Σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα «Let’s go STEM» συμμετείχε το 11ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής

Σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα «Let’s go STEM» συμμετείχε το 11ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής

Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα «Let’s go STEM» που λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία διήρκησε από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως τον Μάιο του 2022. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν στα τέσσερα πεδία STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα εξής σχολεία:

  1. DD Santorso Fano Create από Ιταλία,
  2. 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής από Ελλάδα,
  3. Ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola από την Ουγγαρία

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν οι: Μίγγου Χρυσούλα,  Μενεσελίδου Ιωάννα, Στανίτσας Θοδωρής, Ζουζάκογλου Χρυσή, Μιχαηλίδης Ιωάννης, Καραπασχάλη Ευαγγελία, Παπαδοπούλου Έλενα.

Κατά τη διάρκεια της 1ης επίσκεψης των εταίρων Ιταλών και Ούγγρων στις 18-22 Οκτωβρίου 2021, το σχολείο μας παρουσίασε τις εξής 2 διδασκαλίες με κοινή θεματική τη χρήση Κώδικα:

  1. 1η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ‘Ας μιλήσουμε αλλιώς’:

Με τον συμβολικό τίτλο «Ας μιλήσουμε κι αλλιώς» η 1η διδασκαλία του σχολείου μας επεδίωξε να κάνει ένα άνοιγμα στην κοινωνία και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες μας αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης. Με εργαλείο τους τον Κώδικα Braille οι μαθητές και οι μαθήτριες κωδικοποίησαν και αποκωδικοποίησαν κείμενα στον δρόμο του σεβασμού και της συμπερίληψης των ατόμων με οπτικές αδυναμίες.

  1. 2η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΄Προσανατολισμός’:

Με αφορμή το μάθημα της ιστορίας για τον Λαβύρινθο του Θησέα η 2η διδασκαλία επεδίωξε να διδάξει τον προσανατολισμό στους μαθητές και τις μαθήτριες μας με τη χρήση κώδικα με το λογισμικό Scratch και με το ρομπότ Bee Bot σε μακέτα του σχολικού χώρου, ευθυγραμμιζόμενη στις απαιτήσεις της εποχής μας για καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων.

Οι παραπάνω διδασκαλίες δημοσιεύτηκαν στο 8ο Συνέδριο του ΝΕΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ που έλαβε μέρος στην Αθήνα στις 7-8 Μαΐου 2022.

Κατά τη διάρκεια της 2ης επίσκεψης των εταίρων Ιταλών και Ούγγρων στις 7-11 Μαρτίου 2022, το σχολείο μας παρουσίασε τις εξής 2 διδασκαλίες με κοινή θεματική την Εκπαιδευτική Ρομποτική, τομέας στον οποίο διαθέτει πολύχρονη εμπειρία και πολλές διακρίσεις:

  1. 1η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ‘Ο άνεμος στη ζωή μας’:

Η συγκεκριμένη διδασκαλία χρησιμοποίησε τα ρομπότ ως εργαλείο για τη διδασκαλία εννοιών γύρω από τις φυσικές επιστήμες. Ειδικότερα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και τις μορφές ενέργειας που σχετίζονται με αυτήν,  προβληματίστηκαν πάνω σε θέματα που σχετίζονται με ενεργειακά προβλήματα της σύγχρονης εποχής και κατασκεύασαν ανεμογεννήτριες αξιοποιώντας Lego τουβλάκια καθώς ακόμη κινητήρες και αισθητήρες του πακέτου εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego Wedo 2

  1. 2η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ‘Γνωριμία με τους πλανήτες’:

Επεκτείνοντας τις γνώσεις των μαθητών και των μαθητριών μας στο αντικείμενο του     Προγραμματισμού, σε αυτή τη διδασκαλία τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την έννοια της μεταβλητής με θέμα την γνωριμία με τους Πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αξιοποίησαν το λογισμικό Scratch και το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego Wedo 1.

Οι συγκεκριμένες διδασκαλίες έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας προκειμένου να γίνουν μέτοχοι της νέας γνώσης μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί.

Η συμμετοχή αυτή ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που μόνο οφέλη πρόσφερε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό