«Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ της εκμετάλλευσης και της γυναικείας ανισοτιμίας με ΚΚΕ ακόμα ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ»

«Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ της εκμετάλλευσης και της γυναικείας ανισοτιμίας με ΚΚΕ ακόμα ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ»

Με μεγάλη συμμετοχή γυναικών και ανδρών, ιδιαίτερα νεολαίων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ με θέμα «Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ της εκμετάλλευσης και της γυναικείας ανισοτιμίας με ΚΚΕ ακόμα ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ» που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το Σάββατο 30 Μάρτη.

Την εκδήλωση άνοιξε με παρέμβασή της η Εμπρού Γιουσούφ, μέλος της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης, σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό που βιώνει εδώ και 7 δεκαετίες τις βάρβαρες συνέπειες της ισραηλινής κατοχής και πολέμου, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παλαιστινιακής Γης.

Αμέσως μετά, παρέμβαση έκανε η Σοφία Κούρλα, στέλεχος της ΚΝΕ και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής ΔΠΘ «Κώστας Βάρναλης», η οποία αναφέρθηκε στους μεγαλειώδεις αγώνες των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης με τις ευθύνες και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που υλοποίησαν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Βικτωρία Κούτση, μέλος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και την Χειραφέτηση των Γυναικών, για την κεντρική της ομιλία.

Στην αρχή της ομιλίας της, ανέφερε ότι με την αποφασιστική θέληση και στάση της κάθε γυναίκας μαχήτριας της ζωής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, και στις κάλπες των Ευρωεκλογών, μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής του σημερινού εχθρικού κράτους, των κυβερνήσεων, της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στην αποκαλυπτική συζήτηση στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας ότι η μόνη μομφή που μπορεί να στριμώξει την ΝΔ είναι αυτή που καταθέτει το εργατικό- λαϊκό κίνημα, μαζί με το ΚΚΕ, στις φωτιές του αγώνα που φουντώνουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τις συνέπειές της, όπως απέδειξαν οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Στηλιτεύοντας την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών του εγκλήματος στα Τέμπη από την κυβέρνηση, τον Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα, ανέδειξε ότι «όλα όσα μας πονούν και μας συγκλονίζουν, όπως αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, έχουν τη σφραγίδα της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που λογαριάζει τις ανάγκες, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, στη λογική του κόστους- οφέλους».

«Αποδεικνύεται τελικά ότι καλύτερο πλυντήριο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι ο ίδιος ο εξωραϊσμός της ΕΕ», αναγορεύοντάς την σε εγγυητή των δικαιωμάτων. Ανέδειξε την προσπάθεια της κυβέρνησης, της σοσιαλδημοκρατίας, των ακροδεξιών μορφωμάτων, «να στήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές για να χειραγωγήσουν τη στάση και την ψήφο των γυναικών των εργατικών- λαϊκών δυνάμεων», για να κρύψουν ότι «βαδίζουν χέρι- χέρι στις αντιλαϊκές ράγες της ΕΕ, στην πολιτική που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των γυναικών.»

Αποκάλυψε την κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα περί «ευρωπαϊκής δημοκρατίας» και «κράτους δικαίου» που αποσιωπούν ότι στην εκμεταλλευτική κοινωνία το δίκαιο είναι άνισο και ταξικό, σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής- λαϊκής πλειοψηφίας.

Ανέφερε την αρνητική πείρα των γυναικών των εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τις διακηρύξεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων περί «ισότητας των φύλων», που έχει γίνει όχημα για την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ανέλυσε ότι στο όνομα του «ατομικού δικαιωματισμού», τσακίζουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα, εντείνουν την ανισοτιμία της γυναίκας.

«Λένε προκλητικά στις νέες γυναίκες ότι είναι ατομική τους ευθύνη να συμφιλιώσουν την εργασία, με την ιδιωτική ζωή, την οικογένεια. Στην ουσία, τις καλούν να συμφιλιωθούν με την εργασιακή ζούγκλα της ΕΕ, με την ευελιξία που έχει γίνει συνώνυμο της γυναικείας απασχόλησης» ενώ «τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής στήριξης της μητρότητας της οικογένειας, αντιμετωπίζονται με τη λογική του κόστους- οφέλους για το κράτος και την ΕΕ».

Ανέφερε ότι αυτή η «δημοκρατία» της ΕΕ «περιλαμβάνει ακόμα και τον εκβιασμό επιχειρηματικών ομίλων στις μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες επιστήμονες να βάλουν στην «κρυοσυντήρηση» τη μητρότητα, προωθώντας ακόμα και την κύηση σε εργαστήριο, αναγκάζοντάς τες να μεταθέσουν τη δημιουργία οικογένειας στο άγνωστο απώτερο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, με τους νόμους που από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, γιγαντώνεται η εμπορευματοποίηση της Υγείας, ιδιαίτερα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τα ιδιωτικά μεγαθήρια να θησαυρίζουν κάνοντας μπίζνα με την αγωνία των υπογόνιμων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η εμπορική παρένθετη μητρότητα, αυτή η ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών, εμπορευματοποίησης του σώματός της. Με τη βούλα του νόμου, ευάλωτες γυναίκες, μετανάστριες- πρόσφυγες, ακόμα και φοιτήτριες, καλούνται να νοικιάσουν το σώμα τους, τη μήτρα τους, κατά παραγγελία, για να κερδοφορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του ιατρικού αναπαραγωγικού τουρισμού, καθιστώντας τες εκτεθειμένες σε διάφορα κυκλώματα.»

Στη συνέχεια, αποκάλυψε τα ψευδεπίγραφα συνθήματα για τα δικαιώματα των παιδιών στην ΕΕ της παιδικής φτώχειας και της ανυπαρξίας μέτρων παιδικής προστασίας.

«Τα “ευέλικτα μοντέλα παροχής φροντίδας”, όπως οι Νταντάδες της γειτονίας που προωθεί η κυβέρνηση, είναι προσαρμοσμένα στον εργασιακό μεσαίωνα της ΕΕ. Αποτελούν ημίμετρα παροχής υποβαθμισμένων υπηρεσιών, που στόχο έχουν από τη μία να απαλλάξουν τα κράτη από το κόστος και από την άλλη να γεμίσουν κέρδη οι ιδιώτες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της φροντίδας. Έχουν χορτάσει οι γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, από το δίκαιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που τους φορτώνει τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας, προτρέποντας απλώς σε έναν πιο «ισότιμο» καταμερισμό ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα». Ανέφερε την κατεύθυνση της ΕΕ για τη θέσπιση μιας θολής “γονεϊκότητας”, μέσω του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Γονικής Σχέσης, «για να σκορπίζονται οι ευθύνες σε περισσότερους ανθρώπους- “φροντιστές”, και να αποσύρεται παραπέρα η αναγκαία κρατική κοινωνική στήριξη.»

Συνέχισε λέγοντας ότι «το δημοκρατικό προσωπείο που φοράνε στην ΕΕ η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ραγίζει όταν με τον μανδύα της “αυτοδιάθεσης του σώματος”, προωθείται η εμπορευματοποίηση του γυναικείου, του ανθρώπινου σώματος, της σεξουαλικότητας. Αυτό είναι το έδαφος όπου φυτρώνουν τα κυκλώματα τράφικινγκ, επίσημα και ανεπίσημα κυκλώματα πορνείας, επίσημοι και ανεπίσημοι ψηφιακοί οίκοι ανοχής και εμπορίας της σεξουαλικότητας. Με τα ανορθολογικά συνθήματα περί “ελευθερίας”, προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των νέων, ειδικά των γυναικών, την κοινωνία όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται. Βαφτίζοντας τους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς ως δήθεν «ελεύθερη επιλογή» κρύβουν κάτω από το χαλί τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που συναντά μια νέα γυναίκα για να πραγματώσει την κάθε ατομική της επιλογή».

Σε αυτή τη βάση σχολίασε φαινόμενα της σήψης της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, όπως ότι «σε μια σειρά χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, νέοι άνθρωποι εξαναγκάζονται στο λεγόμενο “Σεξ επιβίωσης”, για να μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι τους, ακόμα και το φαγητό τους! Αυτή είναι η σήψη και η δυσωδία της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Αυτή είναι η ελευθερία και η πρόοδος της ΕΕ των 16 εκατομμυρίων ανέργων, των 95 εκατομμυρίων που ζουν στο όριο της φτώχειας, με το 25% να είναι ανήλικα παιδιά».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κα επεμβάσεις, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ανέδειξε ότι μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει αυτές τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς, σπάζοντας τη σιγή νεκροταφείου που προσπαθούν να επιβάλλουν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα- συνένοχοι στο έγκλημα.

«Στα ιμπεριαλιστικά τους εγκλήματα επιδιώκουν και τη συμμετοχή των γυναικών για να τα νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση. Καθόλου τυχαία εξάλλου και στη χώρα μας ήδη ετοιμάζεται και προωθείται νέο σχέδιο στράτευσης των γυναικών στο πλαίσιο του “πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης”, της ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”.

Η δικαιολογημένη ανησυχία και ο ατομικός φόβος που μπορεί να νιώθει κάθε γυναίκα, βλέποντας το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου να φουντώνει, με υπαρκτό τον κίνδυνο γενίκευσής του, από την όξυνση των ανταγωνισμών, μπορεί να σπάσει με τη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, για την αποδέσμευση από τις ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Ειδικά ο λαός της περιοχής σας, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την “Σούδα του Βορρά”, όπως ΗΠΑ και κυβερνήσεις, έχουν χαρακτηρίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει κάθε λόγο να εκφράσει αυτή τη θέληση και στις Ευρωεκλογές, μαυρίζοντας την ΕΕ των πολέμων και των επεμβάσεων,  δυναμώνοντας κι άλλο το ΚΚΕ.»

Στη συνέχεια της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι το πραγματικό κίνητρο της ευαισθησίας της ΕΕ και των κυβερνήσεων για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών είναι το κόστος που έχουν για αυτούς οι συνέπειες του αποτρόπαιου φαινομένου, κυρίως από τη μείωση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων γυναικών που κακοποιούνται, όπως οι ίδιοι ομολογούν. Σε αυτό το ζύγι μπαίνουν «οι ανάγκες κοινωνικής στήριξης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, οδηγώντας στην παραπέρα τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των απαραίτητων δημόσιων δομών και υπηρεσιών.»

«Η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που νιώθει κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος των γυναικών, των παιδιών, μπορεί να γίνει δύναμη για αγώνα ενάντια στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν τους δράστες- τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες και ανασφαλείς.»

Στην πορεία της ομιλίας, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης και της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας να χειραγωγήσουν τη συνείδηση των γυναικών, παρουσιάζοντας ως λύση για τις διακρίσεις που βιώνουν την αύξηση της συμμετοχής γυναικών στα λεγόμενα “Κέντρα Λήψης Αποφάσεων”.

Ανέδειξε ότι οι γυναίκες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων «βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και με «άρωμα γυναίκας» στην Ευρωβουλή, στις κυβερνητικές καρέκλες, στα ΔΣ επιχειρήσεων.

Προσπαθούν να θολώσουν τον ταξικό αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, του αστικού κράτους, προβάλλοντας την δήθεν “ενότητα συμφερόντων με βάση το φύλο”, σε αντιπαράθεση με τα ταξικά συμφέροντα. Λες και έγινε φιλολαϊκή η ΕΕ επειδή εκλέχτηκε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν “πρώτη γυναίκα πρόεδρος” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λες και άλλαξε ο χαρακτήρας της επειδή υπάρχουν 13 γυναίκες στους 27 επιτρόπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στον αντίποδα, το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά για την ανάδειξη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, άνεργων, νέων γυναικών, στα όργανα του εργατικού, του λαϊκού, του κινήματος της νεολαίας, αλλά και στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στην υπηρεσία των  εργατικών λαϊκών συμφερόντων.»

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «οι γυναίκες των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, μπορούν να είναι σίγουρες ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ θα είναι ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών, για να μπουν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες στο προσκήνιο.

Γιατί, σήμερα, την εποχή των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, της μεγάλης παραγωγικότητας της εργασίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η κάθε γυναίκα να μπορεί να στέκεται στα πόδια της, οικονομικά ανεξάρτητη και χειραφετημένη, με βασική προϋπόθεση το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Εμπόδιο στο να ζούμε όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα, είναι το αγκάθι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό εξυπηρετεί και η εξειδικευμένη πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες.»

Έκλεισε την ομιλία της με τα κριτήρια για την ενίσχυση του ΚΚΕ στον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και στις κάλπες των Ευρωεκλογών.

«Σε αυτό το δρόμο, η κάθε γυναίκα αγωνίστρια της ζωής μπορεί να αντλήσει θάρρος, δύναμη, αντοχή, να πάρει ανάσες ανακούφισης και αισιοδοξίας, για να αλλάξει μαχητικά τη ζωή της.

Και η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα είναι η καλύτερη συμβολή σε αυτήν την υπόθεση.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό! Σπάµε τα δεσµά της ΕΕ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισµού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό