Τα δέκα καλύτερα και ακριβότερα ελληνικά  κρασιά

Τα δέκα καλύτερα και ακριβότερα ελληνικά κρασιά

Η τιμή δεν είναι πάντα το καλύτερο κριτήριο για ένα πραγματικά σπουδαίο κρασί. Χρειάζεται προσοχή. Με το πνεύμα αυτό, επιλέγουμε και εξετάζουμε 10 ελληνικά κρασιά με ποιότητα τόσο υψηλή, όσο και η τιμή τους.

Στον κόσμο του κρασιού, το ακριβότερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Γιατί η παραγωγή ενός κρασιού χωρίς όρια θυμίζει την οδήγηση χωρίς όρια: το ότι βυθίζεις το γκάζι στο πάτωμα δεν σημαίνει ότι θα φτάσεις και γρηγορότερα στο τέρμα, ιδιαίτερα όταν ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές. Έτσι, το να προσπαθείς να βάλεις όλη τη δύναμη της γης σε ένα μπουκάλι απαιτεί ικανότητα, πάθος και ρίσκο. Και τα παρακάτω κρασιά αποδεικνύουν ότι οι δημιουργοί τους έφτασαν στα όρια, χαρίζοντας έργα οινικής τέχνης που δικαιολογούν πέρα για πέρα τις υψηλότατες τιμές τους.

Matamis, Brut Με τιμή κοντά στα 40€, το Brut του Απόστολου Ματάμη κοστίζει όσο και πολλές σαμπάνιες. Όμως το αφρώδες, αυτό που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο, είναι καλύτερο πολλών εξ αυτών! Ο μάγος των αφρωδών επιλέγει Ασύρτικο από τον Πύργο της Σαντορίνης και το αφήνει με τις ζύμες για δύο ολόκληρα χρόνια. Το αποτέλεσμα γεμίζει το ποτήρι με λεπτό αφρισμό, πυκνό μπουκέτο ώριμων κίτρινων φρούτων, ξηρών καρπών και μπριός, αλλά και πληθωρικό στόμα, η ανάμνηση του οποίου απαιτεί ώρες για να ξεχαστεί. Ένα σπουδαίο ξηρό αφρώδες που ίσως να έκανε τον James Bond να… απατήσει την αγαπημένη του Champagne Bollinger!

Κτήμα Σιγάλα, Νυχτέρι Grand Reserve Αν η αχαλίνωτη δύναμη έπρεπε να εκφραστεί με οινικούς όρους, αυτοί δεν θα περιελάμβαναν κάποιο ερυθρό κρασί αλλά αυτόν τον 15βαθμο δυναμίτη από τη Σαντορίνη. Ο εμβληματικός παραγωγός Πάρης Σιγάλας παλαιώνει τον μούστο υπερώριμων σταφυλιών για 2,5 χρόνια σε παλαιά βαρέλια μαζί με τις οινολάσπες τους και μας χαρίζει μια έκφραση του μοναδικού terroir του νησιού που κόβει την ανάσα. Ζαχαρωμένα κίτρινα φρούτα, νυχτολούλουδα, ρευστή κόλλα, χουρμάδες και λιβάνι συνθέτουν μια οινική λιτανεία απερίγραπτου όγκου, γλυκόπιοτης πληθωρικότητας και ατελείωτου μάκρους, που κάνει την τιμή των 50€ να φαντάζει λογική.

Οινοποίηση Χατζηδάκη, Assyrtiko de Louros Vignes Centenaires
Ο πρόωρος όσο και αναπάντεχος χαμός του Χαρίδημου Χατζηδάκη στέρησε τη Σαντορίνη από έναν σπουδαίο πιονιέρο, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παγκόσμια αναγνώριση που γνωρίζουν τα κρασιά του νησιού τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο άφησε παρακαταθήκη αριστουργήματα σαν αυτό το single vineyard Ασύρτικο από την τοποθεσία Λούρος του Πύργου, το οποίο έχει παλαιώσει για δύο χρόνια σε παλαιά βαρέλια. Μια μεγαλειώδης σχοινοβασία σε τεντωμένο σκοινί που συνδυάζει νότες ευγενούς οξείδωσης με νεανικό νεύρο και απίστευτη πολυπλοκότητα που πατά πάνω σε καπνό, μέλι και βανίλια. Τα 50€ που κοστίζει, δε, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια…

Φοίβος, Amphora Rhapsody Underwater Ποιητικό το όνομα, ποίηση και η γεύση αυτής της ξηρής Μαυροδάφνης από την Κεφαλονιά. Ο Φοίβος Ορκόπουλος επιλέγει την αρχαιότροπη οινοποίηση σε πήλινους αμφορείς – στους οποίους το κρασί παραμένει με τα στέμφυλα για δύο μήνες- με τη συνέχεια να είναι εξίσου ιδιαίτερη, αφού 706 φιάλες παλαίωσαν κάτω από γλυκό νερό σε μια τσιμεντένια δεξαμενή, ενώ άλλες 408 βυθίστηκαν στη θάλασσα. Δεν έχω δοκιμάσει την πολύ ακριβότερη θαλασσινή εκδοχή, όμως η πρώτη προσφέρει -έναντι περίπου 100€- ένα σύνθετο μπουκέτο γλυκών μπαχαρικών, αίματος και μαύρων φρούτων μαζί με όμορφη γλύκα, σφικτές πλην ευγενικές τανίνες και πικάντικη αλμύρα στην επίγευση.

Κτήμα Χατζημιχάλη, Οπούς Ιβ΄ Cabernet Franc Το ιστορικό κτήμα της Αταλάντης όχι μόνο συνέδεσε το όνομά του με την επανάσταση των μικρών παραγωγών, αλλά εξακολουθεί να μας χαρίζει συγκινητικά κρασιά, καταφέρνοντας μάλιστα να το πράττει και από απαιτητικά σταφύλια όπως το Cabernet Franc. Με το όνομά του να εμπνέεται από την αρχαία πόλη της Λοκρίδας Οπούς, το Ultra Premium αυτό κρασί των 45€ παλαιώνει ένα χρόνο σε βαρέλι και τρεις στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Βατόμουρο, πράσινη πιπεριά και άγρια χόρτα συνθέτουν μια αριστοκρατική μύτη, όμως την απόλυτη ηδονή προσφέρουν οι εκπληκτικές τανίνες που συνεισφέρουν καθοριστικά στην τέλεια γευστική ισορροπία.

Ευάγγελος Τσάνταλης, Kormilitsa Gold Collection

Όταν ο Θεός αποφάσισε τη μοίρα του Αγίου Όρους δεν ξέρω αν είχε στο νου του το Kormilitsa Gold Collection! Πάντως αυτή η σύμπραξη του Cabernet Sauvignon με το Λημνιό από τον αμπελώνα του μετοχιού της Χρωμίτσας είναι ένα θείο δώρο προς κάθε σοβαρό οινόφιλο. Μάλιστα εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του εκεί, που επιλέχθηκε ως επίσημο κρασί του Κρεμλίνου βαπτιζόμενο με το ρώσικο όνομα του Μετοχιού. Ελάχιστες φιάλες του φτάνουν στην αγορά έναντι 120€ και γεμίζουν το ποτήρι με απίστευτη φινέτσα, αριστοκρατικότητα και ισορροπία, αρτυσμένη με σαγηνευτικά αρώματα μελανιού, βρεγμένου δάσους, μπαχαρικών και αγριοβύσσινου.

Οινοποιία Αϊβαλή, «4» Ο Χρήστος Αϊβαλής έχει οδηγήσει το Αγιωργίτικο σε άλλα μονοπάτια, προσφέροντας μια γκάμα από single vineyard Νεμέας πρωτόγνωρης συμπύκνωσης και αχαλίνωτης δύναμης. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτά τα αμπελοτόπια κατέχει ένα κομματάκι γης 4 στρεμμάτων κοντά στο Πετρί, που η φύση αποφάσισε να μην προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα. Τα αιωνόβια αμπέλια μπορεί να έχουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, όμως κάθε μία από τις ελάχιστες φιάλες των 80€ προκαλεί ατομική έκρηξη της οποίας τα δαμάσκηνα, τα βύσσινα και η σοκολάτα συμπαρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ την ίδια στιγμή απίστευτη οξύτητα ισορροπεί τους 15 αλκοολικούς βαθμούς.

Κτήμα Αβαντίς, Syrah Collection Ο Απόστολος Μούντριχας είναι ο βιρτουόζος της ποικιλίας Syrah και το Collection του το Άγιο Δισκοπότηρο αυτού του σπουδαίου σταφυλιού. Τα σταφύλια από ένα και μόνο ευλογημένο αμπελοτόπι στο Αφράτι Ευβοίας απολαμβάνουν όλα τα οινολογικά νταντέματα πριν ο χυμός τους γεμίσει 7 μόλις βαρέλια. Όμως η περφεκτιονιστική προσέγγιση δεν σταματά εκεί, αφού μετά τη 18μηνη ωρίμανση μόνο τα καλύτερα εξ αυτών συμμετέχουν στο τελικό blend που εμφιαλώνεται σε λιγότερες από 1.000 φιάλες. Ως εκ τούτου η τιμή των 50€ μάλλον αποτελεί ευκαιρία για ένα κρασί που συνδυάζει την πληθωρικότητα της ποικιλίας με τον σοφιστικέ χαρακτήρα ενός πραγματικού Grand Cru!

Nopera, Epitome Η Σάμος μπορεί να έχει ταυτιστεί με το γλυκό Μοσχάτο, όμως το Epitome των 55€ στέλνει την ποιότητα των κρασιών της σε άλλα επίπεδα. Γιατί η καλαίσθητη φιάλη των 500 ml περιέχει όλη την 150χρονη εμπειρία της οικογένειας Nopera, της οποίας το Μοσχάτο αποτέλεσε και συστατικό της μυστικής συνταγής του περίφημου βερμούτ Noilly Prat! Τρία αμπελοτόπια και πολλά διαφορετικής ηλικίας βαρέλια συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό blend που σπάει το ποτήρι με την εκρηκτικότητα του κυδωνάτου και βερυκοκένιου μπουκέτο του, ενώ το στόμα είναι σκέτο μετάξι, με τη χαρακτηριστική κρεμώδη απαλότητα του Σαμιώτικου Μοσχάτου να προσφέρεται με πρωτόγνωρη δύναμη.

Κτήμα Αργυρού, Vinsanto 20 Years Old Αν και το σημαντικό οινοποιείο της Επισκοπής Γωνιάς διαθέτει εξαιρετικές νεότερες εκδοχές του διάσημου επιδόρπιου κρασιού που παράγεται από αφυδατωμένα στον ήλιο σταφύλια, το 20χρονο Vinsanto του των 80€ είναι ίσως η σημαντικότερη προσφορά της Ελλάδας στο παγκόσμιο κρασί. Θα μπορούσε να είναι ένα προϊόν φυγοκέντρισης αυτό το ελιξίριο, αφού το αποξηραμένο βερίκοκο, η καραμέλα, το καρύδι και ο καφές διαθέτουν σχεδόν στερεά υπόσταση στο ποτήρι. Όμως τα 20 χρόνια παλαίωσης μέσα στο βαρέλι έχουν καταστήσει μεγαλειώδες και το στόμα, που χαϊδεύει βελούδινα αλλά τρομακτικά επίμονα τον ουρανίσκο, αφήνοντας μια αλησμόνητη ξηρή επίγευση.


Πηγή: NEWMONEY –Σίμος Γεωργόπουλος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό