Στις 13 Μαΐου ξεκινούν τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Στις 13 Μαΐου ξεκινούν τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Από τη ∆ευτέρα 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα SMS στα κινητά τηλέφωνα των δικαιούχων γυναικών για το πρόγραµµα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα µε όσα έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το πρόγραµµα, το οποίο έχει σχεδιάσει επίσης η κ. Αγαπηδάκη µε το επιτελείο της, αφορά 2,5 εκατοµµύρια γυναίκες, ηλικίας 21 – 65 ετών, είτε αυτές είναι ασφαλισµένες είτε είναι στες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: µοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες ηλικίας 30- 65 ετών), εξέταση Pap Test (για γυναίκες ηλικίας 21 – 29 ετών), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες µε κλινικά ευρήµατα, από εξειδικευµένο ιατρό.

Η νόσος

Ο καρκίνος του τραχήλου της µήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσµίως. Το 80% του συνόλου των περιπτώσεων παγκοσµίως εντοπίζεται στις αναπτυσσόµενες χώρες.

Στις προηγµένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, είναι ο όγδοος συχνότερος καρκίνος. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, χάρη στο τεστ Παπανικολάου και την έγκαιρη θεραπεία της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της µήτρας µειώθηκαν κατά 75% τα τελευταία 50 χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα στοιχεία του 2004 έδειξαν 34.000 νέα περιστατικά, ενώ πέθαναν από τη νόσο 16.000 γυναίκες. Κάθε γυναίκα έχει κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της µήτρας, είτε ζει σε αστικό είτε σε αγροτικό περιβάλλον. Ωστόσο, µεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες εκείνες οι οποίες ανήκουν σε χαµηλότερα κοινωνικοοικονοµικά στρώµατα. Ο καρκίνος του τραχήλου της µήτρας προσβάλλει το κατώτερο τµήµα της µήτρας, το οποίο συνδέει τον κόλπο µε την ενδοµητρική κοιλότητα. Πρόκειται για µια κακοήθη νόσο που µπορεί να προληφθεί σε πολύ µεγάλο ποσοστό. Από την άλλη πλευρά, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, η πιθανότητα ίασης είναι εξαιρετική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 γυναίκες που εντοπίζονται σε πρώιµα στάδια µε καρκίνο του τραχήλου της µήτρας έχουν θεαµατικά καλύτερη έκβαση σε σχέση µε αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ο περιοδικά τακτικός προσυµπτωµατικός έλεγχος, σε συγκεκριµένα χρονικά διαστήµατα, µε συγκεκριµένη εξέταση ανά ηλικιακή οµάδα, καθώς και η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών είναι η βέλτιστη οδός για την πρόληψη της νόσου, σε συνδυασµό µε τον εµβολιασµό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωµάτων (HPV).

∆ικαιούχοι

Στο πρόγραµµα µπορεί να συµµετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 21 έως και 65 ετών, είτε είναι ασφαλισµένη είτε είναι ανασφάλιστη, αρκεί να διαθέτει Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε Pap Test και HPVDNA Test τα τελευταία τρία χρόνια για τις ηλικίες 21 έως και 29 ετών και για τα τελευταία τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα για τις ηλικίες 30 έως και 65 ετών. Σύµφωνα µε τις επίσηµες επιστηµονικές κατευθυντήριες οδηγίες, η διενέργεια Pap Test σε γυναίκες από 21 έως και 29 ετών συστήνεται να πραγµατοποιείται κάθε τρία χρόνια, ενώ το HPV-DNA Test σε γυναίκες από 30 έως και 65 ετών συστήνεται να πραγµατοποιείται κάθε πέντε χρόνια.

Ως εκ τούτου, όταν µια γυναίκα έχει πραγµατοποιήσει κατά τα προηγούµενα έτη την αντίστοιχη -µε την ηλικιακή οµάδα που ανήκει- εξέταση, δεν συστήνεται να την επαναλάβει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξαιρούνται επίσης οι γυναίκες που έχουν υποστεί ολική υστερεκτοµία ή έχουν ήδη διαγνωσθεί µε καρκινική νόσο του τραχήλου της µήτρας.

Πρώτο βήµα

Οι γυναίκες δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν άυλο παραπεµπτικό είτε µε µήνυµα (SMS) στο κινητό τηλέφωνό τους είτε µε µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.

Οι δικαιούχοι που είναι από 21 έως και 29 ετών θα λάβουν παραπεµπτικό, διάρκειας 6 µηνών, για τη διενέργεια Pap Test, ενώ οι γυναίκες που είναι από 30 έως και 65 ετών θα λάβουν παραπεµπτικό διάρκειας 6 µηνών, για τη διενέργεια HPV-DNA Test. Στον ιστότοπο https://testpap.gov.gr/ επιλέγοντας το σηµείο «Συνεργαζόµενα Κέντρα ∆ιενέργειας Εξετάσεων» µπορείτε να βρείτε, ανά περιοχή, τους παρόχους που συµµετέχουν στο πρόγραµµα.

Οι γυναίκες δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση µπορούν να απευθυνθούν απευθείας σε οποιοδήποτε συνεργαζόµενο µε το πρόγραµµα κέντρο (δηµόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους δίνοντας απλά τον ΑΜΚΑ τους.

∆εύτερο βήµα

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων Pap Test και HPV-DNA Test ανάλογα µε την εκάστοτε ηλικιακή οµάδα, η Μονάδα Φροντίδας Υγείας (δηµόσια ή ιδιωτική) που διενέργησε τη δειγµατοληψία εκδίδει τα αποτελέσµατα, τα παραδίδει στη δικαιούχο και την ενηµερώνει για τα βήµατα Προσυµπτωµατικού Ελέγχου, που ενδείκνυται να ακολουθήσει. Ανάλογα µε το αποτέλεσµα, η γυναίκα θα λάβει, εφόσον έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, SMS ή e-mail µε τα ηλεκτρονικά παραπεµπτικά, διάρκειας 3 µηνών έκαστο, για τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας αναλόγως των αρχικών ευρηµάτων. Τόσο οι γυναίκες µε άυλη όσο και εκείνες που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη, µπορούν να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα συνεργαζόµενα κέντρα, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση και ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισµένες ή ανασφάλιστες.

Τρίτο βήµα

Οι γυναίκες δικαιούχοι ενηµερώνονται για το αποτέλεσµα της κολποσκόπησης και της βιοψίας από τον γυναικολόγο ιατρό που έκανε την εξέταση της κολποσκόπησης και έλαβε το δείγµα της βιοψίας.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό