Τα μέτρα που έρχονται με το νέο έτος. Self test και η εστίαση πάλι στο στόχαστρο

Τα μέτρα που έρχονται με το νέο έτος. Self test και η εστίαση πάλι στο στόχαστρο

Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Όπως φαίνεται το 2022 θα μας υποδεχθεί με νέα δεδομένα. Η εστίαση πάλι στο στόχαστρο.

Ρευστό είναι το τοπίο με τα νέα μέτρα, η εστίαση φαίνεται να μπαίνει πάλι στο στόχαστρο, ενώ η υπουργός Παιδείας τονίζει διαρκώς ότι δεν κλείνουν τα σχολεία. Ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι η επιστροφή από τις γιορτές να γίνει με υποχρεωτικό self test. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα ποιους θα αφορά, η σκέψη αυτή υπάρχει και ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» των ειδικών να παραλάβουν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία, όπως αναφέρει το Open.

Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα για την εστίαση τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο ανάλογα με την εξέλιξη της Όμικρον που ήδη αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία πλέον εντοπίζεται σε τουλάχιστον 89 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα υγειονομικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας δεν είναι διόλου απίθανο.

Εφόσον αποφασιστούν, αυτά τα μέτρα θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στο συρτάρι της τα εξής μέτρα:

Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί πληρότητα στο 80% και να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού.

Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.
«Παράθυρο» για νέα μέτρα λόγω κορονοϊού άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλείσει καμία άλλη παρέμβαση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για διενέργεια μοριακού τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες πριν από την είσοδό τους στη χώρα -ανεξαρτήτως εμβολιασμού- σημειώνοντας πως «κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί». «Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει» επέμεινε ο υπουργός.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό