Σταϊκούρας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει και μόνιμα μέτρα στήριξης»

Σταϊκούρας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει και μόνιμα μέτρα στήριξης»

Για «καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος θα φέρει την υιοθέτηση μόνιμων και προσωρινών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωί του Σαββάτου.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Open, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν και να εξειδικευτούν από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση για πιθανό «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις στο ρεύμα από το 2023, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Σε μία εβδομάδα θα είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Υπάρχει καινούργιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, άρα θα υπάρχουν δυνατότητες και για μόνιμες παρεμβάσεις και μη μόνιμες.

Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, δημιουργείται από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υψηλή ανάπτυξη, άρα μόνιμος δημοσιονομικός χώρος και από τις υψηλότερες τιμές, άρα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, άρα οι μόνιμες παρεμβάσεις.

Η επιλογή του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους είναι μόνιμη παρέμβαση, η αύξηση των συντάξεων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, είναι επίσης μόνιμη παρέμβαση».

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2023, πώς θα κινηθούν οι τιμές ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Άρα θέλει προσοχή και σύνεση στις κινήσεις μας. Η συνολική επιδότηση στο ρεύμα δεν θα αλλάξει, ενώ σίγουρα θα υπάρξει και νέο επίδομα θέρμανσης».

Αναφορικά με την επιταγή ακρίβειας απάντησε: «Δεν μοιράζουμε δισ. ευρώ. Σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό η χώρα δεν θα οδηγηθεί. Αυτές είναι εναλλακτικές πολιτικές που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο σύνολο τους. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σεβόμενοι το παρόν και το μέλλον της οικονομίας».

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι είναι υψηλός ο ΕΦΚ στην Ελλάδα, αλλά μαζί με τον ΦΠΑ δίνει αυξημένα φορολογικά έσοδα στα καύσιμα και άρα έχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. «Δεν είναι εύκολο να τον μειώσεις γιατί θα πρέπει να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα. Αυτά έχουν επιστραφεί στην κοινωνία στο σύνολο τους, με το Fuel Pass 1 και 2 και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Αυτά όλα υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το Fuel Pass 3, ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά επισήμανε πως «προέχει να βοηθήσουμε νοικοκυριά στα σπίτια τους. Πρώτιστο μέλημα είναι να δούμε το συνολικό ύψος της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, στον απόηχο των εξελίξεων με το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 και την «έκρηξη» των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει και τη χώρα μας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό