“Στα κάγκελα” τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά της κυβέρνησης 

“Στα κάγκελα” τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά της κυβέρνησης 

Οργή για το νομοσχέδιο που διαταράσσει την ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ.

Το νομοσχέδιο για θέματα, μέριμνας και σταδιοδρομικής εξέλιξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση, προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς παρά τις διαμαρτυρίες των ενστόλων δεν διορθώθηκαν οι αδικίες, αλλά αντιθέτως χωρίζει τους υπαξιωματικούς σε δύο κατηγορίες… 

Για το θέμα είχε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά και τους βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ)

Το νομοσχέδιο αυτό υποτίθεται θα διορθωνε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους Απόφοιτους ΑΣΣΥ (Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών υπαξιωματικών). Όμως εντάσσει στη ρύθμιση μόνο τους εισαχθεντες το 1992 και 1993 και αφήνει εκτός τους εισαχθεντες το 1994 και 1995. Αυτό σημαίνει ότι θα προαχθουν πέντε χρόνια αργότερα από ο, τι κανονικά θα έπρεπε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συνταξιοδοτικά τους κλπ.

Σημειωτέον ότι εάν προσφύγουν θα δικαιωθούν και θα τα πάρουν αναδρομικά με προσαύξηση 5%, δηλαδη εν τέλει θα κοστίσει αυτό περισσοτερο στο κράτος, πέραν του πολιτικού κόστους που ήδη υπάρχει.

Σημειωτέον επίσης ότι εάν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και οι εισαχθεντες 1994- 1995, δεν προκυπτει κόστος για τον εφετινό ή επόμενο προϋπολογισμό, καθώς το οποίο δημοσιονομικό κόστος από τις προαγωγες τους θα αφορά το 2025. Και αυτό γιατί η σειρά του 1994 θα προαχθεί ουτως ή άλλως το φθινόπωρο και η επόμενη προαγωγή θα γίνει το 2025. Εάν δεν ενταχθούν στο νομοσχέδιο, η προαγωγή πάει τέσσερα χρόνια μετά.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη οργή καθώς τα στελέχη των Ενοπλων Δυνάμεων νιώθουν και ηθικά αδικημένοι ιδίως σε μία περίοδο έντασης με την Τουρκία και συνεχούς επιφυλακής.

Ήδη από τα πρώτα 24ωρα της δημοσίευσης του νομοσχεδίου που βγήκε προς διαβούλευση, τα εκατοντάδες σχόλια τόσο στην σελίδα του νομοσχεδίου, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος των αντιδράσεων για το αρθρο 53 σχετικά με την σταδιοδρομία των ΑΣΣΥ.

Με αγανάκτηση είχεαν υποδεχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και την πρόσφατη  εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού με 600 ευρώ εφάπαξ, για κάθε στέλεχος. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών είχε στηλιτεύσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πως ναι μεν αναγνωρίζεται η συμβολή των σωμάτων ασφαλείας στην τήρηση της τάξης και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις, μένουν εκτός.

Η Ομοσπονδία μάλιστα είχε υπενθυμίσει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2020 όταν και εκθείαζε το έργο του Στρατού, ένα έργο που όμως, όπως τονίζεται, δεν αναγνωρίζεται εμπράκτως. Στέκεται στο νέο μισθολόγιο που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το οποίο ακόμη δεν έχει κατατεθεί, κάνει αναφορά στην νυχτερινή απασχόληση που ακόμη δεν αποζημιώνεται, όπως επίσης και στις απλήρωτες περιπολίες στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, υπέρ της θέσης της ομοσπονδίας των στρατιωτικών ΠΟΜΕΝΣ για το επίδομα, είχε ταχθεί ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαραβέγιας. 

Οι γαλάζιοι βουλευτές δέχονται τώρα πιέσεις από στελέχη των ΕΔ και για το νομοσχέδιο και ειδικότερα για το άρθρο 53 που αφορά σταδιοδρομικά θέματα για ορισμένες σειρές και όχι για όλους τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.

Πηγή: News247.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό