Σαρηγιάννης: «Βαδίζουμε προς την ύφεση της πανδημίας»

Σαρηγιάννης: «Βαδίζουμε προς την ύφεση της πανδημίας»

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και για το αν βλέπει αποκλιμάκωση μίλησε στο newsit.gr ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι καλά τα πράγματα. Νομίζω το σκηνικό αλλάζει θετικά. Σήμερα περιμένουμε 24.700 κρούσματα. Οδηγούμαστε σε μια πτώση του ρυθμού αναπαραγωγής δηλαδή του δείκτη ταχύτητας της πορείας της πανδημίας η οποία θα πάει οριακά λίγο κάτω από την μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε ύφεση επισήμως», τόνισε.

Ο κ. Σαρηγιάννης συνεχίζει εξηγώντας ότι «ο συγκεκριμένος δείκτης λαμβάνει υπόψιν του τις τιμές των τελευταίων 14 ημερών, στην ουσία λαμβάνει υπόψιν όλη την πορεία. Η πραγματική πτώση ήδη έχει ξεκινήσει. Μπορεί να φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα ακόμα και το τέλος του Ιανουαρίου. Αυτή η πτώση και εξέλιξη της νόσου καταγράφεται 15 ημέρες πριν από τις προβλέψεις μας. Εμείς λέγαμε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα έπεφταν τα κρούσματα και τώρα φαίνεται ότι τέλος Ιανουαρίου θα δούμε αυτή την μείωση στις λοιμώξεις».

Ο καθηγητής ζητεί να συνεχίσουν κανονικά τα μέτρα για 15 ημέρες και τονίζει: «Αυτή η μείωση των κρουσμάτων οφείλεται προφανώς στην τήρηση των μέτρων. Η παραδοχή μας είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Είναι σημαντικό να μην άρουμε τα μέτρα που ισχύουν τώρα τουλάχιστον για 15-20 μερες και η επιτροπή που συνεδριάζει τείνει στο να μην γίνει η άρση των μέτρων κι αυτό ελπίζουμε γιατί αυτό θα κρατήσει την πορεία προς τα κάτω γρήγορα. Είμαστε στον χειμώνα, μην το ξεχνάμε αυτό. Η πτώση στα κρούσματα οφείλεται και στον ρυθμό των εμβολιασμών που δεν είναι κακός, αλλά δεν είναι και καλός».

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ βάζει κι άλλη μια παράμετρο επί τάπητος: «Αυτή η εξέλιξη της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι είναι περισσότεροι από αυτούς που αρχικά είχαμε εκτιμήσει ότι θα υπήρχαν.

Σήμερα είναι τριπλάσιοι από αυτούς που καταγραφαμε αρχικά. Αυτό είναι θετικό γιατί δυσκολεύει την κυκλοφορία του ιού, δημιουργεί πρακτικά ένα επίπεδο ανοσίας σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αλλά από την άλλη, ενέχει τον κίνδυνο να επιμολυνθούν άνθρωποι που είναι σε ευαίσθητες ομάδες. Π.χ. Πάω εγώ ασυμπτωματικός φορέας του ιού στην μητέρα μου χωρίς μάσκες κτλ και εκείνη είναι ανεμβολιαστη.

Εκείνη θα το περάσει βαριά. Αυτό όμως πώς το αντιμετωπίζουμε θετικά; Πρέπει να μην ρίξουμε τις άμυνες. Πρέπει να κρατήσουμε 15 μέρες με μάσκες, αποστάσεις, τίποτα παραπάνω από τα κλασσικά μετρα. Δεν πρέπει να πούμε ότι επειδή πέφτουν τώρα τα κρούσματα, χαλαρώνουμε, να τα ανοίξουμε όλα κτλ. Αυτά είναι που πρέπει να αποφύγουμε τώρα που πάνε καλύτερα τα πράγματα. Υπήρξε αλλαγή στην συμπεριφορά του κόσμου ανάμεσα στα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, επειδή ο κόσμος μετά φοβήθηκε δικαίως. Το πρόβλημα είναι όταν δεν φοβάσαι, εκεί χάνεις λίγο τον έλεγχο».

Μπορεί να έρθει μια νέα μετάλλαξη

Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι «μπορεί να έρθει μια νέα μετάλλαξη και να μας αλλάξει τα δεδομένα γι’ αυτό τώρα που πάνε καλά τα πράγματα ας κρατηθούμε. Πρέπει λίγο να είμαστε μυρμήγκια και όχι μόνο τζίτζικες. Αν με ρωτούσε ο πρωθυπουργός “τι να κάνω να τα ανοίξουμε όλα;”, θα απαντούσα να τα ανοίξουμε όλα, αλλά να ενδυναμώσουμε το ΕΣΥ.

Είμαι αισιόδοξος και ακούω αυτά που έχει πει η κα Γκαγκα για το Πάσχα. Θεωρώ αν διατηρήσουμε ένα επίπεδο εγρήγορσης και θωράκισης στα κρίσιμα συστήματα όπως το ΕΣΥ, τα μέσα μεταφοράς θα είναι όλα προς καλό.

Με το να βάλουμε στα ΜΜΜ συστήματα απολύμανσης του αέρα θα ήταν εξαιρετικά θετικό και έτσι θωρακίζεσαι απέναντι στην Όμικρον και όποια άλλη μετάλλαξη, αλλά και απέναντι στα αιωρούμενα σωματίδια από τη ρύπανση στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι πάρα πολλά καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού περνάει πολλές ώρες από την ζωή του στα ΜΜΜ. Είναι κινήσεις win-win».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό