Τα Άγρια Άλογα των Θρακικών Μετεώρων στο Δήμο Ιάσμου

Τα Άγρια Άλογα των Θρακικών Μετεώρων στο Δήμο Ιάσμου

Μια υπέροχη εικόνα που συναντά κανείς διερχόμενος το σημείο στην «πεσμένη γέφυρα» του ποταμού Κομψάτου στον Δήμο Ιάσμου.

Τα Άγρια Άλογα που εδώ και χρόνια αποτελούν σημείο αναφοράς για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των Θρακικών Μετεώρων, αλλά κατεβαίνουν ουκ ολίγες φορές στο ποτάμι του Κομψάτου, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε εικόνες να τινάζουν την περήφανη και ακαβαλίκευτη χαίτη και περηφάνεια τους !

Σύμφωνα με τον φυσιολάτρη της περιοχής, Βασίλη Παπαβασιλείου, η μοναδικότητά τους συνίσταται στα πολύ δυνατά πόδια τους και στο ύψος τους, που είναι λίγο μικρότερο από τα συνηθισμένα άλογα. Η ύπαρξη αυτών των άγριων αλόγων στη συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με κάποιους προϊστορικούς μύθους. Οι μύθοι αυτοί τα συσχετίζουν με τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη που η εξημέρωσή τους αποτέλεσε έναν από τους άθλους του Ηρακλή, τα οποία σύμφωνα με μία εκδοχή ζούσαν στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας.

Τα Θρακικά μετέωρα είναι βραχοειδείς σχηματισμοί μεγάλοι σε όγκο, οι οποίοι θυμίζουν αρκετά τα μετέωρα της Καλαμπάκας, ωστόσο δεν είναι τόσα πολλοί και τόσο μεγάλοι οι βράχοι !

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν συμβεί ατυχήματα με οδηγούς στο σημείο της πεσμένης γέφυρας του Κομψάτου, καθώς στο σημείο δεν υπάρχει φωτισμός και οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι αυξημένες για το σημείο. Έχουν τοποθετηθεί βέβαια ενημερωτικές ταμπέλες, αλλά είναι πολύ μικρές, κάποιες έχουν γράμματα και συνθήματα επάνω και δεν φαίνεται για ποιο λόγο είναι τοποθετημένη η πινακίδα…

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό