Συνέργειες τοπικής ανάπτυξης στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Λέσβου

Συνέργειες τοπικής ανάπτυξης στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Λέσβου

Τα γαστρονομικά φεστιβάλ που γίνονται ανά την Ελλάδα το καλοκαίρι και όχι μόνο, έχουν σκοπό να αναδείξουν τη χώρα σας και ως έναν υπέροχο γαστρονομικό προορισμό, διαφορετικό σε κάθε περιοχή, αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα που απογειώνουν τις γεύσεις.

Στο φεστιβάλ γαστρονομίας της Λέσβου που ξεκίνησε από τις 16 Ιουλίου και  ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου, φέτος εντάχθηκε και το γραφικό χωριό της Αγιάσου, υπό την διοργανωτική φροντίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας-ΑΜΚΕ- Visit Agiasos.

Η εταιρεία θέλει να προωθήσει την παράδοση εισάγοντας και στοιχεία επιστήμης, επιτυγχάνοντας έτσι και την διάσωση και συνέχισή της, κάνοντάς την πιο θελκτική και για τους νέους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για τους επισκέπτες.

Τα πρώτα δείγματα γραφής  ήταν τα πλακάκια ‘που μιλάνε’  σε 26 διαφορετικά σημεία της Αγιάσου, τα οποία  λειτουργούν ως ένας ξεναγός. Οι επισκέπτες μπορούν με το κινητό τους να σκανάρουν το QR code, που υπάρχει και μπορεί να αντλεί πληροφορίες για το συγκεκριμένο ιστορικό σημείο, που μπορεί να αφορά ένα κτήριο, μια εκκλησία-όπως η Εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου-. Θέλοντας να προβάλλουν και την παραδοσιακή τέχνη της Αγγειοπλαστικής και Κεραμεικής της περιοχής, τα πλακάκια είναι κεραμικά.

Στο φεστιβάλ γαστρονομίας η Αγιάσος συμμετείχε με τα τοπικά της προϊόντα, τα οποία η Τακτική Ερευνήτρια και Δ/ντρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα Βορείου Ελλάδος, Ελένη Μαλούπα, τα «αναβάπτισε» με Άρωμα του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δείχνοντας νέους γευστικούς διαδρόμους, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ντόπιοι επαγγελματίες!

Πρωταγωνιστής το άγριο τριαντάφυλλο με κρύα ροφήματα σε συνδυασμό με τον Σιδερίτη -sideritis sipylea- από τον Όλυμπο της Λέσβου, το οποίο προσφέρει στον οργανισμό μια δροσιστική νότα και πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πρωτότυπη πρόταση και τα Τσιπς με τα φύλλα φασκόμηλου, με μαγείρεμα εκείνη την ώρα σε κουρκούτι από τον Στρατή Αξιδέλλη

Ακολουθεί γευσιγνωσία ελαιολάδου με Αιθέρια Έλαια από Θυμάρι, Ρίγανη, Κρίταμο και Δενδρολίβανο, Κουτσουναδοπιτα –Παπαρούνες-  και Ρούδι, Ρεβύθια με Κρίταμο, προσφέρθηκαν στους επισκέπτες που ξεπέρασαν τον αριθμό 500!

Μάλιστα επισκεφθήκαμε και έναν παραδοσιακό φούρνο που κάνει την Βασιλόπιτα με τα 50 φύλλα και το γλυκό πλασέντα!Σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα αρωματικά φυτά της Ελληνικής γης, οι παραδοσιακές συνταγές της Αγιάσου, η μοναστηριακή κουζίνα εμπλουτισμένη με τοπικά αρτυματικά βότανα και παραδοσιακές μελωδίες από σαντούρια!

Παρόντες οι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, Δημήτρης Παπαζυμούρης και οι εκπρόσωποι του δικτύου Greek Instagrammers Γιώργος Βέργαδος και Έλλη Αγιαννίδη που ξεναγήθηκαν στον οικισμό από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Παρέα στη Λέσβο» και ενημερώθηκαν για τις διαδρομές της Αγιάσου από το Lesvos Ride.

Στο πλαίσιο της πρωϊνής δράσης τα παιδιά έφτιαξαν παραδοσιακά χαλβαδοπταρέλια στο χαλβαδόσπιτο της Αγιάσου. Μια διαχρονική μυστική συνταγή παρουσιάστηκε από την Οικογένεια Μπουρλή μέσα από τη διαδρομή τριών γενεών. Ο Αχιλλέας Μπουρλής που είναι  3η γενιά συνεχίζει την παράδοση ακάματα και ας χρειάζεται 3,5 ώρες να αναδεύει τη ζάχαρη και το τσουγένι στο χάλκινο καζάνι πάνω από τη φωτιά!

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ η υπεύθυνη της ΑΜΚΕ, Τούλα Μακρέλλη, έγινε η Μοναστηριακή έναρξη του Lesvos Food Fest στην Αγιάσο με γεύσεις της Αγίας Σιών, αυτό που αναγραφόταν στην εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, του Ευαγγελιστή Λουκά, που μεταφέρθηκε στην Αγιάσο!

Στην ερώτηση πως συνεχίζονται όλα αυτά,  η απάντηση ήλθε από την κ. Μαλούπα μαζί με την κ. Μακρέλλη για την καλλιέργεια όλων αυτών των Αρωματικών Φυτών, από τους νέους της περιοχής, που δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους, αλλά να επενδύσουν στη δυναμική των καλλιεργειών και των προϊόντων μεταποίησής τους!

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου που θα περιλαμβάνει τα Αρωματικά φυτά της περιοχής, τα οποία παράγουν εξαιρετικά αρώματα-Ρίγανη, Φασκόμηλο, Δεντρολίβανο-ακόμα και το Τσουγένι για την παρασκευή του παραδοσιακού χαλβά και τα «χαλβαδοπταρέλια»!

Όπως ανέφερε η κ. Μαλούπα από την στιγμή που έχει δώσει το οκ η Μητρόπολη για το χώρο του Βοτανικού Κήπου της Παναγίας, υπάρχει η ΑΜΚΕ -Visit Agiasos-, θα ιδρυθεί και μια ακόμη ΚΟΙΝΣΕΠ, στην οποία θα ενταχθούν οι νέοι που θα συνεχίσουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες της Αγιάσου, όπως Αγγειοπλαστική-Κεραμεική, Ξυλογλυπτική, καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, Κτηνοτροφία κ.α.

Με αυτόν τον τρόπο η παράδοση περνάει σε νέα χέρια, ανοίγει θέσεις απασχόλησης, ενισχύει το εισόδημα, προστατεύεται η χλωρίδα της περιοχής, καθώς είναι παράνομο να εκκριζώνει κάποιος φυτά από τη Φύση και να τα πουλάει… Αυτό δημιουργεί ζωή και δυναμική σε μια περιοχή, δεν ερημώνει και αποτελεί έναν πολύ ωραίο γαστρονομικό προορισμό!

Η Αγιάσος δείχνει το δρόμο, αυτού του μοντέλου τοπικής ανάπτυξης  που πρέπει να εφαρμοσθεί  σε όλη την Ελλάδα!

Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου, του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας του Συλλόγου Καβαλαραίων «Προφήτης Ηλίας», και τη συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κεντρικού οργανωτή του Lesvos Food Fest.

ΕΡΤ Κομοτηνής/ΒΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό