Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Κομοτηνής, με αντικείμενο την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο 2025.  Στο συντονιστικό όργανο έγινε αρχικά ένας απολογισμός της περσινής αντιπυρικής περιόδου και στη συνέχεια συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν σε συντηρήσεις υποδομών, προληπτικούς καθαρισμούς, συντονισμό όλων των φορέων αλλά και των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης έδωσε έμφαση στην αγαστή συνεργασία όλων των φορέων, τους ευχαρίστησε καθώς και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας   του Δήμου Κομοτηνής για την άριστη προετοιμασία αλλά και για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στις 15 Αυγούστου στη βόρεια περιοχή της Κομοτηνής. Δήλωσε τέλος ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για να συζητηθούν θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Θέμης Τζενετίδης δήλωσε ότι ο  Δήμος Κομοτηνής ανταποκρίθηκε σε όλες τις πυρκαγιές, όποτε του ζητήθηκε, παρέχοντας μηχανήματα και υποβοήθησε το έργο της Πυροσβεστικής. Ανέφερε ότι η αντιπυρική περίοδος 2024 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της εκτεταμένης ανομβρίας. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρουσιάστηκε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας κινδύνου 4 συνολικά 10 φορές, οπότε και ελήφθησαν τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα. Η πυρκαγιά στις 15 Αυγούστου ήταν η σημαντικότερη για τον Δήμο λόγω της επικινδυνότητάς της και της γειτνίασής της με στρατόπεδα και κατοικίες της πόλης μας, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος επέκτασής της στο δάσος της Νυμφαίας. Τα μέτρα πρόληψης που έλαβε ο στρατός πέριξ και εντός των στρατοπέδων του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μη επέκταση της πυρκαγιάς.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης θέματα πρόληψης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο:

  • Εγκατάσταση και συντήρηση πυροσβεστικών υδροστομίων για κατάσβεση πυρκαγιάς ή πλήρωση πυροσβεστικών οχημάτων, στο πλαίσιο λειτουργίας ΔΕΥΑ.
  • Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ) αρμοδιότητας του Δήμου.
  • Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
  • Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τον Δήμο Κομοτηνής καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.
  • Εκτέλεση έργων και εργασιών βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
  • Ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων του Δήμου Κομοτηνής για διάθεση αυτών προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.
  • Τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από την Γ.Γ.Π.Π.
  • Διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου Κομοτηνής για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  • Συντονισμός σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΊΟΛΑΟΣ».
  • Υλοποίηση της δράσης οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Π.
  • Αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου Κομοτηνής σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Τέλος, επισημάνθηκε η έναρξη έκδοσης ημερήσιου χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου αποτυπώνεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς από την 1η Μαΐου 2025 έως την 31η Οκτωβρίου 2025 διαρκεί η φετινή αντιπυρική περίοδος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης: ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Αδαμάντιος Ευτυχιάκος, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης, Αθανάσιος Στράντζαλης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Σπυρίδων Μπούζγας, ο αναπληρωτής του Διοικητή του Α.Τ. Κομοτηνής, Γεώργιος Τοτσίδης, η Διοικήτρια του Τ.Τ. Κομοτηνής, Άννα Ταχτατζή, ο επιτελής της ΧΧΙΤΘΤ, Νικόλαος Καλούδης, ο εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Ιωάννης Σπανός, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης, Ελευθέριος Τηγανούριας, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγος, Δημήτριος Μόσχος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης, Κωνσταντίνος Καραμανώλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Τμήμα Κομοτηνής, Κωνσταντίνος Θεοδοσιάδης, ο Πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό