Τα Τουρκικά FakeNews

Τα Τουρκικά FakeNews

Τα Τουρκικά Fake News

Του Λεωνίδα Κουμάκη

μέλος του ΙΗΑ

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα πολύ ισχυρά «όπλα» ενός υβριδικού ή ενός πραγματικού πολέμου αποτελούν οι ψευδείς ειδήσεις που διοχετεύονται κατάλληλα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας ενός κράτους, προκειμένου να προετοιμάσουν ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με την ευρύτατη έννοια της, προς την κατεύθυνση των στόχων του.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ευρέως τις ψευδείς ειδήσεις (Fake News) σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (πολιτικόδιπλωματικόστρατιωτικόπολιτιστικόοικονομικό κ.α) προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ποικιλόμορφους στόχους της.

Απέναντι σε Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία το «όπλο» αυτό χρησιμοποιείται διαχρονικά, αδιάκοπα και με χονδροειδή παραμόρφωσητης αλήθειας υπηρετώντας πιστά την φιλοσοφία του Υπουργού Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας (1933 – 1945) Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς «Όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται».

Η τακτική αυτή ακολουθείται από την Τουρκία επί ολόκληρες δεκαετίες, συνοδεύεται με μονομερείς ενέργειες ή αποφάσεις που αγνοούν τα διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά τον αιφνίδιο υβριδικό πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2020 στον Έβρο και ακολούθως στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με κυνικό «όπλο» ένα ολόκληρο στρατό ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και τζιχαντιστών, στο συντριπτικό τους ποσοστό από Ασία και Αφρική, οι οποίοι υποδύονταν τους πρόσφυγες από την Συρία.

Από τότε και για δύο ολόκληρα χρόνια (2020-2022) η Τουρκία χρησιμοποίησε τις ψευδείς ειδήσεις (Fake News) σχεδόν σε καθημερινή βάση, από τα πιο επίσημα χείλη της: Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, Χουλουσί Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ντεβλέτ Μπαχτσελή, Ομέρ Τσελίκ, Σουλειμάν Σοιλού και άλλους πολλούς.

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών  Σουλεϊμάν Σοϊλού, στις 3 Μαρτίου 2020: «Ώρα 9:15. Είναι ώρα να εγκαταλείψουν την Τουρκία για την Ελλάδα μέσω της Αδριανούπολης 130.469 μετανάστες».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατεπείγουσα επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη (13 Μαρτίου 2022), είχαν σαν προσωρινό αποτέλεσμα την «αναστολή» ή την αποδυνάμωση της τουρκικής, καθημερινής πρακτικής των ψευδών ειδήσεων.

Μετά όμως από την παρέλευση ενός μικρού χρονικού διαστήματος, η Τουρκία άρχισε να επανέρχεται σταδιακά στους γνωστούς ρυθμούς μονομερών ενεργειών και ψευδών ειδήσεων:

Στις 17 Μαρτίου 2022, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του στο πλαίσιο της Συνόδου των  υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ Χ. Ακάρ δεν έχασε την ευκαιρία για να επιδοθεί στην αγαπημένη συνήθεια των Τούρκων, λέγοντας (μεταξύ άλλων) και τα εξής : «…Ήταν θετική η  συνάντηση …. είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την μοιρασιά των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσήςτους, το έχουμε δηλώσει αυτό…». Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ ήταν άμεση: «Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Στις 21 Μαρτίου 2022, προκειμένου να καλλιεργηθεί, στην τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η Τουρκία αποτελεί την βάση επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, ο μεν  προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι «Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνάντηση Πούτιν –Ζελένσκι», ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προεξόφλησε ότι «Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία».

Στις 23 Μαρτίου 2022 ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που πραγματοποιήθηκε  στο Πακιστάν (Ισλαμαμπάντ) να μεταδώσει ανενόχλητος πλούσιο και χονδροειδές «υλικό» ψευδών ειδήσεων: «Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, που κρατούν ζωντανό το κάλεσμα στη Δυτική Θράκη εδώ και 7 αιώνες και στην Κύπρο για 5 αιώνες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα στον 21ο αιώνα».

Την 30 Μαρτίου 2022 ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε  σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα ότι ο σεβασμός στους εκλεγμένους μουφτήδες αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης». Φυσικά, τέτοιος όρος δεν υπάρχει στην Συνθήκη της Λωζάνης και το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε να αποκαταστήσει την αλήθεια: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται. Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει».

Την Πρωταπριλιά του 2022, ο Σουλειμάν Σοιλού, ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών και φερόμενος σαν πολιτικός αρχηγός του τουρκικού υπόκοσμου, αγανακτισμένος για την αδυναμία απρόσκοπτης «διοχέτευσης» μουσουλμανικών πληθυσμών από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Αφρική προς την Ελλάδα, με δηλώσεις του κατέφυγε για πολλοστή φορά στην παραδοσιακή, τουρκική συνήθεια: «Η Δύση σωπαίνει όταν οι μετανάστες παγώνουν μέχρι θανάτου μετά από τις επαναπροωθήσεις που κάνουν. Αυτό το καλύπτει η Frontexμια οργάνωση που ίδρυσε η ΕΕ και μοιάζει με τρομοκρατική οργάνωση. Δεν έχουν έλεος. Μην νομίσετε ποτέ πως έχουν συμπόνια ή έστω ένα κομμάτι ανθρωπιάς μέσα τους». Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «Ο οργανισμός Frontex πρέπει να καταργηθεί, αποτελεί μαύρο θεσμό του αιώνα μας» μη παραλείποντας φυσικά να αναφερθεί και στην Ελλάδα: «Οι επαναπροωθήσεις που γίνονται, ειδικά από την Ελλάδα, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στις 4 Απριλίου 2022 το Τουρκικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως «Η Ελλάδα παραβίασε 423 φορές το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών». Αμέσως μετά, την σκυτάλη ανέλαβε ο απόστρατος αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ισμαήλ Πεκίν δηλώνοντας πως «Τα νησιά αυτά αποτελούν απειλή για την Τουρκία διότι τοποθέτησαν όπλα αλλά δεν βλέπουμε και την πίσω πλευρά των νησιών. Τη δυτική πλευρά τους. Αν δεν έχετε εξελιγμένους δορυφόρους δεν ξέρουμε τι ετοιμασίες κάνουν και πόσες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν».

__________________________________________________________________________

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

_________________________________________________________________________

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

International Hellenic Association

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό