Θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; Τι δήλωσε ο Θεοχάρης

Θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; Τι δήλωσε ο Θεοχάρης

Για το εάν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ρωτήθηκε σήμερα ο υφυπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Όχι. Έχουμε δώσει παράταση προκαταβολικά. Νομίζω ότι το έχουμε εμπεδώσει ότι αυτή η πολιτική ηγεσία δεν δίνει παρατάσεις» απάντησε ο κ. Θεοχάρης. Και επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση. Δώσαμε ήδη 26 ημέρες και είναι αρκετές νομίζω, τόνισε με έμφαση.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την  υποβολή των φορολογικών  δηλώσεων του φορολογικού έτους 2023 εκπνέει στις 26 Ιουλίου. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις  του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Όπως είχε πει δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Επίσης επισημαίνεται πως φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Σημειώνεται δε πως σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 -500 ευρώ εάν  ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν  τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2023.Αναλυτικά:

  • Μέχρι στιγμής  έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 165.268 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. Δηλαδή το 2,5%. Από αυτές το 52,66% ή 87.030 είναι μηδενικές, δηλαδή δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο.
  • Το 23,38% ή οι 38.639 δηλώσεις είναι χρεωστικές με τον επιπλέον φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 862 ευρώ κατά μέσο όρο. Το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 33,3 εκατ.

Ο φόρος εισοδήματος 

Πάντως οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι τις 31 Ιουλίου είτε να τον πληρώσει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Πηγή: enikonomia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό