Τα φημισμένα φασόλια Τυχερού Έβρου, αποτελούν super food, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα φημισμένα φασόλια Τυχερού Έβρου, αποτελούν super food, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η ντόπια ποικιλία των φασολιών του Τυχερού Έβρου είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και κάλλιο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Για τα φασόλια αυτά  στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 μίλησε ο βιοχημικός της εταιρείας τεχνοβλαστού foodOxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φώτης Τέκος, ο οποίος σημείωσε πως «το φασόλι του Τυχερού Έβρου ήρθε στο εργαστήριό μας μέσα από μια συνεργασία που διατηρούμε με την Δημοσυνεταιριστική Έβρου. Μετά τις αναλύσεις για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βρήκαμε ότι ξεπερνάει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει στην όραση, το ανοσοποιητικό, τη γνωσιακή λειτουργία, στη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, στη κατάσταση νυχιών, μαλλιών, δοντιών και δέρματος, στην αντιμετώπιση της κόπωσης, στην παραγωγή ενέργειας, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, λοιπόν, που αποτελεί μέρος της ελληνικής παραδοσιακής και μεσογειακής διατροφικής κουλτούρας. Έτσι φαίνεται γιατί η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό».

Πηγή: ertrnews.gr, ρεπορτάζ: Μαρία Μανάκα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό