τα 2,369 ευρώ/λίτρο στην Πάτμο κ.λπ., ενώ τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν τιμές πάνω από τα 2,5 ευρώ. Συνολικά σήμερα σε 12 νομούς της χώρας (Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνης, Σάμου, Φωκίδας) η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Απειλή για τα κόστη παραγωγής και τους καταναλωτές

Ομως σε σοβαρό κίνδυνο για νέα εκτίναξη του κόστους παραγωγής προϊόντων και άλλων καταναλωτικών αγαθών αλλά και υπηρεσιών, με συνέπειες που συνήθως φτάνουν έως τον καταναλωτή, εξελίσσεται η αισθητή αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel). Πρόκειται για καύσιμο εξαιρετικά σημαντικό για τον αγροτικό τομέα, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, και βεβαίως για τις μεταφορές. Συγχρόνως, η άνοδος αυτή με τις συνακόλουθες αυξήσεις ασκεί σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό, τη στιγμή που ήδη οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συρρικνώνονται από τα κόστη της αγοράς και τις ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης και διατροφής.

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου κίνησης εκτινάχθηκε στα 1,706 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 13 λεπτά έναντι των αντίστοιχων τιμών στις αρχές Ιουλίου. Και εδώ τα σκήπτρα της ακρίβειας κρατούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με μέση τιμή στα 1,890 και στα 1,821 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα. Πάντως για σήμερα αναμένεται σταθεροποίηση στις τιμές χονδρικής του πετρελαίου κίνησης και μείωση στις τιμές της αμόλυβδης, που θα αποτυπωθούν στις νέες παραγγελίες της αγοράς.

Και βέβαια τα κυβερνητικά «μπαλώματα» των διαφόρων ειδών pass δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς ελάχιστα συνεισφέρουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών, ενώ οι κλάδοι σε έναν βαθμό μεταφέρουν τα κόστη στη λιανική. Η λήψη μέτρων, όπως η μείωση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα, παραμένει κενό γράμμα για την κυβέρνηση της Ν.Δ., που δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Mακριά η αποκλιμάκωση

Η κατάσταση, πάντως, στις διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν προϊδεάζει για άμεση αποκλιμάκωση των τιμών στα υγρά καύσιμα. Το πετρέλαιο τύπου brent βρίσκεται λίγο πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ασκούν νέες πιέσεις στις αγορές. Η πορεία του brent, που επιδρά στην εγχώρια αγορά, δεν προδιαγράφεται πτωτική μετά και την ανακοίνωση επιπλέον μονομερών εθελοντικών περικοπών ύψους 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 860.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ενώ η συνολική παραγωγή από τον OPEC ήταν 840.000 χαμηλότερη (Reuters).

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο OPEC+ (πετρελαιοπαραγωγές χώρες) θα εξακολουθήσει να επιδιώκει τη διατήρηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί με τις συνεχείς μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου. Υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για επιστροφή των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι προς το τέλος του έτους λόγω ακριβώς του περιορισμού της προσφοράς και των προσδοκιών για ενίσχυση της ζήτησης, ενώ και η μείωση των αποθεμάτων προειδοποιεί για μεγάλα παγκόσμια ελλείμματα το δεύτερο μισό του έτους. Κάτι τέτοιο βέβαια, εφόσον επαληθευτεί, θα συμπέσει με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όταν θα αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται οι ανάγκες των καταναλωτών για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά συγχρόνως ενδέχεται να κινείται ανοδικά και το καύσιμο, ενώ απρόβλεπτη παραμένει η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: avgi.gr
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό