Σκοτώθηκε σε τροχαίο o καθηγητής Kαρδιολογίας Γιάννης Νανάς

Σκοτώθηκε σε τροχαίο o καθηγητής Kαρδιολογίας Γιάννης Νανάς

Σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Αυγούστου σκοτώθηκε ο καταξιωμένος καθηγητής καρδιολογίας, Γιάννης Νανάς.

Σύμφωνα με τον συνάδελφό του, ιατρό Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο εκλιπών που κατάγονταν από την Αγναντερή Λάρισας, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα, που την χαρακτήριζε η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα και συγχρόνως η δύναμη, η καρτερία και η επιμονή στην επίτευξη των στόχων του.

«Αγνός σαρακατσάνος, υπήρξε απόλυτα αυτοδημιούργητος, επιδεικνύοντας απίστευτη εργατικότητα και τόλμη στην δουλειά του. Ανέβηκε επάξια και επώδυνα όλα τα στάδια της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και υπήρξε ο εμπνευσμένος δάσκαλος γενιών νεότερων καρδιολόγων. Ο Νανάς είναι ο πρωτοπόρος της επεμβατικής καρδιολογίας και ο ουσιαστικός πρωτεργάτης των μεταμοσχεύσεων της καρδιάς στην Ελλάδα. Το μεγάλο του επιστημονικό επίτευγμα είναι η επινόηση και κατασκευή μιας μικρής και εύχρηστης τεχνητής καρδιάς για την υποστήριξη ασθενών με ολική καρδιακή ανεπάρκεια, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεταμόσχευση. Αλλά το έργο του δεν περιορίζεται εδώ.

Η ειλικρινής και αγνή χριστιανική πίστη του τον οδήγησε σε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα, που παραμένει κρυφό. Παράλληλα, είναι ο ιδρυτής και πρωτεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Αλληλεγγύης & Συνεργασίας – ΚΕΔΑΣ, με το οποίο επέτυχε την ίδρυση δύο νοσοκομείων στην Ουγκάντα και Τανζανία, καθώς και σχολείων, μικρών αγροτικών ιατρείων, αρδευτικών έργων κ.λπ».

 

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Νανάς

Ο Καθηγητής Γιάννης Νανάς ήταν σημαντικό στέλεχος επί πολλά έτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στενός συνεργάτης μου στο πλαίσιο της διοίκησης της Κλινικής. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης Καρδιολογίας. Υπήρξε από τους βασικούς κλινικούς και ερευνητές για την διάγνωση και αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και ήταν πρωτοπόρος στη δημιουργία αντίστοιχου ιατρείου στο πλαίσιο της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Καρδιακή Ανεπάρκεια – Πως προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται – Ιωάννης Νανάς – 04/05/2022

Ο Καθηγητής Νανάς υπήρξε διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και είχε σημαντικό ρόλο στα αρχικά βήματα της λειτουργίας της Κλινικής αυτής. Η ακαδημαϊκή του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από αριστεία, ήθος και αφοσίωση στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

 

Η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει τα εξής:

Αιφνίδια απώλεια ομότιμου καθηγητή Ιωάννη Νανά

Με βαθιά θλίψη σας ενημερώνουμε για την αιφνίδια απώλεια του διακεκριμένου Ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας Ιωάννη Νανά.

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών εκφράζει την οδύνη για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει στην ιατρική μας οικογένεια.

Διακρίθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής και επαγγελματικής του σταδιοδρομίας για το απαράμιλλο ήθος, την ανιδιοτέλεια και υπηρέτησε με τον βέλτιστο τρόπο το ιατρικό λειτούργημα και την Ιατρική Σχολή.

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΝΑΝΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και ενεργού μέλους της Εταιρείας μας, καθηγητή Ιωάννη Νανά. Μαζί μας πενθεί  η καρδιολογική κοινότητα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αλλά και όλη η Ελληνική κοινωνία.

Ανυστερόβουλος υπηρέτης της ιατρικής επιστήμης σημάδεψε, όσο λίγοι, την καρδιολογία της χώρας.

O Δρ. Ιωάννης Ν. Νανάς ήταν Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.

Με παρότρυνση του μέντορα του Καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα τεχνητών οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα»  όπου συνέχισε το κλινικό έργο και όπου οργάνωσε το πρώτο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ενώ εισήγαγε την πρωτογενή αγγειοπλαστική, τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας και πολλές ακόμα καινοτόμες  κλινικές πράξεις. Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD σε ασθενείς και έκτοτε δούλεψε για την προώθησή της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ’ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και πειραματικό έργο (>14.000 αναφορές και >300 πλήρεις εργασίες) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπαιδεύοντας μεγάλο αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων καρδιολόγων.

Το 2017 τιμήθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το έργο του στην  Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτής του Σωματείου ΚΕΔΑΣ (Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας “Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός”) με φιλανθρωπικό έργο στην Υποσαχάρια Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα και την Τανζανία όπου ανεγέρθησαν 2 νοσοκομεία, σχολεία και μικρά αγροτικά ιατρεία.

Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας 2007-2011.

Αξιοπρεπής, με απαράμιλλο ήθος, πρότυπο βίου, μας αφήνει μια σημαντική πνευματική κληρονομιά. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕΚΑ εκφράζουν στη σύζυγο και τους οικείους του τα βαθιά τους συλλυπητήρια. Τα αισθήματα και η σκέψη μας είναι μαζί τους.

Το Δ. Σ. της ΕΜΕΚΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό