Στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου  για τις ανάγκες κάλυψης σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για τις ανάγκες κάλυψης σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Ο Υπουργός Υγείας κ Πλεύρης απάντησε σήμερα το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δημήτρης Χαρίτου, για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και μάλιστα με καταπονημένο το υπάρχον, σε μια στιγμή που το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στην οριακή λειτουργία της non COVID μονάδας ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής, λόγω έλλειψης προσωπικού,  που εξυπηρετεί όλη τη περιφέρεια.

Αναφέρθηκε επίσης στην  κλειστή ουσιαστικά ουρολογική κλινική του Νοσοκομείου, όπως και στην οριακή λειτουργία της οφθαλμολογικής, καθώς και στην μετατροπή του Νοσοκομείου σε μονοθεματικό μόνο για COVID, αφού προγραμματισμένες επεμβάσεις άλλων ασθενειών μετατίθενται χρονικά σε βάθος χρόνου. Ενώ υπενθύμισε στον υπουργό την πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής.

Στην δευτερολογία του ο βουλευτής απευθυνόμενος στο υπουργό είπε ότι: “δείχνετε να μην ανησυχείτε για την κατάσταση και  παρουσιάζετε μια ωραιοποιημένη εικόνα για τη δύσκολη κατάσταση του Νοσοκομείου Κομοτηνής”.
Υπενθύμισε στον Yπουργό ότι πριν τέσσερις μέρες ήταν στο Νοσοκομείο η αναπληρωτής υπουργός υγείας , ρωτώντας τον μάλιστα «δεν σας ενημέρωσε η κ Γκαγκά για τις ανάγκες και τα προβλήματα που τις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών;»

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση αναστολής των περιφερειακών ιατρείων, που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη των κατοίκων πολλών οικισμών στη Ροδόπη.
Τέλος εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού εν μέσω πανδημίας άλλαξε το χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής μετατρέποντας το καθεστώς του, από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου.  Ενώ  σημείωσε στον Υπουργό ότι η Κυβέρνηση καταργεί τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στη φύλαξη, την καθαριότητα και την σίτιση και προχωρά σε εργολαβικές συμβάσεις.

 

Η ομιλία παρέμβαση του Βουλευτή περιελάμβανε τα ακόλουθα:

Η Θράκη και η Ροδόπη βρίσκονται στη κορύφωση του κύματος της πανδημίας με τεράστια διασπορά του ιού στον πληθυσμό και με πολλές εστίες επιμόλυνσης. Με καλυμμένες πάνω από 95% τις  ΜΕΘ, με μολις 53% εμβολιαστική κάλυψη στη Ροδόπη. Και το πιο σοβαρό κ. Υπουργέ, με το υγειονομικό προσωπικό καταπονημένο, αυτή τη στιγμή που το έχουμε  μεγαλύτερη ανάγκη.

Η μοναδική non COVID ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κομοτηνής,  που εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια της ΑΜΘ, λειτουργεί πλέον οριακά όταν από τους τέσσερις εντατικολόγους που διέθετε οι δύο είναι εκτός ως ανεμβολίαστοι. Ενώ η ένταξη ενός επικουρικού γιατρού που μόλις χθες πήρε συναφή ειδικότητα όπως  και η ένταξη ιδιώτη γιατρού που είναι αμφίβολη η παραμονή του το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν δημιουργούν καμία αισιοδοξία ότι αυτή η πράγματι κρίσιμη μονάδα για όλη τη περιφέρεια θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υγείας. Αυτά είναι μπαλώματα κ υπουργέ.

Με την επαναλειτουργία μάλιστα, και σωστά της μονάδας covid, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής το πρόβλημα με το υγειονομικό προσωπικό γιγαντώθηκε. Απορώ κ Υπουργέ που βασίζεστε; Νομίζετε ότι αρκεί σήμερα η υπερπροσπάθεια η αυτοθυσία του προσωπικού, που έχει φτάσει πια στα όρια του;

Την ίδια στιγμή που σημαντικές κλινικές του Νοσοκομείου, όπως η ουρολογική είναι ουσιαστικά κλειστές και άλλες λειτουργούν οριακά όπως η οφθαλμολογική με έναν ειδικό γιατρό ακόμη και η ορθοπεδική, σε ένα νοσοκομείο μάλιστα που λόγω και της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής καταφεύγει ο κόσμος για τις ανάγκες της υγείας του.

Αντί λοιπόν να ενισχύσετε το δημόσιο σύστημα υγείας, να το προετοιμάσετε όπως οφείλατε και είχατε όλο τον χρόνο στη διάθεσή σας, με προσλήψεις σε μόνιμο η και με επικουρικό προσωπικό, δεν το κάνατε.

Πληροφορήθηκα ότι επιχειρείτε να καλύψετε τα κενά με την μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού αναστέλλοντας τη λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων στην περιοχή.  Καταλαβαίνετε τώρα τι πάτε να κάνετε;

Αφήνετε τους κατοίκους δεκάδων οικισμών στη Κομοτηνή, τις Σάπες στα Αρριανά στην Ξυλαγανή χωρίς υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη. Δεν υπάρχουν άλλες υγειονομικές ανάγκες, άλλες ασθένειες κ. Υπουργέ;

Μετατρέψατε το Νοσοκομείο σε μονοθεματικό μόνογια covid. Εκατοντάδες εξετάσεις, επεμβάσεις, μετατίθενται προς τα πίσω με  συνέπειες στην υγεία των ασθενών. Τους εξωθείτε με αυτό τον τρόπο στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνετε μελετημένα, στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε μια ιδιαίτερη από πληθυσμιακή σύνθεση περιοχή.

Σας ερωτώ κ. Υπουργέ τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, για την ουσιαστική λειτουργία της ΜΕΘ, της μονάδας COVID όπως και άλλων κρίσιμων κλινικών, όπως η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική; Ακόμη τι επιπρόσθετα μέτρα θα λάβετε για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη περιοχή;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό