Στη Λιθουανία για την κλιματική αλλαγή το ΓΕΛ Ιάσμου

Στη Λιθουανία για την κλιματική αλλαγή το ΓΕΛ Ιάσμου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ «ΤECHNOLOGY AS A SOLUTION FOR CLIMATE CHANGE», έξι μαθητές με συνοδούς τη διευθύντρια του σχολείου Βάγια Σερέτη και την εκπαιδευτικό Νικολέτα Χάιτα φιλοξενήθηκαν από 10 – 15 Οκτωβρίου 2022 στο Joniskis της Λιθουανίας. Στο πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το ΓΕΛ Ιάσμου, συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών επισκέψεων μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και στη Ρίγα, καθώς το σχολείο που μας φιλοξένησε απείχε μόλις εκατό χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Οι μαθητές παρουσίασαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και τον τόπο τους, συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες για τη δημιουργία παρουσιάσεων, συμμετείχαν σε εργαστήρια με θέμα την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο τους. Οι μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου παρουσίασαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ελαιόδεντρα και την παραγωγή λαδιού. Η μείωση της παραγωγής λαδιού, η οποία αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, την ξηρασία και τις πυρκαγιές, θα πλήξει την οικονομία επηρεάζοντας όλους τους εργαζόμενους στον τομέα. Άλλη συνέπεια που επισημάνθηκε ήταν η αλλαγή στον τρόπο της διατροφής μας, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του λαδιού, καθώς, όταν η ζήτηση ενός προϊόντος παραμένει ίδια, αλλά η παραγωγή μειώνεται, αυξάνεται η τιμή του.

Με τη συμμετοχή του σχολείου μας στα Προγράμματα ERASMUS+ επιτυγχάνουμε την εξωστρέφεια, την διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών μας, την επικοινωνία τους με συνομηλίκους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επόμενη κινητικότητα μέσα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει οριστεί για τον Νοέμβριο και θα γίνει στην Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνική μονάδα για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό