Σχολή Υφαντουργίας ζήτησε απ’ τον Υφυπουργό που επισκέφθηκε το Σουφλί ο δήμαρχος

Σχολή Υφαντουργίας ζήτησε απ’ τον Υφυπουργό που επισκέφθηκε το Σουφλί ο δήμαρχος

Το Σουφλί και το Διδυμότειχο, επισκέφθηκε προχθές τέταρτη ημέρα της παρουσίας του στην Θράκη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ιδιαίτερα στον δήμο Σουφλίου, η επίσκεψη του κ.Γιατρομανωλάκη ήταν πολύωρη και σε πολλά σημεία του. Συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής και Κτηνιατρικής ΑΜΘ Βασίλη Δελξσταμάτη και τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Έβρου Άκη Παρασκευόπουλο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, ξεκίνησε με συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Παναγιώτη Καλακίκου.

Στη συζήτηση που είχαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Καλακίκος ζήτησε του ζήτησε την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Υφαντουργίας, αφού η “πόλη του μεταξιού” είναι ιδανικός τόπος για κάτι τέτοιο. Σε αυτή μπορεί να γίνεται εκπαίδευση χειροτεχνών με πιστοποίηση από την πρώτη ύλη έως και το τελικό προϊόν, ξεκινώντας από τα παραδοσιακά υφαντά ως τη σύγχρονη μόδα, με την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του μεταξιού. Κι όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, καθώς και τους Οργανισμούς Πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ).

Μάλιστα ο δήμαρχος Σουφλίου είχε έτοιμη και πρόταση για την στέγαση της Σχολής Υφαντουργίας, που είναι το συγκρότημα του παλιού εργοστασίου Τζίβρε, το οποίο και επισκέφθηκαν μαζί και επιθεώρησε ο κ.Γιατρομανωλάκης με τους συνεργάτες του. Έδειξε μάλιστα εντυπωσιασμένος από τον χώρο και το περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας πολύ θετικά μια τέτοια προοπτική. Κατά την επίσκεψη του άλλωστε ο ίδιος είχε μαζί του νέες εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μάλιστα με σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Μετάξης του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, το εργοστάσιο μεταξιού της οικογένειας Μουχταρίδη, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο, Αντιδημάρχους και τους συνεργάτες του, βρέθηκε στο χωριό Γονικό του ορεινού όγκου.

Εκεί συνάντησε γυναίκες που φτιάξουν υφαντά και χειροτεχνήματα, συζήτησε μαζί τους, δέχθηκε το δώρο τους που ήταν ένα μαντήλι με κεντημένο το όνομα του και μάλιστα γευμάτισε στο καφενείο του χωριού με όσα του ετοίμασαν οι κάτοικοι, δείχνοντας ενθουσιασμένος από την φιλοξενία. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ.Γιατρομανωλάκη στον δήμο Σουφλίου, ήταν το Κέντρο παραδοσιακής υφαντικής τέχνης  Έβρου που βρίσκεται στο χωριό Φυλακτό, όπου τον υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρη Δαρούσης.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό Νικόλας Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε το Διδυμότειχο, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου. Συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας του και επανέλαβε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν τον σύγχρονο πολιτισμό, αρκεί οι δήμοι να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για να εγκριθούν αυτές από το υπουργείο του.

Tην δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στον Έβρο και πέμπτη της περιοδείας του στον Έβρο, ο κ.Γιατρομανωλάκης αναμενόταν να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και θα επισκεφθεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό