Τα 6 αντιφλεγμονώδη ροφήματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα 6 αντιφλεγμονώδη ροφήματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους σύμφωνα με τους ειδικούς

Πράσινο τσάι, κουρκουμάς, τζίντζερ και πολλά ακόμα: Ακολουθεί η λίστα με τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα στην ανακούφιση της κοιλιακής φλεγμονής και της κατακράτησης υγρών.

Υπάρχουν κάποια αντιφλεγμονώδη αφεψήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κοιλιακού φουσκώματος και της κατακράτησης υγρών, που μεταφράζονται επίσης σε απώλεια πρηξίματος. Προφανώς, είναι μια ακόμη βοήθεια για να προστεθούν στη λίστα με τις καλές υγιεινές συνήθειες διαβίωσης. Φυσικά δεν υπάρχουν θαύματα που οδηγούν στην απώλεια βάρους, αλλά όλα αθροίζονται και έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Μιλήσαμε με αρκετούς διατροφολόγους για να ετοιμάσουμε τη λίστα με τα αντιφλεγμονώδη αφεψήματα και τη σωστή χρήση τους. Επειδή ναι, η λήψη τους σε ζεστά ή κρύα έχει επίσης μεγαλύτερη επιρροή στα οφέλη τους από ό,τι νομίζουμε.

Σε τι βοηθούν;

Τα συγκεκριμένα αφεψήματα είναι αυτά που έχουν συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση για την εξάλειψη του οιδήματος και της δυσφορίας που προέρχεται από τη βαριά πέψη. Βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος, την κατακράτηση υγρών και την καύση του λίπους. Στην πραγματικότητα, πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν να παίρνετε αυτά τα αφεψήματα μετά το δείπνο (αν δεν περιέχουν ενεργά συστατικά όπως η θεΐνη), επειδή χορταίνουν, ηρεμούν και συνήθως έχουν μια γλυκιά γεύση που σας κρατά μακριά από επιδόρπια με πολλές θερμίδες. «Τα αφεψήματα προάγουν την πέψη, εξασφαλίζουν σωστή ενυδάτωση, βοηθούν στην ξεκούραση και τη χαλάρωση. Είναι ιδανική επιλογή μετά το φαγητό όταν έχουμε την αίσθηση ότι θέλουμε κάτι παραπάνω, ένα καλό τελείωμα στα γεύματα χωρίς επιπλέον θερμίδες, αλλά με πεπτικά οφέλη», εξηγεί η Laura Parada, διατροφολόγος στο Slow Life House.

Τρόπος παρασκευής τους: με φρέσκα υλικά ή χύμα

Δεν θα αρνηθούμε ότι ο πιο βολικός τρόπος για να προετοιμάσετε ένα ρόφημα είναι χρησιμοποιώντας μια έτοιμη συσκευασία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι η μόνη εναλλακτική. Η ιδανική επιλογή, όπως επισημαίνει η Cristina Troncoso, διατροφολόγος στον όμιλο Marta Masi, είναι η έγχυση φρέσκων συστατικών αφού διατηρούν καλύτερα τις ιδιότητες και τα οφέλη τους. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βράσετε νερό, να προσθέστε το υλικό και να το αφήσετε να εμποτιστεί για 15 λεπτά. Μετά το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 5′ και το σουρώνουμε. Δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να έχετε φρέσκα αντιφλεγμονώδη συστατικά στο σπίτι, η δεύτερη πιο προτεινόμενη επιλογή είναι, όπως επισημαίνει η Cuesta, τα χύμα αφεψήματα. «Έχουν καλύτερη ποιότητα από τα συσκευασμένα, αφού κάποιες βιταμίνες και μέταλλα χάνονται καθώς συσκευάζονται. Επιπλέον, στα φακελάκια δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τη δόση, ενώ στα σακουλάκια χύμα μπορείτε. Θα έχουν επίσης λίγο πολύ έντονη γεύση», εξηγεί. Φυσικά, αν καμία από αυτές τις επιλογές δεν σας φαίνεται βιώσιμη, η Nieves Cuesta , από το Reto 48 , δεν αποκλείει τις σακούλες έγχυσης αφού «συνήθως διατηρούν πολλές ιδιότητες και είναι μια καλή επιλογή αν βιάζεστε».

Ζεστό ή κρύο;

Τα αφεψήματα παρασκευάζονται πάντα ζεστά, αν και μπορούν να ληφθούν κρύα. Ωστόσο, εάν αυτό που θέλουμε είναι το ρόφημα να έχει μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση και να βελτιώνει την εντερική δραστηριότητα, είναι απαραίτητο να το πίνουμε ζεστό αφού, όπως επισημαίνει η Troncoso, «αν το πιούμε κρύο αλλάζουμε τη θερμοκρασία πέψης και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία».

Μετά το φαγητό (και άλλες ώρες της ημέρας) Τόσο η Troncoso όσο και η Cuesta επιβεβαιώνουν ότι αν ψάχνουμε για άμεσο αποτέλεσμα μετά από ένα γεύμα, το ιδανικό είναι να πίνουμε το ρόφημα μετά το φαγητό και ζεστό. Αλλά για να ενισχύσετε τα αποτελέσματα του, συνιστάται να λαμβάνετε άλλο ένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ένας τρόπος να μειώσουμε τη φλεγμονή και επίσης να διατηρήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο».

Ρόφημα τζίντζερ

H Nieves Cuesta ορίζει αυτή τη ρίζα ως «φυσικό αντιφλεγμονώδες που βελτιώνει την πέψη και μειώνει τη φλεγμονή των ιστών» και η Troncoso τονίζει την περιεκτικότητά της, όχι μόνο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σε πρωτεολυτικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. «Τα εγχύματα τζίντζερ θα μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε από τη ναυτία, καθώς μειώνουν την παλινδρόμηση και τη γαστρική οξύτητα και, ως εκ τούτου, μειώνουν τη φλεγμονή της κοιλιάς», εξηγεί. Επιπλέον, η ειδικός του Reto 48 συμβουλεύει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα έγχυμα ζεστού νερού με τζίντζερ και λεμόνι: «Όχι μόνο θα είναι αντιφλεγμονώδες, αλλά λέγεται ότι είναι ευεργετικό για την πρόληψη του καρκίνου».

Πράσινο τσάι

Σίγουρα το τσάι δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά έχει άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του να καταπολεμά τις φλεγμονές της κοιλιάς, όπως επιβεβαίωσε η ειδικός του Reto 48. Επιπλέον, είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.

Ρόφημα μάραθου

Η Troncoso το συνιστά γιατί «καταφέρνει να μειώσει την παραγωγή αερίων και τον κοιλιακό πόνο και προάγει την κίνηση του εντέρου».

Χαμομήλι και μέντα

Ποιος δεν θυμάται τη μητέρα του να ζητάει ένα ρόφημα χαμομηλιού μετά από ένα βαρύ γεύμα; Είναι δημοφιλής συνήθεια επιβεβαιωμένη από διατροφολόγους, καθώς το χαμομήλι «βοηθά στη μείωση των βλεννογόνων του στομάχου και, ως εκ τούτου, μειώνει τη φλεγμονή της κοιλιάς», εξηγεί η Cuesta. Είναι, σύμφωνα με τον Troncoso, ένα από τα πιο χωνευτικά αφεψήματα και η ιδανική επιλογή για τη μείωση της φλεγμονής μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Ρόφημα κανέλας

Η Nieves Cuesta επιβεβαιώνει ότι τα περίφημα αφεψήματα κανέλας –παρασκευάζονται με βραστό νερό με φλοιό κανέλας– είναι επίσης μια καλή επιλογή για τη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, συνοδευόμενα από λίγο γάλα, αυτά τα αφεψήματα μπορούν επίσης να είναι μια καλή επιλογή για να απαλύνουν την επιθυμία για γλυκά που συνήθως έχουμε το απόγευμα.

Κουρκουμάς (με νερό ή γάλα)

«Ο κουρκουμάς είναι ένα άλλο από τα σπουδαία φυσικά αντιφλεγμονώδη που έχουμε», λέει η Nieves Cuesta. Επιπλέον, μπορεί να ληφθεί τόσο  σε νερό όσο και με ζεστό φυτικό γάλα. Ναι, το περίφημο golden milk που έγινε viral –και περιέχει επίσης τζίντζερ– θα μπορούσε να είναι μια υπέροχη ιδέα. Είναι σημαντικό όμως να παρασκευάζεται με φυτικό γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αυτό το γάλα να έχει ποσοστό τροφής (για παράδειγμα σόγια, αμύγδαλα, καρύδα) μεγαλύτερο από 5% στη σύνθεση του.

Φύλλα δάφνης

«Τα φύλλα δάφνης περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ευγενόλη που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχουν ειδική αντιφλεγμονώδη δράση στα οστά και τις αρθρώσεις, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την κακή πέψη. Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο που θα διευκολύνουν την πέψη, θα αποτρέψουν την οξύτητα και θα μειώσουν το σχηματισμό αερίων», εξηγεί η Troncoso. Έχει επίσης χαλαρωτικές ιδιότητες. Φυσικά, αν ληφθεί πριν από τα γεύματα μπορεί να τονώσει την όρεξη, επομένως, όπως επισημαίνει η ειδικός, είναι επίσης ένα συνιστώμενο ρόφημα για άτομα που πρέπει να πάρουν βάρος.

Πηγή: vogue.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό