Τα οφέλη του σύκου

Τα οφέλη του σύκου

Το σύκο αποτελούσε ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής των μεσογειακών λαών στην αρχαιότητα. Φαίνεται μάλιστα ότι τα σύκα ήταν και καλή πηγή εσόδων του αρχαίου αθηναϊκού κράτους.

Παράγωγη του σύκου, η λέξη Συκοφάντης (sycophant). Η ερμηνεία της λέξης συναντάται για πρώτη φορά στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη. Προέρχεται από το σύκο και το ρήμα φαίνω-φανερώνω και σήμερα την χρησιμοποιούμε για να αποκαλέσουμε κάποιον ο οποίος κατηγορεί ψευδώς τους γύρω.

Υπάρχουν όμως, πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση της λέξεις συκοφάντης. Μερικές απο τις πιο δημοφιλείς αναφέρονται παρακάτω.

Η μεγάλη αγάπη των Αθηναίων για τα σύκα ήταν δεδομένη. Έτσι πολλοί απο αυτούς πήγαιναν στους αγρούς και έβλεπαν αν έχουν ωριμάσει τα σύκα ψάχνοντας μέσα στα κλαδιά της συκιάς. Όποιος έφερνε πρώτος την είδηση, ονομάζονταν συκοσκόπος ή συκοφάντης.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με αυτήν την ιστορία, πήρε μεταφορικά την ερμηνεία αυτού που χώνεται στην ιδιωτική ζωή του άλλου. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ζηνόδωρου, κάποτε και ενώ είχε πέσει λιμός στην Αθήνα, είχε απαγορευτεί η εξαγωγή σύκων. Όποιοι λοιπόν κατάγγελναν ψευδώς τους άλλους οτι εξάγουν σύκα ονομάστηκαν συκοφάντες.

Συκοφάντες σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ονομάζονταν οι υπεύθυνοι για την είσπραξη φόρων απο τους πολίτες στην Ρόδο. Η πιο γνωστή εκδοχή είναι ότι συκοφάντης ονομάζονταν αυτός που έπιανε και κατήγγελνε τον κλέφτη ο οποίος έκρυβε τα σύκα μέσα στα ρούχα του. Αυτή ήταν μια ασήμαντη καταγγελία η οποία πολλές φορές ήταν και ψευδής.

Συκοφάντης είναι αυτός που παρουσιάζει ένα υβριστικό σχήμα σύκου με το χέρι του σύμφωνα με τους Ιταλούς (far le fiche).

ΓΕΝΙΚΑ

Το σύκο αναπτύσσεται στο δέντρο Ficus (Ficus carica), το οποίο είναι μέλος της οικογένειας Mulberry.

Αυτά τα φρούτα είναι μοναδικά στο ότι έχουν ένα άνοιγμα, το οποίο ονομάζεται “ostiole” ή “μάτι”, το οποίο δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δέντρο, αλλά έτσι βοηθάτε η ανάπτυξη του καρπού, αυξάνοντας την επικοινωνία του με το περιβάλλον. Η θερμιδική τους αξία είναι πολύ μικρή καθώς 3 μέτρια φρέσκα σύκα περιέχουν περίπου 100 θερμίδες.

Ιδιότητες που έχουν τα σύκα

Αντιοξειδωτική δράση

Έρευνες έχουν δείξει την μεγάλη περιεκτικότητα των σύκων σε πολυφαινολικές ενώσεις. Αυτές είναι από τις πιο σημαντικές ενώσεις, οι οποίες προσδίδουν ποιότητα στα φρούτα, λόγω της συμβολής τους στη γεύση, στο χρώμα και τις θρεπτικές ιδιότητες των φρούτων. Έτσι φρούτα δεύτερης συγκομιδής τα οποία είναι πιο ώριμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις όπως περιγράφεται και σε έρευνες σύκων σε περιοχές Βόρειας Μεσογείου.(1)

Σύκο και ισχυρή αντικαρκινική δράση

Εκτός από την αντιοξειδωτική δράση τους, οι φαινολικές ενώσεις κατέχουν ένα ευρύ φάσμα βιοχημικών ιδιοτήτων και μπορούν επίσης να έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.(2)

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας (3) έδειξαν ότι το σύκο έχει ισχυρή επίδραση κατά του πολλαπλασιασμού και τον κυτταρικό θάνατο, αναστέλλοντας τη σύνθεση του DNA των καρκινικών κυττάρων. Οι αντικαρκινικές δραστηριότητες μπορεί να σχετίζονται με αντι-οξειδωτικές ιδιότητες , και ως εκ τούτου, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα φρούτα έχουν αντικαρκινική δραστικότητα έναντι ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αποξηραμένα σύκα και τα συστατικά τους ανέστειλαν την ανάπτυξη όγκων σε ποντικούς. Επίσης, το εκχύλισμα από σύκο ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό ορισμένων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και είχε θεραπευτική επίδραση στην θηλωμάτωση των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.

Το σύκο παρέχει προστασία κατά του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση

Τα αποτελέσματα μιας προοπτικής μελέτης που περιλαμβάνει 51.823 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά μέσο όρο 8,3 χρόνια έδειξε μια μείωση 34% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού για όσους καταναλώνουν φυτική ίνα φρούτων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο. Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα μήλα, χουρμάδες, σύκα, αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

Καρδιαγγειακές επιδράσεις

Σε μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Σε in vitro μελέτες, έχουν δείξει την αναστολή ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς ποιες ουσίες στα φύλλα της συκιάς είναι υπεύθυνες για αυτά τα αξιόλογα αποτελέσματα επούλωσης.

Το σύκο μειώνει την αρτηριακή πίεση

Τα σύκα αποτελούν μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Χαμηλή πρόσληψη καλίου-πλούσια τρόφιμα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Αντιδιαβητική δράση

Τα φύλλα από το σύκο έχουν αποδειχθεί επανειλημμένως ότι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται από τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι- ενέσιμη μορφή.

Γλυκός τρόπος απώλειας βάρους

Το σύκο είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους.

Σε μελέτη που έγινε, οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών με συμπληρώματα, μείωσαν σημαντικά την ενεργειακή τους πρόσληψη, περιορίζοντας το αίσθημα της πείνας και αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού κορεσμού.

Σύκο και υγιή οστά

Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου, η οποία σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθά στην καλή ισορροπία της οστικής πυκνότητας καθώς προφυλάσσουν από οστεοπόρωση, οστεοπενία και οστεοαρθρίτιδα.

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Το σύκο θεωρείται ήπιο καθαρκτικό και ενίοτε χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση προβλημάτων δυσκοιλιότητας.

diatrofi.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό