Συνάντηση Δημήτρη Χαρίτου με το νέο πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Δήμου Κομοτηνής

Συνάντηση Δημήτρη Χαρίτου με το νέο πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Δήμου Κομοτηνής

Ανάγκη να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την υλοποίηση έργων υποδομής και την ένταξη νέων στον αγροτικό τομέα

O βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκο Μποτρότσο και συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα στη Ροδόπη. Ένας σημαντικός τομέας που δεν αξιοποιεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής σε όφελος του αγροτικού κόσμου, που τον απασχολούν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και πλήττεται τελευταία από την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ο βουλευτής στη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας, ώστε να γίνουν βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με τη μείωση του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ενέργεια, αγροτικά εφόδια) και την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον αγροτικό τομέα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΠΑΑ. Σημείωσε ακόμη ότι κρίσιμος παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η υλοποίηση βασικών έργων υποδομής, όπως είναι τα φράγματα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο βουλευτής ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έλαβε στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα για την κατασκευή του φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο, αλλά και την χρηματοδότηση της κατασκευής των δικτύων διανομής νερού στο φράγμα Ιασίου.

Επιπλέον ο βουλευτής τόνισε με έμφαση τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η ένταξη  των  νέων  αγροτών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, γι’ αυτό και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία να καταθέσει σήμερα ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση την ένταξη και των επιλαχόντων δικαιούχων της ΑΜΘ στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Για την ένταξη των περίπου 200 επιλαχόντων δικαιούχων της ΑΜΘ απαιτούνται επιπλέον 7.200.000  ευρώ.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ιδιαίτερα για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, το οποίο πληρωνόταν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ενώ συνεχώς διαψεύδονται οι διαδοχικές δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ για πληρωμές μέχρι τέλη Μαΐου, αφού μέχρι σήμερα ακόμη δε μπήκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών ανατρέποντας τους όποιους προγραμματισμούς τους.

Ο βουλευτής αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του αγροτικού για την επίσκεψη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του, άκουσε τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν από την πλευρά του. Θέματα  όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καθυστερήσεις  στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, η άδικη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τις περσινές πλημμύρες, ο αποκλεισμός ουσιαστικά των αγροτών από την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών, η ανάγκη να προχωρήσουν οι αναδασμοί στη Ροδόπη, η υλοποίηση  έργων υποδομής για άρδευση καθώς και η αξιοποίηση με διαφάνεια της χειμάζουσας γης του δημοσίου.

 

Αθήνα, 01 Ιουλίου  2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

                              Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων

 Θέμα: «Ένταξη επιλαχόντων νέων αγροτών της ΑΜΘ στο Υπομέτρο 6.1 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022»

 Στόχος του Υπομέτρου 6.1 – Εγκατάσταση νέων Γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας τις στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υψίστης σημασίας για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την διατήρηση και ανάπτυξη της υπαίθρου.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 1ης αξιολόγησης των αιτήσεων για το υπομέτρο 6.1 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, συνολικού προϋπολογισμού 520 εκ. ευρώ, αναδείχθηκε αμέσως η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και δεν εντάσσονται, λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τις επτά περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Κρήτη), υποβλήθηκαν συνολικά 13.105 αιτήσεις, ενώ εγκρίθηκαν οι 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών. Θα επανεξεταστούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, 2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος. 1.355 αιτήσεις έχουν οριστικά απορριφθεί καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενώ κατατέθηκαν συνολικά 1.460  αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε έναν προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους  52.636.000 ευρώ, το διαθέσιμο ποσό για την περιφέρεια είναι ύψους 45.436.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι  να ενταχθούν περί τους 1.210 δικαιούχους,  ενώ περίπου 200 αιτούντες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων, για την ένταξη των οποίων απαιτούνται επιπλέον περίπου 7.200.000  ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι στην ΠΕ Ροδόπης από τους 368 νέους αγρότες που κατέθεσαν αιτήσεις μόνο το 65% περίπου θα μπορέσουν να ενταχθούν και να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Επειδή το πρόγραμμα των νέων γεωργών είναι μεγάλης σημασίας για την περιφέρεια της ΑΜΘ και ειδικότερα τη Ροδόπη, που στηρίζει την ανάπτυξη της  στον πρωτογενή τομέα και έχει ανάγκη από τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού της δυναμικού.

Επειδή πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αναπτυξιακή  διάσταση που στόχο έχει να στηρίξει νέους  ανθρώπους,  που θέλουν να εργαστούν και να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο, γεγονός που θα δώσει ώθηση στις τοπικές οικονομίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να αυξήσετε τον προϋπολογισμό του Υπομέτρου 6.1 για τους νέους αγρότες ώστε να ενταχθούν και οι προτάσεις που έμειναν εκτός προγράμματος, αλλά πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και χαρακτηρίζονται επιλαχόντες, λόγω έλλειψης των διαθέσιμων πόρων;
  2. Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που υπολείπονται περί τα 7,2 εκ. €, προτίθεστε να εξετάσετε την αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού ή να προχωρήσετε σε ανακατανομή από άλλα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθούν και οι επιλαχόντες, που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρόκειται να ενταχθούν λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πόρων;

Οι  ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

  Αραχωβίτης Σταύρος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό