ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ροδόπης  για την υγειονομικά ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ροδόπης για την υγειονομικά ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς

Μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων. Με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί και το παράδειγμα των ΗΠΑ – όπου 252.000 παιδιά νόσησαν μετά το 1o κουδούνι – να τρομάζει, το υπουργείο Παιδείας διακινεί και πάλι παραπλανητικά στοιχεία για το μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη.

Όμως η δημιουργική στατιστική και ο συμψηφισμός δεν αρκούν ώστε να κρυφτεί η πραγματικότητα: περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε τάξεις των 18-30 μαθητών και το υπουργείο Παιδείας δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού. Αντιθέτως, πέρυσι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν με μόνο όπλο το εμβόλιο. Άλλα ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης, ούτε επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε -φυσικά – αραίωση των μαθητών. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών – κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει και προτρέπει για τον καθολικό εμβολιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας – εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Τονίζουμε, όμως, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι η υγειονομικά ασφαλής έναρξη της σχολικής χρονιάς απαιτεί επιπλέον σοβαρές και άμεσες παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, οι οποίες θα λειτουργήσουν συνεπικουρικά στην υγειονομική θωράκιση της εκπαιδευτικής οικογένειας και θα ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να μη διαταραχτεί για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά. Πολύ περισσότερο, αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη φέτος που οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα σχολεία ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Επιμένουμε σε όλους τους τόνους ότι επιβάλλεται:

  • η μείωση των μαθητών των πολυπληθών σχολικών τμημάτων,
  • η διενέργεια αξιόπιστων τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ,
  • η επιστημονικά τεκμηριωμένη ιχνηλάτηση κρουσμάτων και
  • η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία γενικότερα.

Στοιχειώδη και αυτονόητα μέτρα που τη λήψη τους επιβάλλει η τρέχουσα υγειονομική πραγματικότητα με τους 14.000 νεκρούς που διαμορφώθηκε από την ανεπάρκεια και αδιαφορία της κυβέρνησης για σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση της πανδημίας.  Στοιχειώδη και αυτονόητα μέτρα που, αν είχαν εφαρμοστεί πέρυσι, η Ελλάδα δε θα κατέγραφε αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη αναφορικά με το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το υπουργείο Παιδείας, έχοντας «στην πλάτη του» την κολοσσιαία αυτή αποτυχία, νομίζει ότι με «πρωτόκολλα», όπως το 50%+1, θα πετύχει καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά. Ένα ακόμη λάθος σε βάρος της υγείας των παιδιών και της εκπαίδευσής τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ροδόπης καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σύμφωνα με τις οποίες, τα παιδιά που με ευθύνη των γονέων τους δεν εμβολιάζονται και δεν υποβάλλονται σε τεστ, θα στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα της μόρφωσης. Αντί δηλαδή η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά μικρού αριθμού γονέων που επιλέγουν να αφήσουν απροστάτευτα τα παιδιά τους απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, προχωρά σε μια ακραία τιμωρητική πράξη απέναντι σε εφήβους και παιδιά που σίγουρα δεν ευθύνονται αυτά για την  στάση των γονέων τους, καθιστώντας τα στόχο και αντικείμενο κοινωνικού αυτοματισμού και διακρίσεων.

 

Για μια ακόμη φορά,

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας και να επενδύσει στον διάλογο και την πειθώ, ώστε να εμπεδωθεί ότι ο εμβολιασμός αποτελεί αναγκαία συνθήκη  πρόληψης και αναχαίτισης της διασποράς του ιού στον γενι​κό πληθυσμό και στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναστοχαστεί και να λάβει εκείνα τα μέτρα προστασίας που θα λειτουργήσουν ως αναγκαία και ικανή ταυτόχρονα συνθήκη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Καλούμε την υπουργό Παιδείας να σταματήσει να γίνεται κήρυκας διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού και να αποδεχτεί άμεσα την πρότασή μας: Να συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό